Simon za SK: Mi smo Atamanov doktorski rad

Podeli:
Euroleague Basketball via Getty Images

Bek Anadolu Efesa Krunoslav Simon govorio je u "Give & Go" podkastu Sport Kluba o tekućoj sezoni, svojim saigračima, treneru, konkurentima i svom odnosu prema košarci.

Print screen/SK

Budući veoma uspešna pre prekida takmičenja usled koronavirusa, ekipa Efesa je, moglo bi se reći, najviše pogođena novonastalim stanjem.

U svakom slučaju nam je žao. Imamo hemiju, igramo od početka fantastično i što je najbitnije, uživamo. U svakoj utakmici smo uživali na parketu – u turskoj ligi, u Evroligi i videlo se to i po rezultatu i po igri. Ovo je viša sila, dogodilo se šta se dogodilo i sigurno da nam je žao. Čak iako se opet bude igrala Evroliga, nije sigurno da ćemo se vratiti u istom stanju, da ćemo uhvatiti istu hemiju i da će sve biti isto kao i pre. I ako se bude nastavila Evroliga, biće to više zbog TV prava i sponzora, ali nije lako reći da li ćemo biti u istoj formi“, istakao je Simon.

Upitan šta je bilo ključno u ekipi Efesa i što se promenilo, a što je dovelo do hemije i do rezultata, hrvatski košarkaš je rekao:

Pre svega selekcija. Posle moje prve sezone, oni su ostavili samo tri igrača iz te ekipe, svi stranci su otišli. Ostai smo samo Brajan Danston, Brok Motum i ja. Tokom prošle sezone, kada smo bili na fajnal-foru Evrolige, ekipa je počela da se slaže. Odmah se videlo da tu ima kvaliteta, da su momci spremni da se igra zajedno. U tom trenutku je ekipa bila skroz nova i nije zahtevano da se dođe do fajnal-fora jer ni budžet Efesa tada nije bio kao ranije, kada su oni kupili najbolje igrače u Evropi u tom trenutku. Naša ekipa je bila sastavljena od igrača sa svih strana i tada je naš cilj bio plej-of. Kako je odmicala sezona, negde u februaru, kad se Šejn probudio i ušao u svoje ludilo, koje i danas traje, videlo se da imamo ekstra kvalitet koji možda druge ekipe i nemaju. Tada smo još bili autsajderi, što nam je pomagalo u tom trenutku da se domognemo plej-ofa, a i konačno tog fajnal-fora. Za mene je satisfakcija ova sezona jer smo mi iz uloge autsajdera postali ekipa koja je najjača u Evroligi i da smo mi pokazali da stvarno to jesmo. U ovoj sezoni, koja je nažalost prekinuta, mi smo pobeđivali i Real u Madridu, CSKA u Moskvi, Fener kod njih i Barselonu u Barseloni. Od kada ja gledam Evroligu, nije bilo mnogo ekipa koje su to uspele. U ovoj drugoj sezoni sam osetio koliko smo jaki i koliko ove druge ekipe imaju respekt prema nama. To je bio zaista lep osećaj i tim više mi je žao što je to prekinuto. Ako se nastavi Evroliga, igraće se ispočetka takmičenje, ovo sve se zaboravlja i igra se od nule. Da li ćemo mi imati opet istu tu hemiju, to je sad pitanje. Da se Evroliga nastavila, mi bismo je zadržali jer smo igrali fantastično od prve utakmice do ove poslednje, nakon koje je sve otkazano“.

Efes krasi fantastični trio – Šejn Larkin, Vasa Micić i on sâm.

To je specifična situacija, takvu petorku mislim da nema niko u Evropi, a pogotovo sam tu ja u najboljoj poziciji. Svaki trener će dva najbolja odbrambena igrača staviti na njih dvojicu, a onda tebi ostaje onaj treći, koji će malo da se šlepa. Da li je to Spanulis, da li je to Rodriges ili igrači koji su odlični u napadu, ali malo slabiji u odbrani. Zato kažem da sam ja tu u odličnoj poziciji. Igrao sam sa vrhunskim igračima, ali u istom trenutku imati takva dva igrača u ekipi je retkost. Njih dvojica, pa i nas trojica kad smo skupa na terenu, odlično se dopunjujemo i to je naša snaga. Uvek osetimo u svakoj utakmici ko je u ritmu i igramo. Da li je to Šejn, da li je Vasa, da li je Babuš, igramo na njega. Za pet minuta, kad se on malo istroši, ide neko drugi. Svako od nas igra u tom modu i stvarno nas nije lako nadigrati“, naglasio je Simon.

