Tomićević i Zorić za SK: Glava je bila na pravom mestu

Vladimir Vesić 31. dec. 20160:04 > 0:12
Podeli:
OKS

Marko Tomićević i Milenko Zorić jedni su od junaka sportske Srbije za 2016. godinu. Sjajni kajakaši osvojili su jednu od rekordnih osam medalja za olimpijski tim na Igrama u Riju, čime su zaslužili da budu sportisti godine u izboru Kajakaškog saveza Srbije.

Vrhunski sportisti, a prevashodno fino vaspitani momci, mnogo su obradovali naciju tog 18. avgusta, kada su u sjajnoj trci osvojili srebrnu medalju i već tim odličjem obezbedili Riju da zlatnim slovima bude zapisan u istoriji srpskog olimpijzma, pošto je tada izjednačen rezultat iz Londona i Atlante po broju medalja, ali prevaziđen što se sjaja tiče, jer su na tim prethodnim Igrama osvojeni po zlato, srebro i dve bronze, a već tada u Brazilu Srbija je imala zlato, dva srebra i bronzu. Takođe je to bio istorijski trenutak za sam kajak, pošto je osvojena prva olimpijska medalja posle 32 godine, tačnije još iz doba SFR Jugoslavije.

Stoga se može reći da je srebrna medalja Marka Tomićevića i Milenka Zorića od istorijskog značaja, a logično je da se ovi mladi momci, od kojih se i u budućnosti očekuju veliki rezultati, nisu još „otreznili“ od trke njihovih karijera, a svoje impresije podelili su u ovim prazničnim danima u ekskluzivnom intervjuu za Sport klub.

Tomićević: Što se mene tiče, tri meseca posle Olimpijskih igara ja se osećam kao i pre svega toga, sa tim što imam manji pritisak. Naravno uživam i dalje u treningu i radujem se sledećim takmičenjima, ali nekako je sada lakše kada znam da u svojoj karijeri iza sebe imam tako jedan veliki rezultat i nekako sa manjim opterećenjem nastavljam svoju karijeru.

Zorić: Isti su utisci sada, posle tri meseca. Osećam da smo uradili nešto veliko u svojoj karijeri, ali da možemo još da radimo i treba da nastavimo kao što smo radili sve pre Olimpijade i osećam se zadovoljnim zbog svega toga.

Iako su ostvarili rezultat kakav mnoge njihove kolege sanjaju za čitave karijere, Tomićević i Zorić se ne zaustavljaju na tome, već najavljuju nove uspehe. Pre svega u 2017. godini, kada će Srbija organizovati Svetski kup.

Tomićević: Ovaj zimski period odradili smo možda malo slabije nego prethodnih godina. Jednostavno trebalo nam je malo oporavka, da ne budemo toliko na pripremama, da ipak malo budemo kod kuće. Verujem da ćemo se do kraja sezone spremiti. Ne znam kakvi ćemo biti na početku sezone, ali ono što je sigurno daćemo sve od sebe i biće zadovoljstvo da ovde, pred našim ljudima osvojimo medalju. Do sada smo na svakom velikom takmičenju na kom smo nastupali osvojili neku medalju, pa se nadam da ćemo tako nastaviti.

Zorić: Cilj nam je da budemo što bolji, da probamo da odveslamo vreme koje smo veslali ove godine sledeće i narednih godina, ako ne i bolje i da i dalje osvajamo medalje.

Mike Ehrmann/Getty Images

Svakako da je vrhunac godine bila finalna trka na 1.000 metara u kojoj je srpski dvosed odveslao maestralno i čak imao šansu za zlatnu medalju. Iako su svesni da su načinili ogroman, istorijski uspeh, momci i dalje osećaju žal što nisu slušali na pobedničkom postolju „Bože pravde“.

Tomićević: Najveća mi je bila žal odmah posle trke i na samoj dodeli medalja, kada je njihova himna svirala a ne naša pogotovo što smo bili tako blizu, ali odveslali smo u tom momentu našu najbolju trku. Pratili smo sopstveni osećaj, koliko naše telo može da izdrži i kojom brzinom da ide i to je u tom momentu bilo to. Sada na nama ostaje da radimo više da se malo ubrzamo, da se na sledećim Igrama čuje naša himna.

Zorić: Što se tiče naše taktike mi smo to vežbali na treninzima i tako smo planirali da veslamo. Malo smo imali lošiju prvu polovinu trke nego što smo trenirali, nismo mogli tada bolje da odveslamo, ali što se tiče drugih 500 metara odveslali smo fenomenalno i došli do drugog mesta. Posle trke bio sam malo razočaran, jer sam mislio da možemo čak i da ih pobedimo, ali sada mi je jasno da su možda i oni mogli bolje. Dali smo sve od sebe i to je to.

