Slučaj Mateo Brigi: Kad vam igrica predvidi veliku karijeru

Stefan Davidović 3. maj. 202110:00 > 13:091 komentar
Podeli:
Mateo Brigi
Marco Luzzani/Getty Images

Znate li koji igrač je posle brazilskog Ronalda imao najveći rejting u istoriji video igrice FIFA? Odgovor će vas iznenaditi. Nije ni Mesi, ni Kristijano. Već Mateo Brigi.

Velikodušno su tvorci ove igrice 2003. dodelili Brigiju rejting od čak 97. Italijan nikada nije postao fudbalska zvezda. Jednostavno, nije imao to u sebi. U intervjuu za sajt Rome 2009. otkrio je da više voli da ostane kod kuće i čita nego da posećuje noćne klubove. Netipičan fudbaler, definitivno.

POVEZANO

Ipak, te 2003. Brigi je mnogo obećavao. Proglašen je za najboljeg mladog igrača Serije A, igrajući za Bolonju na pozajmici iz Juventusa.

Po dolasku u Juve tri godine ranije, gazda Lučano Mođi uporedio ga je sa argentinskom zvezdom Fernandom Redondom.

Njegova odluka da prelazak u Juventus prolongira za godinu dana kako bi završio školovanje za računovođu pomalo je nekonvencionalna i retka među profesionalnim sportistima.

Nisam želeo da odem, osećao sam da nisam spreman. Bilo je bolje sačekati i steći određeno iskustvo”, pravdao je mladić svoju odluku da ostane u Riminiju i igra fudbal u četvrtoj ligi.

Po dolasku u Torino, oduševio je trenera Karla Ančelotija. Ali postojala je jedna stvar koju su mu svi zamerali. Bio je previše stidljiv momak.

Mateo Brigi
Grazia Neri/ALLSPORT

Zaista, Brigi je veoma povučen. On ne govori, već šapuće. Kreće se kao da mu je za to potrebna dozvola”, pisao je list La Republika o talentovanom igraču.

Prva sezona u crno-belom dresu bila je obećavajuća. Pored velikih Zidana, Kontea i Davidsa, introvertni i nenametljivi 19-godišnjak izborio se za 12 nastupa.

Tek će odlaskom na kaljenje u Bolonju pokazati o kakvom talentu je reč. Progalašavaju ga za jednog od najperspektivnijih igrača Evrope, sa Bolonjom osvaja sedmo mesto u ligi, sa U21 reprezentacijom Italije stiže do polufinala Evropskog prvenstva.

Rapidni uspon mladog vezista nastavljen je pozivanjem u nacionalni tim za koji debituje 2002. u pobedi nad Slovačkom.

Vraća se u Juventus, ali meč Superkupa biće njegov poslednji za Staru damu koja ga ubrzo šalje u Parmu u zamenu za Marka Di Vaja. Nije tamo impresionirao. Morao je na pozajmicu u Brešu.

U leto 2004. Juventus otkupljuje 50% njegovog ugovora kako bi mogao da ga prosledi u Romu, ovoga puta u okviru transferu za Brazilca Emersona.

Mateo Brigi
Tullio Puglia/Getty Images

Ni u Romi nisu bili oduševljeni Brigijem. Kjevo postaje njegova destinacija za naredne tri godine.

Uspeo je u poslednjoj sezoni u Kjevu da se „probudi“ i ubedi ljude u Romi da zaslužuje drugu šansu. Konačno je dočekao debi u dresu „Vučice“ u sezoni 2007/2008.

Nakon perioda stagnacije, kreće uspon Matea Brigija koji posle šest godina ponovo dobija poziv u nacionalni tim.

Sa ljudske strane, on je izuzetan momak. Sa tehničke strane, on je jedan od onih veznih igrača koje bi svaki trener voleo da ima. Na početku karijere su ga toliko hvalili, da su stvorena prevelika očekivanja od njega„, objasnio je svojevremeno selektor Marčelo Lipi.

Brigi više nije bio igrač za velike domete. Posle Rome, promenio je sedam klubova za sedam godina. Karijeru je završio u Empoliju na kraju sezone 2018/2019.

Velika očekivanja o kojima je govorio Lipi nikada nije uspeo da ispuni. Da li je to zbog njegovog karaktera, stidljivosti i nedostatka želje da se nameće?

Volim da radim, ne da pričam. Drugi igrači pričaju i tako uspeju da se prodaju. To sigurno rade bolje od mene. Ne krivim ih zbog toga. Ja jednostavno nisam takav.“

Komentari

Vaš komentar