LN u utorak: Šta treba Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji?

Podeli:
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Do kraja grupne faze Lige nacija ostao je jedan dan i sedam utakmica. Nepoznatih je i dalje mnogo, poslednjeg dana u tri meča će se voditi direktna bitka za prvo mesto u grupi i promociju.

U dva će ekipe pokušavati da izbegnu da skliznu u slabiji šešir, a u zapaljivoj grupi C4 sve je moguće, jer će Srbija i Rumunija želeti promociju, a Crna Gora da izbegne ispadanje.

Atraktivne su i računice očekivanog rasporeda u plej ofu za Evropasko prvenstvo 2020, koji će se igrati tri meseca pred sâm šampionat. Timovi iz Liga A i B biće favoriti u kvalifikacijama, ali za ekipe iz Liga C i D upravo taj plej of biće najlakši način da se nađu na turniru.

Šta je kome potrebno u utorak?

Liga A: Portugal je svakako na završnom turniru (uz to je i domaćin), a parovi polufinala će biti određeni žrebom. Poljacima je posle remija Nemačke sa Holandijom potrebno da osvoje bod i ostaće u prvom šeširu pred kvalifikacije, dok će doskorašnji prvak sveta ipak u drugi. Gol Virdžila Van Dajka otklonio je opasnost za Hrvate, koji bi skliznuli u drugi šešir da su pobedili i Nemci i Poljaci.

Liga B: Direktan duel Šveđana i Rusa odlučuje ko će izboriti promociju. Šveđanima je potrebna pobeda, Rusima je dovoljan remi. Obe ekipe već znaju da su u drugom šeširu. Projekcije plej ofa nije uputno praviti, jer će veliki broj timova iz ovog ranga uspešno proći kroz kvalifikacije.

Liga C: Srbija je obezbedila treći šešir na žrebu kvalifikacija za Euro 2020, a za pobedu u grupi potrebna joj je pobeda protiv Litvanije ili da Rumunija ne pobedi u Podgorici.

FSCG

Crna Gora pobedom preuzima drugo mesto u grupi, ali nema šansu za treći šešir. U slučaju remija ili minimalnog poraza, Crnogorci su treći, ali ostaju u Ligi C, a Kipar ispada. Isto važi ako izgube sa dva razlike, ali uz bar dva data gola (2:4, 3:5, 4:6…). Ako Srbija ne pobedi, Rumuni trijumfom u Podgorici preuzimaju prvo mesto u grupi. Ako budu drugi, imali bi izglede za treći šešir pod uslovom da u Glazgovu ne bude nerešeno i ako nadoknade razliku u golovima (o tome malo ispod zbog kompleksnosti).

Najzabavniji rezultat za neutralce bio bi izvesno 1:3, jer u tom slučaju bi Kipar i Crna Gora bili potpuno poravnati sve do disciplinskog faktora. Crveni karton Sielisa protiv Norveške dao je Crnogorcima tri poena prednosti, pa bi tri žuta kartona (ili jedan crveni) za Tumbakovićev tim odvela do žreba.

Škotska i Izrael igraju za pobedu u grupi, Škotima je neophodna pobeda, Izraelu dovoljan remi. Ako bude nerešeno, Škoti bi kao drugi u grupi imali mesto u trećem šeširu, a ako neko doživi poraz, sledi matematika:

Getty Images/Srđan Stevanović

Magični treći šešir

Računica za treći šešir je prilično kompleksna (ne zaboravite da se u ovom slučaju ne računaju mečevi sa četvrtoplasiranima), jer tabela potencijalnih drugoplasiranih izgledala bi ovako:

Srbija 8 (6:3)
Bugarska 7 (4:3) – konačno
Škotska 6 (7:2)
Izrael 6 (4:2)
Mađarska 6 (4:3) – konačno
Rumunija 3 (2:2)
Crna Gora 1 (1:4)

Bugari su u trećem šeširu u svakoj varijanti, osim ako Srbija padne na drugo mesto, a Izrael i Škotska remiziraju (u tom slučaju mesta bi popunili Srbi i Škoti).

Mađari bi mogli da se provuku u treći šešir iako su već završili takmičenje, pod uslovom da Škotska pobedi Izrael sa dva gola razlike, a Rumunija ne pobedi Crnu Goru ili pobedi maksimalno 1:0 (uz srpsku pobedu nad Litvanijom).

Škoti uz remi idu u treći šešir. Ako izgube, može ih omesti samo pad Srbije na drugo mesto (tad bi u bolji šešir išli Srbi i Bugari), ili poraz od pet golova razlike (u tom slučaju idu Bugari i Mađari), ili ako zbir njihovog poraza i rumunske pobede bude bar pet golova (u tom slučaju idu Bugari i Rumuni).

