Od Gilmura do Sake: Sve premijerligaške zvezde u usponu

Shaun Botterill Getty Images Sport

Pored toga što u svojim redovima imaju neke od najvećih zvezda evropskog fudbala, klubovi Premijer lige su i dalje fokusirani na svoj podmladak. Ove sezone "velika šestorka" je izbacila nekoliko imena koja obećavaju.

Bukajo Saka 

Arsenal se sve više okreće mladim nadama, a jedan od onih koji ozbiljno konkurišu za status standardnog prvotimca je 18-godišnji Bukajo Saka.

Povezano

Saka je kod prethodnog menadžera Emerija igrao na krilu, ali ga je Mikel Arteta preselio na poziciju spoljnog igrača, gde se odlično snašao. Učinak ovog fudbalera koji igra po levoj strani je dva gola i osam asistencija u svim takmičenjima.

U Premijer ligi je zablistao u pobedama nad Njukaslom, Evertonom i Bornmutom, a sjajni driblinzi su ono zbog čega je ovog igrača uživanje gledati.

Budući da je univerzalac i da se odlično snalazi i u ofanzivnim i u defanzivnim zadacima, Sako tek treba da računa na pravu priliku u londonskom timu, ali do sada je svakako zaslužio prelaznu ocenu za svoje nastupe.

Mike Hewitt Getty Images Sport

Džafet Tanganga

U Totenhemu nikada nisu zanemarivali sopstvenu akademiju, a jedan od njenih najnovijih produkata je 20-godišnji Džafet Tanganga.

Upravo je novi menadžer Žoze Murinjo pružio prvu šansu ovom defanzivcu, i to na derbiju sa Liverpulom.

Od debija za Spurse, Tanganga je još devet puta bio na terenu. Igrač koji može da pokriva sve pozicije u odbrani ima veliko poverenje portugalskog trenera i sigurno je da ono najbolje od njega tek sledi u godinama koje dolaze.

Bili Gilmur

Frenk Lampard je kao menadžer doneo mnogo promena na Stamford Bridž, među kojima je podmlađivanje ekipe. Klub se oslonio na mlade Ejbrahama, Maunta, Tomorija, a Gilmur je najnovije ime na spisku Lampardovih otkrovenja.

#related-news_0

Ovaj 18-godišnjak se probio do prvog tima i debitovao u avgustu protiv Šefilda, da bi u skorijim pobedama nad Liverpulom i Evertonom pokazao kvalitete zbog kojih ga mnogi porede sa Andresom Inijestom.

Savršena kontrola lopte i pas-igra su neki od tih kvaliteta, pa je na meču sa Evertonom imao impresivan procenat od 90% uspešnih dodavanja.

Kurtis Džons

Među mnogobrojnim mladim nadama na Enfildu, Kurtis Džons je igrač koji možda navijše obećava. Proslavio se na utakmici sa Evertonom u FA Kupu, kada je postigao senzacionalan gol za pobedu.

Nije mogao zamisliti lepši način da se afirmiše u dresu kluba čiji član je od svoje devete godine. Džons je kreativni vezista, tip igrača kakav je bio Stiven Džerard.

Clive Brunskill/Getty Images

I pored izuzetno jake konkurenciju u timu Jirgena Klopa, nije daleko ni dan kada bi ovaj (još uvek) tinejdžer mogao da dobije pravu priliku.

Veliku inspiraciju može imati i u Trentu Aleksander Arnoldu, koji je kao i on dete kluba i koji je vrednim radom izrastao u veliku uzdanicu Redsa.

#related-news_0

Gabrijel Martineli

Kada je krenuo da trese mreže u Kup mečevima, bilo je jasno da je Gabrijel Martineli spreman da postane sledeća tinejdžerska senzacija u engleskom fudbalu.

Sedam golova na prva četiri starta u dresu Tobdžija i već je bio upisan u klupsku istoriju pored legendarnog Iana Rajta.

Julian Finney, Getty Images Sport

Potom je svoju golgetersku formu preneo i na Premijer Ligi, pogocima protiv Vest Hema, Šefilda i Čelsija. Zadivio je i trenere drugih klubova, posebno Jirgena Klopa.

Na Emirejtsu već sada mogu da prave dugoročne planove kada je u pitanju ovaj 19-godišnji Brazilac.

Mejson Grinvud

Recept koji je nekada koristio Ser Aleks Ferguson, sada uspešno primenjuje i Ole Gunar Solšer.

Za mlade talente uvek će biti mesta na Old Trafordu, a šta reći o sjajnom Grinvudu, prvom igraču „Crvenih đavola“ koji je kao tinejdžer uspeo da postigne pet golova u nekom evropskom takmičenju. Isti broj golova dao je i u Premijer ligi, neki su za TV špice.

Alex Livesey/Getty Images

Impresivan je podatak da je samo devet puta bio starter, a već ima dvocifren broj golova na svom kontu.

Brendon Vilijams

Još jedno otkrovenje Solšera je i defanzivac Brendon Vilijams. Upravi kluba nije trebalo mnogo vremena da prepozna talenat ovog lokalnog momka, pa je samo mesec dana nakon debija dobio novi višegodišnji ugovor.

Prodoran levi bek je u novembru postigao i prvi gol za Junajted na utakmici sa Šefildom. Da će biti ozbiljan konkurent Luku Šou najbolje govori podatak da je u tekućoj sezoni zabeležio već 27 nastupa u svim takmičenjima.