Dragić za SK: Na EP 2017. mi je sve nekako bilo lako

Getty Images/Sarah Stier

Bek Majami Hita Goran Dragić bio je gost podkasta "Blok po blok" i tom prilikom je sa Srđanom Radojevićem i Aleksandrom Džikićem razgovarao o aktuelnim pripremama za novu sezonu u NBA, prilikama u najjačoj ligi sveta, oporavku od povrede, uspesima i očekivanjima u nastavku karijere.

Noga mi je dobro, počeo sam da trčim i da pomalo treniram. Ne osećam bol, mogu sve da radim. Doktori su rekli da sam sâm sebi napravio operaciju, tako da je sve ok, samo treba da pauziram. Prošlo je mesec dana od tada. Samo ujutro kada se probudim malo osećam nogu, a posle je sve ok“, istakao je Dragić, koji je propustio samu završnicu prošle sezone u kojoj je Hit poražen od Los Anđeles Lejkersa u velikom finalu i dodao:

Povezano

Spremam se za brzi povratak u sezonu. Počinjemo 1. decembra, to je prvi dan priprema. Nisam igrao finale, imao sam malo više pauze. Nisam umoran. Jedva čekam da počnem da treniram sa ekipom. Pomalo mi je dosadno da treniram sam, bolje tamo sa igračima“. 

Slovenac se povredio u prvom meču finala protiv Lejkersa, koji je ekipa iz Majamija izgubila 116:98.

Nije mi bilo lako. Ni dan danas mi nije lako. Celog život radiš za jedan cilj – meni je sam celog života da igram finale NBA. Baš ove godine desila mi se ova povreda. Pitao sam Boga zašto baš meni ovo da se desi, ali tako je to. Šta je tu je. Hajde da probam da se koncentrišem na sledeći dan i da pomognem timu na treningu, na klupi. I dalje mi je teško, ali to je sastavni deo sporta. To mi se dogodilo i sada ću svu snagu da usmerim na trening i da pokušam da se vratim što pre“.

Majami je poznat kao tim koji izuzetno vodi računa o formi svojih igrača, njihovoj ishrani i navikama.

Mnogo je striktno. To je škola Peta Rajlija. Svi treba da budu u top formi. On uvek kaže: ‘Ako hoćeš da igraš na najvišem nivou, treba da svoje telo dovedeš u vrhunsku formu’. Svakih sedam dana imamo merenje telesne masti. Pre početka sezone ti daju broj; ja moram da budem na 85-90 kilograma i da budem na šest odsto telesne masti. Oni ti daju datum do kojeg ti treba da se približiš tom broju i da se držiš toga tokom sezone. Ako to ne učiniš, odmah te kazne. Ipak, meni je to u karijeri mnogo pomoglo, uvek sam u top formi. Nikad nemamo slobodne dane, uvek se radi teretana, uvek treniramo. Pogotovo mlade igrače teraju da budu što bolji. Zbog toga Majami ima tako uspešne mlade igrače. Rade sa njima dve-tri sezone i postanu vrhunski“, istakao je 34-godišnjak i dodao:

Kevin C. Cox Getty Images Sport

Njihov je moto da treba da budemo najbolje organizovani tim u najboljoj formi. Kada idemo na utakmicu, svi treba da imamo opremu Majami Hita. Kada sam pričao sa Nikolom Vučevićem, Boganom Bogdanovićem i Lukom Dončićem, niko ne mora da nosi timsku opremu, a mi moramo. To je kultura Majami Hita. Sve treba da bude kao u Evropi, da smo kao tim. Svi zajedno idemo na večeru, svi se družimo… To je nešto što možda u drugim NBA timovima nije tako. Nije lako da si u ovakvom timu. Mnogo treba da se radi, da se bude disciplinovan. U početku je vrlo teško da se uključiš u ovu ekipu, ali posle nekog vremena, kada uđeš u sistem, to je to“.

Dragić je bio dominantan na Evropskom prvenstvu 2017. na kojem je Slovenija u finalu pobedila Srbiju i osvojila zlato. Upitan šta je ono što ga odvaja od evropskih igrača, rekao je:

NBA košarka je potpuno drugačija od evropske. Mnogo više se trči, snažnije je, igra se 48 minuta. Kada sam igrao na Evropskom prvenstvu, osećao sam da mogu da idem u prodor kada god hoću i da iskreiram šut. Jedan na jedan je još lakše, jedino ako te udvajaju je malo teže jer treba da daš loptu i da iskreiraš za nekog drugog. Sada sam veteran, znam da čitam pik-en-rol, gde moram da idem… Sve je sporije. Imaš više vremena da dodaš, da šutneš. U NBA je sve brže. Ljudi su veći i brži. To je kao kada na početku sezone igraš utakmicu pa ti je sve nekako prebrzo. Ti vidiš rešenje, ali kada dodaš, pola sekunde kasniš. Kada uđeš u ritam onda se sve uspori i onda je sve lakše. Tako je meni bilo na EP 2017, sve mi je nekako bilo lako“.

Kevin C. Cox/Getty Images

Pre početka Evropskog šampionata izjavio je da više neće nastupati za nacionalni tim.

Da budem iskren, moje telo nije više to što je bilo. Pomalo se raspadam. Oseća se to, 12 sezona u NBA, još i igranje svake godine za reprezentaciju. Imao sam dosta povreda. 2017. nisam bio zdrav, imao sam problema sa kolenom, da bih ga 2019. operisao“.

Iako je ekipa Majami Hita prilično dominantna, postoje segmenti u kojima ona treba da se popravi kako bi parirala Lejkersima.

U seriji sa Lejkersima videlo se da nam nedostaje visoki igrač. Entoni Dejvis je stvarno dominantan. Dosta puta su zabeležili skok i imali su ‚second chance point‘, na svakoj utakmici više od nas. Pogotovo kada igraš 24 sekunde odbranu, oni šutnu i opet dobiju skok u napadu, a opet treba da igraš odbranu. Mislim da nam treba neki visoki igrač poput Bruka Lopeza, da može da ‚širi‘ teren, da šutne trojku, a kada igra u odbrani da pokrije reket i da dobijemo skok“, rekao je Dragić za Sport Klub.

Kompletan intervju možete da pogledate u pratećem videu.