Larkin deluje gotovo nezaustavljivo u ‚pik-en-rol‘ igri.

Na treningu ti ne stičeš taj utisak jer on ne igra punom snagom. Ima mnogo utakmica, putovanja i trener ti dâ da se sačuvaš malo. Možeš da se odmoriš malo, ukoliko u tom trenutku ti osetiš da si umoran, da je došlo do zamora. Nije svaki trening da puca parket. Tako da Šejn ima neki svoj balans, a kada uzme loptu, vidi se nakon pet sekundi o kakvom se igraču radi. Na treningu se ne može steći taj utisak o njemu, kao na utakmici kad je on u fulu, kad je koncentrisan od početka. Ponekad se i ja iznenadim kad ga vidim na utakmici šta radi. Pomislim: ‚Ovo je nemoguće šta ovaj čovek radi‘. Na utakmici daje dodatmi kvalitet i takvu sigurnost i nama drugima, sa kojom je odmah lakše igrati. Ako ne znaš šta ćeš u nekom trenutku, evo ti ga Šejn, daj njemu, on će uvek izmisliti nešto. On je igrač koji je zalutao u Evroligu“, ističe hrvatski košarkaš.

Ergin Ataman jedan je od najuspešnijih evropskih trenera, koji je dugo bio potcenjen među ljudima na našim prostorima.

On je trener sa ogromnim autoritetom, koji o svemu odlučuje i sve je postavljeno na svoje mesto. Kako ja vidim, ima odličnu stranu jer će ponekad dopustiti da se taj šut malo zadivlja, ukoliko si imao neku ideju sa tim. Ako nemaš ideju, onda si odmah ‚out‘. Moje iskustvo sa njim je odlično i mislim da su njime zadovoljni svi saigrači sa kojima sad igram. On je uvek bio u velikim klubovima i uvek je osvajao trofeje. Ovo kako mi sada igramo je njegov doktorski rad“, naglašava Simon.

O najvećim konkurentima Efesu ove sezone, 34-godišnjak je rekao:

Ima zaista odličnih ekipa. Real, CSKA, Barselona su odlični timovi, sa kojima smo mi egal. Sistem je takav da se sve svodi na fajnal-for i sve je moguće. Mene bi iznenadilo da neka ekipa van ove pomenute četiri završi na završnom turniru, da se nastavila sezona, sa plej-ofom. Ako će se igrati sada, sa dve nedelje priprema, onda svako može da izgubi od svakoga, onda može Alba da osvoji Evroligu. Po ovome što smo videli u ovih 25, 26, 27 utakmica, koliko je odigrano, ne znam tačno koliko, ovo su po mom mišljenju četiri najbolje ekipe su Real, Barselona, CSKA i mi. Uvek je sve moguće, Olimpijakos je osvojio takmičenje dva puta, iako je bio autsajder“.

Na konstataciju da se njegov romantičarski duh vidi igri, te da ga mnogi obožavaju kao igrača, Kruno je kazao:

Da, trebalo bi da se vidi. Za mene je sport pre svega zabava i treba uživati u sportu. Međutim, na ovom nivou sport nije zabava – to su obaveze, umor, ima mnogo utakmica. Uskoro ću napuniti 35 uskoro, tako da mi nije lako, ali pokušavam da na svakoj utakmici igram za svoj gušt. Igraću dokle god bude tako. Iste sekunde kada budem osetio da utakmicu moram da odradim, ostaviću sport i završiću karijeru. Trudim se da svaki meč odigram na taj način. Sada imamo veliki pritisak klubova, trenera, sve je manje klubova koji plaćaju, svi se bore za neke ugovore, svaki poen je bitan i većina gleda na taj način. Iskreno ne gledam tako. Ako mi vodimo 20, meni nije važno da li ću dati 20 poena ili dva. Razumem i drugu stranu, da se svi bore za sebe, da je važna statistika, da je svaki koš bitan, ali je za mene sport ovo o čemu ja pričam. Ako se sport svodi na šablon i odrađivanje, tada će sport umreti zauvek“.

„Give & Go“ podkast sa Simonom možete da pogledate od 16.10 na SK1.