Druga najbolja stvar u fudbalu

Michael Regan/Getty Images

Nepisano je pravilo da svi trče u zagrljaj igraču koji postigne gol. Asistenti su uvek drugi u redu za čestitke, njihov doprinos često ostane u senci onih koji su zaduženi za "egzekuciju".

Od nastanka fudbala golgeteri su se veličali ispred svih, vodila se precizna statistika njihovog učinka, dok asistencije nisu imale svoju kategoriju u „beležniku“.

Otkada je odlučujući pas za postizanje gola počeo da se vrednuje među statističarima, i asistenti su na ceni. Ovo je lista od osam najboljih u Evropi za tekuću sezonu koja je na opravdanoj pauzi.

Povezano

#8 Trent Aleksander Arnold

Mladi defanzivac Liverpula je ne samo rekorder po broju asistencija u jednoj sezoni Premijer Lige kada su odbrambeni igrači u pitanju, već je trenutno drugi najbolji asistent takmičenja sa 12 nameštenih golova.

#7 Lionel Mesi

Iako je propustio pet od sedam uvodnih mečeva sezone, Mesi je ponovo lider La Lige po broju golova, ali i asistencija (12).

Jedan je od retkih igrača koji su zabeležili het-trik u golovima i asistencijama u istoj sezoni.

David Ramos, Getty Images

#6 Luis Alberto

Nakon sezone koju su obeležile povrede i česti izostanci sa terena, Španac je ponovo neumoljiv u dresu Lacija.

Sa 13 asistencija u Seriji A, izjednačio je svoj najbolji učinak koji je postavio pre dve godine

#related-news_0

#5 Kristofer Nkunku

Lajpcigovoj mašini za asistencije pripisuju se zasluge za ukupno 14 golova u Bundesligi.

Impresivan je njegov učinak na utakmici sa Šalkeom, kada je asistirao kod četiri pogotka svog tima.

#4 Anhel Di Marija

Argentinac je jedan od onih ljudi koji imaju posao iz snova. Sve što treba da radi je da danonoćno „hrani“ loptama Mbapea i Nejmara.

Ove sezone produkt njegovog rada je 14 golova Parižana, a nije daleko ni lični rekord koji je postavio namestivši 19 pogodaka u jednoj sezoni.

David Ramos/Getty Images

#3 Tomas Miler

I baš kao što se veliki glumci nakon niza glavnih uloga vremenom prilagode i na one sporedne, tako je i Tomas Miler karijeru golgetera zamenio karijerom „pakera“.

#related-news_0

Milerov zavidan učinak u Bundesligi od 16 asistencija ove godine je za samo jednu asistenciju slabiji od njegovog ličnog rekorda, pa bi i on poput Di Marije mogao da nadmaši samog sebe do kraja sezone.

#2 Džejdon Sančo

Igrač Borusije učestvovao je u postizanju 30 golova, što ga, košarkaškim rečnikom, čini najkorisnijim igračem Bundeslige trenutno.

U 14 slučajeva on je bio taj koji je zadužen za „poentiranje“, dok je 16 puta upisao svoje ime u kolonu „asistencije“. Pravi dabl-dabl.

Dean Mouhtaropoulos GettyImages

#1 Kevin De Brujne

Ni povrede nisu sputale Belgijanca da ponovo radi ono u čemu je dugo bio najbolji, ne samo u Mančester Sitiju, već i uopšte.

Upisao je 17 asistencija na premijerligaškim mečevima, a vredna pomena je njegova serija od četiri uzastopne utakmice sa po dve asistencije.