Dajte nam „Jack“, R’n’R i Titane u plej-ofu

Skener 20. dec 201615:10 > 15:29
Joe Robbins/Getty Images

U Tenesiju nikada nije dosadno. Kolevka dobre muzike i još boljeg pića sjajno je mesto za dobru žurku, a još kada lokalni fudbalski tim igra na vrhunskom nivou, šou je zagarantovan.

Michael Ochs Archives/Getty Images

Država Tenesi jedna je od najomiljenijih i najznačajnijih u SAD. Toliko je toga vrednog dala, bez čega se današnja civilizacija ne može zamisliti. Za početak, postojbina je Rock and Roll muzike, odakle su se u nebeske zvezde vinuli veliki umetnici poput Džonija Keša, Džerija Li Luisa, Roja Orbisona i kralj nad kraljevima, Elvis Prisli.

Stephen Lovekin/Getty Images

Neki na pomen Tenesija odmah pomisle na „Jack Daniels“, verovatno najslavniji proizvod čuvenih burbon viskija. Pića, kojih je ova država puna i koja su njen zaštitni znak. Ko je probao „starog Džeka“ i bilo koji drugi viski, jasno mu je da je ogromna razlika (doduše „Jack Daniels“ pre i može da se okvalifikuje kao burbon nego kao viski).

Kada imate vrhunsku muziku i vrhunski viski, zabava je zagarantovana. A još kada svakog vikenda imate razlog da omiljeni tim, lokalni ponos, gledate u elitnom takmičenju najpopularnijeg domaćeg sporta, bilo preko malih ekrana, bilo na velelepnom „Nisan“ stadionu u Nešvilu, koji može da primi blizu 70.000 ljubitelja ove igre, premalo za sve koji žive samo za tu „svaku božju nedelju“.

Streeter Lecka/Getty Images

Iako su u Tenesiju tek 20 godina (ova je ta jubilarna, 20. sezona od kada su se iz Hjustona preselili u Tenesi), Titani su naprečac osvojili srca navijača. To su uradili mnogo brže, nego kada su se zvali „Oilers“ i nastali i bivstvovali u Hjustonu, skoro 40 godina. U prve dve sezone su nosili staro, dobro poznato ime, a onda su uzeli ovo, pod kojima ih i danas znamo.

Titani…Kako to moćno zvuči. A još moćnije je sve to izgledalo u prvoj sezoni sa potpuno novim identitetom. Igrali su kao nikada do tada. Imali su skor 13-3 i obezbedili plasman u plej-of kao vajld kard tim, jer je Džeksonvil bio bolji u diviziji. Redom su padali Bafalo Bilsi, Indijanapolis Koltsi (u prvoj plej-of kampanji velikog Pejtona Meninga) i u finalu Američke fudbalske konferencije pun revanš Džeksonvil Džeguarsima za ligaški deo. Plasman u Super Bol, što bi se reklo prvo pa muško.

Walter Iooss Jr./Sports Illustrated/Getty Images

Taj Super Bol, 34. po redu, najavljivao je stvaranje jedne velike dinastije, one koju je dve godine kasnije naprasno prekinuo Tom Brejdi sa Patriotama. Na jednoj strani bili su Sent Luis Remsi, predvođeni fenomenalnim Kurtom Vornerom. Na drugoj, ekipa sa novim imenom i novom energijom. Tenesi je te noći 31. januara 2000. ušao u istoriju. Uspeo je da nadoknadi deficit od 16 poena razlike, što nijednoj ekipi ni pre, a ni posle nije pošlo za rukom u finalnim dvobojima. Ali nisu uspeli da se upišu u knjigu šampiona. Nisu, jer ih je na jard od end zone zaustavio lajnbeker Majk Džejms i tada je u istoriju ušao čuveni pojam „kraći za jard“. Isti taj pojam mogao se primeniti i na Sijetl Sihoukse 2015. protiv Petriotsa. Remsi su slavili 23:16, ali je za Titane nepremostiva prepreka bio veliki Kurt Vorner. Postavio je Super Bol rekorda sa prebačenih 414 jardi iz 45 pokušaja i to bez intersepšna, uz dva tačdauna, od čega onaj pobedonosni posle pasa od 73 jarda ka Ajzaku Brusu. Te sezone Vorner je postao šesti i poslednji igrač koji je iste sezone postao MVP sezone i MVP Super Bola.