Dok je srpska ekspedicija doživljavala razočarenja, prevashodno zbog eliminacije Novaka Đokovića i strelaca, kajakaši su se pripremali u Portugaliji i bili su daleko od atmosfere u olimpijskom selu, ali su bili svesni šta ih čeka i imali adekvatan odgovor.

Tomićević: Bili smo upozoreni na stanje u našem timu tamo u olimpijskom selu. Rekli su nam da držimo glavu tamo gde treba. Uostalom radili smo sa dva psihologa i spremali se za Olimpijske igre, tako da smo tačno znali na šta treba da se fokusiramo tamo, gde misli da nam budu, a gde ne. Jednostavno, odradili smo isto ono što smo vežbali tako da je bio dobar posao sa te strane.

Zorić: Bili smo spremni na atmosferu u olimpijskom selu. Ovo su nam druge Olimpijske igre, tako da smo već iskusniji. Znali smo šta nas očekuje tamo i za to smo se spremali psihički. To smo jako dobro podneli, što je i rezultat pokazao.

Davor Štefanek je osvojio prvu medalju i to zlatnu, čime je pokrenuta lavina, a odličje Marka i Milenka definitivno je dalo ogromnu dozu samopouzdanja i ostalim sportistima, koji su doneli posle toga još četiri medalje.

Tomićević: Ta Štefanekova medalja podigla je moral ekipe. Videlo se da to može da se uradi, da to nije nedostižno. Onda naša medalja, Ivanina, Tijanina medalja, dobra igra naših ekipa u kolektivnim sportovima, sve to je govorilo da mogu da ispadnu jako dobre Olimpijske igre i tako se pokazalo do kraja. Verovali smo svi jedni u druge.

Zorić: Proslavili smo lepo medalju. Lep je osećaj kada prolazite hodnikom i svi vam čestitaju. Bilo je neko druženje u jednom kafiću sa ostalim sportistima, Tijanom Bogdanović i Ivanom Španović.

Raniji sportski uspesi znali su da omasove određen sport, a naznake toga i u kajaku vide njegovi najbolji predstavnici u 2016.

Tomićević: Konačno se posle dužeg vremena malo više čulo za kajak. Mi smo u poslednjih nekoliko godina pravili jako dobre rezultate na svim takmičenjima i uzimali po tri, četiri, čak i pet medalja na svetskim prvenstvima u poslednje tri godine, tako da je to obećavalo za Olimpijske igre. Nakon Rija čini mi se da malo više dece dolazi na kajak, ali se nadam da će se već od sledeće sezone, s obzirom da je to bio kraj leta, pokazati koliko je doprinelo popularnosti našeg sporta. Verujem da na sledećim Igrama možemo osvojiti više medalja.

Zorić: Ovaj uspeh dosta doprinosi popularnosti kajaka, jer se sada više pojavljujemo u medijima. Ostala deca koja nisu ranije čula za kajak žele da se oprobaju u ovom sportu i dolaze i upisuju se na kajak, tako da mislim da će kajak biti sve popularniji.

Kajakaški savez Srbije

Sama olimpijska medalja predstavlja veliki uspeh za svakog sportistu, ali veoma važna stvar što, za razliku od mnogih zemalja u regionu, pa i šire, srpski sportisti od države dobijaju nacionalna priznanja i penzije za osvojene medalje na Olimpijskim igrama, što i Tomićević i Zorić vide kao veliki impuls za razvoj ovog sporta.

Tomićević: To je, sasvim sigurno, jako veliki podsticaj da se prepustiš sportu, jer jednostavno kada veruješ u sebe i znaš da posle tih nekih rezultata možeš da živiš lepo, da kažem iznad proseka u Srbiji, to ti daje za pravo da se prepustiš tom sportu. Sa druge strane kada tih nagrada ne bi bilo ovaj uloženi rad i trud bio bi uložen na neku drugu stranu i tamo bih pokušao da sebi obezbedim egzistenciju, što je ipak na prvom mestu.

Zorić: Mislim da to mnogo znači. Kajak nije dobro plaćen sport i nema profesionalnih ugovora kao u drugim sportovima, tako da je ovo jedini način da se u budućnosti isplati sav trud i ulaganje. Mnogo znači što Srbija ima takav program, samim ostvarenjem toga vi ste obezbedili budućnost i možete mirno da trenirate.