Parižani razbili maler, potvrđena dominacija Engleza

Skener 15. maj 20177:37 > 7:40
Stu Forster/Getty Images

Spuštena je zavesa na ragbi evrokupove za sezonu 2016/17. a prirodno, najveći utisak su osvajači trofeja, Sarsensi i Stad Franse.

Kao i prošle sezone i ove su u finalima oba klupska takmičenja Kup šampiona i Čelindž kup, koplja ukrstili engleski i francuski klubovi. To dovoljno govori o njihovoj dominaciji na klupskom planu u poslednje dve godine, a raspodela trofeja takođe je bila istovetna kao sezonu ranije. Francuzi su slavili u drugom po rangu takmičenju – Čelindž kupu, dok su u elitnom pobedu odneli Englezi.

Iako su Sarasensi pobedom nad Klermonom u edinburškom finalu ušli u istoriju kao tek četvrti klub koji je odbranio titulu šampiona Evrope, možda je za nijansu jači utisak slavlje Stad Fransea dan ranije, na istom stadionu protiv Glostera u finalu Čelindž kupa. Razlog je prilično opravdan, uprkos zaista sjajnom ostvarenju londonske ekipe.

Stad Franse je jedan od najstarijih francuskih i evropskih ragbi klubova. Ove godine slavi 134 godine postojanja, a u bogatoj istoriji imaju 14 trofeja namenjenih šampionu Francuske. Samo je Tuluz trofejniji sa 19 (inače radi se o rekorderu u elitnom evropskom klupskom takmićenju sa četiri pehara). Međutim, sve do ovog maja, ekipa nije imala evropski trofej. A nije da nisu imali prilike.

Pariski klub važi za jedan od najmaleroznijih kada su evropska klupska takmičenja u pitanju. Prvo su u doba najveće dominacije, krajem prošlog i početkom ovog veka, kada su od 1998. do 2007. osvojili pet titula, igrali dva puta finale, tada Hajneken kupa, danas Kupa šampiona. Prvi put su 2001. poraženi od Lestera, a potom četiri godine kasnije od Tuluza. Nekako je tim porazom tim počeo da pada u zapećak, ne samo na evro sceni, već i na domaćoj. A onda je usledila sezona 2010/11. i novo finale. Ovog puta Čelindž kupa. I ponovo poraz, sada od Harlekinsa. Usledila je još jedna nada dve godine kasnije, u istom takmičenju, ali ovog puta Lenster je bio bolji.

Tako se došlo do ove sezone, sezone u kojoj se Stad Franse jedva plasirao u četvrtfinale, tek pobedom u poslednjem meču u grupi. Uhvaćen je poslednji voz, a onda ih je u četvrtfinalu čekala ekipa Osprejsa, koja je najviše pokazala u takmičenju po grupama. Francuzi su junački izvojevali trijumf u Velsu, a potom su u polufinalu bili bolji i od engleskog Beta u triler završnici. Ponovo su došli do finala, a tamo ih je čekao majstor ovog takmičenja – Gloster. Englezi su dva puta osvajali trofej i spremali su se da to učine i treći put. Poveli su 10:0 i delovalo je kao da je Parižanima suđeno i peti put posle finala da napuste teren pognute glave. Ali tako nisu mislili Serđo Parize i kompanija. Odigrali su briljantnih 45 minuta, postigli 25 poena i na kraju, konačno do došli do evropskog trofeja. Ujedno, izborili su se za plej-of za elitno takmičenje naredne sezone.

Priča Stad Fransea je divna „Pepeljuga“ priča, ali glavni junaci ove i ne samo ove sezone su Sarasensi iz Londona. Poslednjih godina najdominantnija engleska ekipa svoju dominaciju prenela je i na Evropu. Prošle sezone su sa svim pobedama osvojili Kup šampiona, a ove su pružili rivalima neku nadu. Nisu izborili prednost domaćeg terena kroz čitave eliminacije, pa su u polufinalu gostovali sjajnom Mansteru u Irskoj. Tada se videlo da su potpuno zreli za odbranu titule, a način na koji su odigrali finale protiv Klermona morao je da zadivi čitav ragbi svet.

Naravno, čitava priča o Saransima bila bi nekompletna bez šireg konteksta, onog o mestu engleskog ragbija u Evropi. Posle pet godina gledanja u leđa Ircima, Velšanima i Francuzima, što na klupskom, što na reprezentativnom planu, došlo je engleskih „pet minuta“. Pre Sarasensa engleski klubovi nisu bili šampioni Evrope od 2009. a poslednji put su titulu odbranili 2002. kada je to učinio Lester. To su sada učinili Sarasensi, i na taj način upotpunili englesku dominaciju na Starom kontinentu, pošto je reprezentacija već dve godine zaredom šampion Kupa šest nacija. Treba istaći da su ovom pobedom Sarasensi doneli Engleskoj osmi trijumf u elitnom takmičenju, čime su se izjednačili sa Francuzima na prvom mestu večne liste.

Sve ovo samo govori da se buđenje engleskog ragbija posle katastrofe na Svetskom kupu 2015. kada su kao domaćini ispali još u grupi. A to buđenje bi vrhunac trebalo da dostigne za dve godine u Japanu, kada će se pojuriti druga titula svetskog šampiona, posle one legendarne 2003. Do tada, Sarasensi imaju obavezu da i dalje jure najvredniji evropski trofej, ali ko zna, možda mu ga baš preotme Stad Franse, koji je najzad počeo da skida „kletve“.