Prepelič: Dule mi je vratio samopouzdanje i bezobrazluk

Srđan Radojević 2. maj. 202010:00 > 30. apr. 2020 0:20
Podeli:
EB via Getty Images

Slovenački košarkaš Klemen Prepelič govorio je u „Give & Go“ podkastu Sport Kluba o saradnji sa Duškom Vujoševićem, istorijskom uspehu na Evropskom prvenstvu sa slovenačkom reprezentacijom, saigračima iz Real Madrida i nacionalnog tima.

27-godišnji igrač Huventuda na pozajmici iz Reala se na početku osvrnuo na aktuelnu situaciju u vezi sa koronavirusom, koja ga je zatekla u Španiji.

Nije nam više toliko teško. Nedavno smo prvi put posle mesec i po dana mogli da izađemo na ulicu. Provodimo vreme familijarno, a ja pokušavam da ostanem u formi koliko je to moguće. Ipak, bez kardija to nije to. Trebalo bi da početkom maja bude dozvoljeno da se izlazi i da se trči, tako da će sve biti lakše“, istakao je Prepelič i dodao,

Španija je prestigla Italiju u broju zaraženih, a mislim i mrtvih.Najbitniji događaj bila je ona utakmica između Atalante i Valensije, kao što se govori. Druga veoma bitna stvar je da su Španci poznati po tome da se prilikom pozdrava ljube i grle. A, desio se i Dan žena, kada Španci prave karnevale i slične stvari, pa su masovno izašli na ulice. Mi smo poslednji trening imali 13. marta, tada je sve bilo prekinuto“.

O potencijalnom nastavku sezone, kazao je:

Mislim da je Endesa liga najnaprednija od svih, što se tiče informacija. Već su napravili format po kojem bi trebalo da se igra,koji je najrealniji u datim okolnostima. Jeste da je Manresa ispala iz priče prvih 12 ekipa, ali sa druge strane je pošteno da poslednjih šest timova ne učestvuje na tom turniru, ako se bude odigrao. Kao što znate, ekipe su podeljene u dve grupe i igra svako sa svakim.  su se navodile brojne potencijalne lokacije, a i Barselona s eprijavila da organizuje turnir. Spominju se i Gran Kanarija, Tenerife, Andora i Mavara. Ali, u razgovoru sa saigračima i ljudima iz sveta košarke dolazim do zaključka da nema velikih mogućnosti da se to odigra. Španska liga je odredila 31. maj za krajnji termin da ekipe počnu sa treninzima. Ako to ne bude moguće, liga će se odgoditi u nedogled“.

EB via Getty Images

Tokom sezone 2016/17 Prepelič je igrao za Limož, u kojem je sarađivao sa čuvenim srpskim trenerom Duškom Vujoševićem.

Tog leta sam promenio agenciju i počeo sam da sarađujem sa mojim sadašnjim agentom. Oni su me pitali šta želim i ja sam rekao da želim ekipu koja ima ambicije, da igram dve utakmice sedmično i da imam trenera koga ću poštovati jer sam znao da mi treba čvrsta ruka. Nije bila idealna situacija, u smislu da su sve tri moje želje bile ispunjene. Nisam igrao dve utakmice nedeljno jer nismo učestvovali u nekom evropskom takmičenju. Ali, bio sam u ekipi koja je svojevremeno osvojila Evroligu i imao sam Duleta za trenera, koji je veliko ime.Kada me je nazvao, nisam mnogo razmišljao. Finansijski je opcija bila zuzetno dobra i kada mi je Dule rekao da želi da budem lider, nisam se dvoumio. Znao sam da je to ista priča kao Zmago i bio sam spreman za takve treninge“.

Potom je došlo Evropsko prvenstvo na kojem je eksplodirao i odigrao maestralno, pored Gorana Dragića i Luke Dončića, a reprezentacija Slovenije je stigla do trona.

Zasluge mogu da dam Duletu i Igoru Kokošovu. Dule je čovek koji mi je vratio samopouzdanje i bezobrazluk koji je bio u meni, ali potisnut. Bilo je mnogo rada. Nije bilo lako, ali ja sam bio spreman na to, znao sam da će biti teško. Ali, isto tako sam znao da mi je potrebno tako nešto za povratak na normalan nivo. Onda je došlo to Evropsko prvenstvo koje je sve okrenulo“.

Prepelič je na Evrobasketu 2017. obećao Luki Dončiću da će mu dati svoj reprezentativni broj sedam ukoliko osvoje medalju, što se i dogodilo.

To ću definitivno da uradim. Nažalost, još nije bilo prilike, ali će je uskoro biti. On je jedina osoba kojoj bih dao taj broj, iako je on meni svetinja zbog tate i toga što smo postigli sa tim brojem. Mislim da je Luka jedinstvena osoba i jedinstveni košarkaš. Sit sam toga da pričam koliko je on dobar jer on to dokazuje svaku noć u NBA ligi. Mogu da ispričam jednu anegdotu. Leta 2017. smo došli u reprezentaciju. Svako pre toga se sprema najmanje dve, tri nedelje da bi bio u osnovnoj kondiciji. Mislim da je Luka došao iz sezone u Madridu, u kojoj su izgubili finale od Valensije i on se nije spremao.Na kamp je došlo 15 igrača, 14 spremnih na nekih 70 odsto i Luka Dončić, koji uopšte nije bio spreman. Dan pre toga je bio na jahti sa svojom devojkom, da bi onda došao na trening. Ipak, izgledalo je kao da je on trenirao pet godina bez prestanka, a mi da smo se juče skupili i krenuli da igramo košarku. Bespredmetno je da pričamo o tome. Takav kao on se retko rađa“.

Slovenačkom košarkašu je saigrač u Real Madridu Džejsi Kerol, koji je po njegovom mišljenju najbolji igrač u Evropi poslednje decenije.

Bilo je mnogo duela, pogotovo na početku jer su i on i trener Pablo Laso hteli da mi pokažu ko je tu broj jedan. Bilo je dosta treninga na kojima smo igrali ’make it-take it’, gde smo mi bili u odbrani baš zbog mene jer je on izlazio na šut po četiri, pet puta zaredom. Tu si,ali te nema. On ne vidi odbrambenog igrača, diže se u šut i svaki je perfekcija i isti je kao prošli. Sve to je rad, on je mnogo toga postigao u karijeri zbog treninga. Na taj način je izgradio samopouzdanje. Kao voz koji ide i ne zaustavlja se. Svi veruju u njega. Doneo je Madridu titule svojim šutevima u finišu mečeva, a tu je mnogo bitno samopouzdanje. Mislim da je on najbolji igrač Evrolige u poslednjih deset godina“, rekao je Prepelič.