“Lenji Australijanac” koji je postao legenda

Skener 14. dec 202010:00 > 10:53 1 komentar
Getty Images/Mike Hewitt

"Mislim da se ne bih dobro uklopio u engleski fudbal, mislim da je to previše brzo za mene, ja sam pomalo lenj, ne volim baš mnogo da trčim", rekao je mladi Mark Entoni Viduka u doba dok je bio član Melburn Najtsa.

Rođen u familiji hrvatskih i ukrajinskih doseljenika u Australiji, Viduka je sa samo 17 godina debitovao za prvi tim Melburna. Retkim talentom brzo se izdvojio u australijskoj ligi.

Australijanci još uvek nisu imali epitet fudbalske nacije, ali će potomci migranata iz Evrope, Grka, Italijana, Jugoslovena umnogome doprineti da se to promeni. Viduka je bio predvodnik novog talasa koji će vratiti Australiju na mapu svetskog fudbala.

Ovaj tinejdžer je dve godine zaredom bio najbolji strelac lige, Melburnu je 1995. doneo i prvu šampionsku titulu.

Kada su ga pitali šta najviše voli da radi izvan fudbala, dao je legendarni odgovor “Da spavam!”.

Sada već previše dobar za domaću ligu, Viduka dobija poziv sa Starog kontinenta, i to baš iz zemlje iz koje dolaze njegovi preci. Imao je ponude Borusije Dortmund i klubova iz Japana, ali 20-godišnji fudbaler zaigrao je na Maksimiru u plavom Dinamovom dresu. Doduše, klub se tada zvao Kroacija.

Povezane vesti

Tri sezone i tri uzastopne duple krune u domaćoj ligi. Igranje u Ligi Šampiona, Zagreb kao odskočna daska za odlazak na Ostrvo. Seltik u decembru 1998. izdvaja 3.5 miliona funti za 188 centimetara visokog golgetera.

Stvari se neočekivano komplikuju i pre nego što je uopšte zaigrao za klub. Tek nekoliko dana nakon što je stigao u Glazgov, Viduka se vraća u Melburn, pravdajući se da je pod velikim stresom. Seltiku stižu pozivi iz Zagreba, podsećaju ih da nisu isplatili celu svotu koja je predviđena ugovorom.

Kada je sve bilo rešeno, Viduka u februaru debituje za Seltik, u martu postiže i prvenac.

Potpuno je eksplodirao u sezoni 1999-2000 kada postiže 25 golova na 28 ligaških mečeva. Da ima tešku narav, videlo se na kup utakmici sa niželigašem Invernesom kada je zbog sukoba sa menadžerom odbio da igra u drugom poluvremenu.
Čovek koji je sebe jednom proglasio za previše lenjog da bi zaigrao u Premijer ligi, prelazi u Lids za šest miliona funti u leto 2000.

Mark Viduka ne samo da je uspeo da se ukopi u engleski fudbal, već je jedno vreme bio možda i prva zvezda. Pamti se meč sa Liverpulom i četiri gola u pobedi od 4:3. Dva puta je prebacio golmana, jednom je zatresao mrežu nakon udarca glavom, Patriku Bergeru je bukvalno izvrnuo koleno sjajnom piruetom.

To je zapravio bio njegov pečat: Dominantan u vazduhu, ali briljantan i na zemlji. Klišei da krupni momci nemaju baš najfiniji dodir sa loptom ne važe u njegovom slučaju. To što je bio korpulentan momak činilo ga je još više opasnim po protivmički gol.

Savšreno je funkcionisao u tandemu sa Alanom Smitom. Što ga je više defanzivaca čuvalo, više je bilo prostora za Smita, Kjuela, Bojera koji su bez problema rešavali situacije pred golom. Lids je stigao do polufinala Lige šampiona u njegovoj prvoj sezoni u klubu.

Proslavljajući jedan od golova na pomenutoj utakmici sa Liverpulom, otrčao je do kamere i pozdravio majku sa “Hi, mum!” Bio je i dalje običan momak koji se na svoj način nosio sa slavom.

Više ga nije pratio epitet lenjog fudbalera, postao je lider. Australiju je odveo na Mundijal u Nemačkoj 2006. Prethodni na kome su učestvovali takođe je igran u Nemačkoj, ali daleke ’74. Na utakmici sa Hrvatskom, “Sokerosi” su u svom timu imali čak sedmoricu igrača hrvatskog porekla, dok je kod Hrvata bilo tri igrača školovanih u Australiji. Posle Svetskog prvenstva gde je Australija stigla do druge runde nikada više neće zaigrati za nacionalni tim.

Iz Lidsa je otišao nakon tragičnog ispadanje iz lige, a u Midlzbrou je čak počastvovan pesmom čiji refren kaže da “Marka Viduku niko ne može zaustaviti”. Poslednje dve godine karijere provodi u Njukaslu.

Sa fudbalom je završio 2009. u 34. godini. “Veliki vojvoda” kako ga zovu u Australiji uživa u penziji sa suprugom Ivanom i tri sina, a kad poželi da gleda utakmicu svojih Melburn Najtsa, za njega je rezervisano mesto na tribini koja je nazvana njegovim imenom, „Mark Viduka Stand“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare