BEST OF: Kad "mali" klubovi postanu šampioni

Skener 6. jun 202014:40 > 13. jun 2020 8:11
Laurence Griffiths Getty Images Sport

Bar jednom u deset godina fudbalu se dogode čuda poput Lestera. Podsećamo se "autsajdera" koji su učinili ono što je jednom izgledalo nemoguće i postali šampioni.

Notingem Forest 1978

Kada ih je 1975. preuzeo legendarni Brajan Klaf, Notingem Forest je bio 13. na tabeli druge lige. Nekako uspevaju da izbegnu ispadanje, ali već naredne godine video se ogroman napredak kada su bili osmi.

Klaf tada povlači ključan potez angažovanjem Pitera Tejlora na mesto asistenta, sa kojim radi na skautiranju talenata ali i onih potcenjenih i prerano otpisanih fudbalera.

Tako je ekipa u kojoj je bilo i nekoliko igrača sa reputacijom alkoholičara obezbedila promociju osvajanjem trećeg mesta. Bio je to samo početak do tada neviđenog uspona u klupskom fudbalu. 

Već u prvoj sezoni stižu do senzacionalne titule ispred Liverpula, tadašnjeg dvostrukog šampiona Evrope. Jedan su od retkih timova u istoriji koji su postali šampioni u istoj sezoni kada su ušli iz nižeg ranga.

Laurence Griffiths Getty Images Sport

Čudesna generacija potom uspeva da pokori kontinent dve godine zaredom. Događa se još jedan presedan: klub ima više evropskih nego domaćih titula, nešto po čemu su i danas poznati.

Brajan Klaf, kome je prethodni trenerski angažman u Lidsu trajao 44 dana, ostaje na klupi Foresta 18 godina, sve do 1993.

Verona 1985

Osamdesete godine u Italji – vreme moćnog Juventusa sa Platinijem, Napolija sa Maradonom, nikad jače Rome, snažnog Intera…

Veroni, ekipi koja je bila miks talentovanih igrača i iskusnih zvezda, niko nije davao šanse u borbi za titulu, iako su pre toga dva puta zaredom igrali finale Kupa.

 Ali kada je tim pojačan sa dva inostrana igrača, Nemcem Hansom Peterom Brigelom iz Kajzerslauterna i Dancem Prebenom Eljkerom iz Lokerena, stvorena je dobitna kombinacija.

Konačan poredak u Seriji A tada je šokirao mnoge, Verona je bila šampion ispred drugoplasiranog Torina sa samo dva poraza u sezoni, dok su favoriti Roma i Juventus završili daleko ispod očekivanja.

Pojavile su se brojne spekulacije i sumnje u regularnost takmičenja, ali ostaće upamćena istorijska sezona u kojoj je Verona osvojila prvu i jedinu titulu, ujedno i svoj jedini trofej u 117 godina postojanja.

Sampdorija 1991

I Sampdorija poput Verone ima samo jednu šampionsku titulu u svojoj istoriji.

Šest godina posle čuda sa Bentegodija, generacija Vijalija, Manćinija, Paljuke, Vjerhovoda postala je prvak Italije i krunisala najuspešniji period kluba.

Prethodno je Sampa sve do 1982. bila drugoligaš, ali uspon je krenuo sa dolaskom biznismena Paola Mantovanija na čelo kluba.

Ben Radford, Getty Images Sport

Trofejna era započinje osajanjem Kupa Italije 1985, isti uspeh ponovljen je ’88 i ’89. Već naredne godine stiže i prvi evropski trofej: Kup Kupova. 

Čuda se nižu iz godine u godinu, 1991. osvajaju Skudeto ispred dva milanska giganta, 1992. stižu do finala Kupa Šampiona kada nesrećno gube od Barse..

Za nešto više od pola decenije, Sampdorija je prešla put od malog kluba do jednog od najjačih u Evropi.  Među najzaslužnijima za čudesne podvige tima iz Đenove je i veliki Vujadin Boškov.

Nant 1995.