Ispostaviće se da je to bio najsvetliji trenutak u karijeri Kurta Vornera, iako je imao sve predispozicije da danas bude Tom Brejdi, ali su ga upravo on i Adam Vinatijeri 2002. zaustavili u drugom pohodu. Imao je još jedan sa Arizonom 2009, ali Stilersi, kao i sudije, bili su neprobojan zid. To je takođe bio i najsvetliji trenutak za Titane, koji do danas nisu napravili tako vredan rezultat. Poslednji put su igrali plej-of pre osam godina i od tada ekipa je utonula u prosečnost.

Navijači vape za novo doigravanje. Vape za danima kada su se svi plašili Titana. Na njihovu sreću, taj vapaj su čuli oni koji treba da ga čuju. Uprava franšize prošle godine na draftu je imala pravo drugog pika i iskoristila ga da uzme Markusa Mariotu. Momak je zaista sa velikim predispozicijama nastupio na draftu, ali to nikada ne mora ništa da znači. Dobre brojke sa koledža ne mogu se automatski transformisati u NFL, a što je još važnije, nikako nisu garant da će taj igrač postati lider, kakav je potreban posrnuloj franšizi.

Kelly Kline/Getty Images

Od samog početka karijere u Tenesiju, Mariota je pokazao da zna šta ga očekuje i da je potpuno spreman da prihvati zadatak. Bez straha je započeo NFL karijeru. Odmah se videlo da ga odlikuje beskompromisan, revolveraški stil, sa dugih riskantnim pasovima. Na terenu deluje kao da se samo on za sve pita i kao da samo on odlučuje šta će da se igra i takvom energijom odmah je zadobio ljubav navijača. Naravno, nije imao odmah „prođu“ u prvoj sezoni, trebalo mu je da se navikne, ali je opravdao poverenje uprave, koja mu je za nagradu za „preživljen“ debi poklonila Demarka Mareja.

Stacy Revere/Getty Images

Čovek koji je pre dve godine briljirao u Dalasu, prošle sezone se izgubio u Filadelfiji, potpuno se vratio u Nešvilu. Mariota i Marej su postali ubitačan tandem i to se odmah odrazilo na rezultate. Obojica rade sve. Mariota i baca i trči, Marej i trči i hvata pasove, a čak je i jedan sam bacio za tačdaun!? Titani su ove sezone spremili žurku za navijače, a odlični su izgledi da se ona završi ulaskom u plej-of. Posebno posle pobede u poslednjem meču u Kanzas Sitiju. Tu su i Titani i Mariota pokazali karakter. Gubili su 14:0, 17:7 na poluvremenu, Mariota je izgubio dve lopte, ali nije stajao. Radio je ono što rade samo vrhunski kvoterbekovi, ustao je posle pada i nastavio još jače da radi. Vodio je ekipu do velikog preokreta i još većeg trijumfa – 19:17. Trijumfa, koji će možda biti odlučujući za prvo doigravanje od sezone 2008/9.

Sledi meč, verovatno rutinski sa Džeksonvilom na Floridi. A onda se spremaju zalihe galona najfinijeg viskija, koje će biti spremne da se otvore posle okršaja između Tenesija i Hjustona (eto još jedne koincidencije) na „Nisan“ stadionu u Nešvilu, gde se očekuje da lete „Velike vatrene lopte“*

* Great balls of fire, naziv najvećeg hita Džerija Li Luisa