Super Bowl LI – dan za koji se živi, radi, sanja

Podeli:
Ronald Martinez/Getty Images

Pre svega, hvala Predragu "Žuletu" Juriševiću za poziv da prenosim NFL utakmice, zatim Vuku, Nenadu, Igoru, Vladi, Miksi, Denisu, Džanki Bejbiju, što su mi pomogli da preguram ovu sezonu uprkos svim problemima koje sam im pravio i na kraju dobijem priliku da prenosim Superboul.

I, konačno, Sport klubu što postoji.

Kao što sportisti sanjaju pobede, titule, odlučene u poslednjim sekundama, tako i mi komentatori sanjamo da budemo deo te iste istorije, na jedan drugi način, kao veza između sporta, sportiste, događaja, i publike – spona prenosa te kosmičke energije koja se stvori u tim posebnim trenucima kada svet zastane ne bi li ispratio nešto neverovatno – i budemo njen, makar i mali, deo.

Da citiram mog prijatelja Marka Živkovića, kada je reč o NFL-u i prenosima koje radim tek dve godine uz njegov gromoglasni smeh: „Imao si sreće!“.

Jesam, dok sam još davno sanjao da ću jednoga dana prenositi trke MotoGP-a, i formule 1, ni na kraj pameti mi nije bilo da ću biti delić do sada najuzbudljivijeg Superboula ikada, možda i najboljeg. Ali, bio sam i već dva dana razmišljam šta sam ja to radio pored Žuleta – čoveka koji je mi je zajedno sa Dejanom Golalićem usadio ljubav prema američkom fudbalu. Znam da sam komentarisao, imam i dokaze, ali u glavi mi je gotovo pogled iz trećeg lica na komentatorsku kabinu Sport Kluba, elektricitet u vazduhu i svest da je to taj dan – 1 u 1.000.000.

Kevin C. Cox/Getty Images

Dan koji će odjekivati još dugo u istoriji, i ne samo sporta.

Dan koji pamte i pobornici i protivnici, i jedne i druge ekipe, i ljubitelja sporta i ravnodušni.

Dan zbog kojeg se čovek posveti nečemu, sanja nešto, radi nešto, ustaje u 1:00, 3:00, 5:00, sedam dana u nedelji je angažovan, na uštrb voljenih, na uštrb nečeg što drugi zovu zdravlje, a većina na SK nekim izmišljenim, usputnim pojmom, i to sve s radošću.

Dan koji vas podseti kako je biti dete.

Dan koji vas navodi da budete srećni što ste živi.

Dan i „posao“ koji će ostati urezan u trajnom sećanju, i do sada ih imam tri, i mada imam bezbroj neverovatnih uspomena, neke stvari se zauvek pamte i uvek su opipljiva osećanja, sa svežim uspomenama:

Mike Ehrmann/Getty Images

1. Intervju s Valentinom Rosijem.
2. Prenos Velike nagrade Valensije 2015. godine sa lica mesta.
3. Prenos Superboula 51.

Čestitam navijačima Nju Ingland Petriotsa, pogotovo onima koji su ostali uz svoj tim do samoga kraja, čak i kada smo i mi počeli da se opraštamo od vaše dinastije. Svaka čast vašoj ekipi na najvećem preokretu ikada, uživajte. Svaka vam čast na živcima.

Poseban pozdrav za mog voljenog tatu, navijača Patriota, što je poveo računa o sebi i nama, i otišao da spava pre kraja utakmice – kada imate 76 godina i srce se malo poigrava sa vama – bolje je da vas probude deca (kreteni od 43 i 41 godine) u pola noći i čestitaju vam bunovnom na osvojenoj tituli, nego da mi slušamo kako je gnjavio lekare za TV da može da isprati kraj utakmice. Hvala ti na nesebičnosti. Zaista je bila utakmica, ne metaforički, za izbegavanje za one sa slabim srcem.

Veliki apluz, duboki naklon, i podrška navijačima Atlante. Nije lako biti deo istorije na ovaj način, i neće vam skoro biti lakše, i žao mi je što u sportu jedna strana mora da pati, ali to je deo igre. Nadam se, da ćete imati novu priliku da u još luđem Superboulu osvojite titulu i dođete do vrha, imate moju podršku, ako nešto znači.

Tom Pennington/Getty Images

Nadam se, naravno, i da ću imati priliku da ga prenosim, što se mene tiče već u februaru 2018. godine, pa da imam šest veličanstvenih uspomena – hej, stižu nam MotoGP, F1, i NASCAR sezone – ko zna kako će izgledati spisak za 12 meseci:)

Šta sam zapravo hteo da kažem? Dan je bio takav, da još traje, pa dok se saberem – hteo sam da kažem da sam retko srećan čovek, i hvala svima koji se bavite sportovima, učestvujete u prenosima istih, i naravno gledate i navijate, za koga god, gde god.

Uh, kakav dan, nisam ga ni sanjao.