Izraelci u slučaju poraza idu u bolji šešir samo ako izgube minimalno, uz date golove, a Rumunija ne pobedi u Podgorici sa više od jednog gola razlike.

Najdramatičnija opcija došla bi ako Škoti pobede 1:0, a Rumuni 2:1, jer u tom slučaju Izrael, Rumunija i Mađarska imali bi po 6 bodova i gol-razliku 4:3. U tom slučaju četiri boda Rumuna na strani bi prevagnulo.

U Ligi D ključni meč igra se u Prištini, gde je Kosovu dovoljan bod za prvo mesto u grupi, a Azerbejdžanu treba pobeda. U drugom meču Farska ostrva gostuju na Malti, gde im bod garantuje da neće biti ni poslednji u grupi ni u najgorem šeširu (gde su skliznuli Letonija i četiri poslednjeplasirana).

Shaun Botterill, Getty Images

Šeširi

Prvi šešir: Portugal, Španija, Francuska, Holandija, Belgija, Švajcarska, Italija, Hrvatska, Engleska.

Drugi šešir: Island, BiH, Danska, Vels, Austrija, Ukrajina, Švedska, Rusija, Češka.

Poljaci će presuditi ko od njih i Nemaca ide u prvi, ko u drugi šešir.

Treći šešir: Turska, Republika Irska, Severna Irska, Slovačka, Srbija, Finska, Norveška.

Četvrti šešir: Slovenija, Estonija, Litvanija, Crna Gora, Albanija, Kipar, Grčka, Gruzija.

Kandidati za preostala mesta u trećem šeširu su: Škotska i Izrael (najmanje jedan od ta dva sigurno), kao i Bugarska, Mađarska, Rumunija. Dva koja ne uspeju idu u četvrti šešir.

Peti šešir: Makedonija, Belorusija, Kosovo, Luksemburg, Moldavija, Kazahstan, Azerbejdžan, Jermenija, Gibraltar

Šesti šešir: San Marino, Lihtenštajn, Andora, Letonija.

Malta i Farska Ostrva odlučuju o tome ko će u peti, a ko u šesti šešir.

Projekcije plej ofova u Ligama C i D

Projekcije ne radimo za prva dva ranga, jer je razumno očekivati da će među 20 kvalifikovanih redovnim putem biti većina timova iz prva dva ranga.

U Ligama C i D to već neće biti slučaj, pa postavljamo situaciju kao da se niko od pobednika grupa neće plasirati kroz kvalifikacije.

Propozicije kažu da se pobednici grupa ređaju po učinku, pa u polufinalima igraju prvi protiv četvrtog i drugi protiv trećeg, oba meča na terenu bolje plasiranog. Pre polufinala žreba se koji par daje domaćina finalnog meča. Takođe, žrebaće se i rezerve – timovi koji će popuniti mesto pobednika grupa, koji su se plasirali redovnim putem. Za potrebe ove projekcije računamo da u Ligama C i D za tim neće biti potrebe.

Počećemo Ligom C i opcijom da je Srbija osvojila prvo mesto u C4 (rezultat protiv Litvanije ovde se ne bi računao, jer su oni četvrti u grupi).

Norveška 9 (5:1) – gotovo
Srbija 8 (6:3) – gotovo
Škotska 6 (7:2)
Izrael 6 (4:2)
Finska 6 (3:3) – gotovo

U toj varijanti sve bi zavisilo od skora u Glazgovu:

Ako pobede Škoti: Škotska – Finska, Norveška – Srbija
Ako je nerešeno: Norveška – Finska, Srbija – Izrael
Ako Izrael pobedi jednim golom razlike: Norveška – Finska, Izrael – Srbija
Ako Izrael pobedi sa dva i više razlike: Izrael – Finska, Norveška – Srbija.

U drugoj varijanti, ako Rumuni osvoje grupu, oni bi izvesno bili ispred Finske, a onda bi gostovali Norveškoj osim ako bi Izrael u Glazgovu pobedio minimalno, u tom slučaju bi morali u Tel Aviv.

U Ligi D Gruzija i Makedonija su svakako prvi i drugi nosioci, a raspored zavisi od meča u Prištini.

Pobeda bi Kosovo poslala u Skoplje, dok bi Gruzija dočekala Belorusiju.

Ako bude nerešeno, tim FS Kosova će u Tbilisi, a Belorusi u Skoplje.

Ako pobedi Azerbejdžan, oni bi igrali kavkaski derbi u Gruziji, a Belorusi bi opet morali u goste Makedoniji.

Još 630 minuta fudbala, a toliko otvorenih pitanja. Uživajte.