Nant je početkom 90-ih bio na ivici gašenja zbog finansijskih problema. Klub se u nedostatku novca okrenuo sopstvenim resursima, okosnicu nove ekipe činili su mladi igrači u čiji razvitak je uprava uložila nekoliko prethodnih godina.

Bio je to atletski tim, prepoznatvljivog stila igre, u kome su bili Klod Makelele, Kristijan Karembe, Patris Loko, Nikolas Uebek.

Mike Cooper/Getty Images

Već u sezoni 1994-1995 suvereno su osvojili titulu, postavivši rekord lige sa 32 meča u nizu bez poraza. Mnogi članovi tima će kasnije napraviti velike karijere, a ostaće upamćen učinak napadačkog tandema Loko – Uebek od čak 40 golova te sezone.

Ista ekipa je naredne sezone stigla do četvrtfinala Lige Šampiona, gde je eliminisana od Juventusa.

Deportivo La Korunja 2000

Sve do 90-ih, Deportivo je bio mali klub iz provnicije bez tradicije osvajanja velikih trofeja. Finansijske poteškoće i ogromne dugove uprava uz dosta muka uspeva da reši, i  klub se 1991. posle 18 godina u nižem rangu vraća u Primeru.

Tri godine kasnije nesrećno gube titulu u poslednjem kolu, ali 2000. godine „Super Depor“ postaje šampion Španije, ostavivši iza sebe Real, Barselonu, Valensiju.

Nuno Correia/AllsportUK /Allsport

 Đalminja, Fran, Makaj, Mauro Silva, Najbet bili su glavni protagonisti ove epske priče u gradu od 250.000 stanovnika, drugom najmanjem u Španiji sa fudbalskom titulom. Samo je San Sebastijan sa 180.000 bio manji.

AZ Alkmar 2009.

Moje malo remek-delo. Ovako je Luj Van Gal opisao osvajanje titule sa AZ Alkmarom.

Prekinuta je dominacija vodeće trojke koja je trajala skoro tri decenije, i to bez većih zvezda u timu…

Osim, naravno, Van Gala koji je opovrgao čuvenu trvdnju da „veliki treneri ne mogu da ponove uspehe radeći u manjim klubovima“.

Titulama Lige Šampiona sa Ajaksom, Primere sa Barselonom i Bundeslige sa Bajernom, LVG je pridodao i trofej sa jednim AZ Alkmarom.

Ovaj uspeh će inspirisati Tvente da već naredne godine i oni postanu šampioni i prirede novo veliko čudo u holandskom fudbalu.

Monpelje 2012

Monpelje je imao tek 13. najveći budžet u ligi, ali i ekscentričnog gazdu Luja Nikolana koji je podsticao trenera i igrače da klubu donesu prvi trofej ikada.

Godine Lionove dominacije bile su okončane, PSŽ je tek krenuo sa stvaranjem supertima. Ovaj prelazni period u francuskom fudbalu iskoristio je Monpelje i napravio senzaciju osvajanjem Lige 1.

Christof Koepsel, Getty Images Sport

Nikolan je postao fudbalska ličnost godine, proslavio se trener Rene Žirar, ali i napadač Olivije Žiru koji je sa 21 golom bio vodeći strelac.

Lester 2016. 

Godinu dana pre nego što će podići pehar Premijer Lige, Lester je  jedva uspeo da izbori opstanak. Menadžer Najdžel Pirson je tokom leta smenjen, na klupu je bez velike pompe došao Klaudio Ranijeri.

Napadač Džejmi Vardi, nekada amaterski fudbaler, relativno poznate pridošlice Marez i Kante i nekoliko igrača prethodno „precrtanih“ u velikim klubovima činili su ekipu čiji realan domet je bio plasman na sredini tabele. Bar je tako izgledalo…

Ali te sezone, Lisicama je sve išlo na ruku: Njihova impresivna serija na startu, konstantno posrtanje favorita, životna forma Vardija koji obara rekord Rud Van Nistelroja, neverovatna hemija veznog tandema Kante – Drinkvoter…

San se produžavao iz nedelje u nedelju. Na „King pauer stadionu“ verovali su do samog kraja. Sve dok 7. maja 2016. san nije postao java…