Juventus 007 ili neko drugi? Počinje Kalčo!

Valerio Pennicino/Getty Images

Posle šest uzastopnih titula gotovo da se ne može zamisliti neko drugi na tronu u Italiji, osim Juventusa. U predvečerje nove sezone torinska Stara dama jeste favorit broj 1, ali se čini da bi sada mogli da imaju više ozbiljnijih konkurenata nego ranije. Pre svih Napoli, Romu i milanske velikane.

Kako i dolikuje 86. izdanje Serije A otvoriće aktuelni šestostruki šampion torinski Juventus. Čuvena Stara dama u prvom meču prvog kola u subotu od 18 časova na, od ove sezone, Alijanc stadionu dočekuje Kaljari. Na prvi pogled domaćin je ogroman favorit, o čemu svedoče ime, istorijat, aktuelni trenutak, bukvalno sve. Ipak, ekipa sa Sardinije je jedan od najneugodnijih gostiju u Torinu. U poslednjih pet mečeva na ovom stadionu Kaljari je tri puta uspevao da dođe do remija, tako da mera opreza mora da postoji kod izabranika Masimilijana Alegrija. Posebno jer ulazak u sezonu nije bio najbolji, pošto drugu godinu zaredom nije osvojen trofej Super kupa. Juve je izvršio određene promene u igračkom kadru, možda i najveće u prethodnom šampionskom periodu. Stub odbrane Leonardo Bonući pojačao je ljutog rivala Milan, a dodatni udarac za zadnji red je i, ne baš prijatan, odlazak Danijela Alvesa u PSŽ. Na njihovim mestima dovedeni su Medi Benatija iz Bajerna i Matija De Šiljo iz Milana i pitanje je koliko su to kvalitetne alternative. Ali je zato osetno pojačan vezni red dovođenjem Federika Bernadeskija iz Fiorentine, Daglasa Koste iz Bajerna i Bleza Matuidija iz PSŽ. Sve u svemu, Juve je veliki favorit protiv Kaljarija, kome je glavna ambicija da opstane i ove sezone u ligi, a svakako da bodove spasa neće primarno tražiti u Torinu. Mada ako im se pruži prilika da uzmu neki bod, sigurno će znati da je iskoriste.

Francesco Pecoraro, Getty Images Sport

Drugi meč dana igra se na Bentegodiju u Veroni od 20,30, gde istoimeni povratnik iz Serije B dočekuje jednog od glavnih konkurenata nepriksonovenom Juventusu za trofej Napoli. Domaćin je imao ambiciju da u ovom prelaznom roku sastavi (pre)iskusan sastav, koji bi omogućio siguran opstanak, ali od svega zamišljenog (za sada) dovedeni su Alesio Ćerći i Martin Kaseres, dok će udarne igle i ove sezone predstavljati iskusni centarfor Đampaolo Pacini, prošle sezone sa 23 gola najbolji strelac Verone i odlični vezista Danijele Besa, koji je na polusezoni došao iz Intera i odmah se fantastično uklopio u ekipu. Napoli je prošle sezone bio fenomenalan u gostima, osvojio je najviše bodova (43) i postigao 50 golova. Čak četvorica igrača postigla su dvocifren broj golova Dris Mertens (34), Lorenco Insinje (20), Hoze Kaljehon (17), Marek Hamšik (15), a Arkadijuš Milik je postigao osam, međutim imao je i problema sa povredama. Svi oni su i dalje tu, mada još ima skoro dve nedelje do kraja prelaznog roka, tako da Napoli definitivno ima sa čime da izazove Juventus. Da bi istakao legitimnu kandidaturu ono što će morati je da osvaja „unapred upisane bodove“, a takvi jesu ovi u Veroni. U ovoj deceniji Napoli je tri puta igrao u Veroni, dva puta slavio bez primljenog gola i jednom izgubio bez datog.

Paolo Bruno, Getty Images Sport

Nedeljni program od 18 časova otvara treći član „velike trojke“ italijanskog fudbala u poslednjih pet godina, pored Juvenrusa i Napolija – Roma. Ako se gleda isključivo prošla sezona onda se gostovanje Vučice u Bergamu protiv Atalante mirne duše može proglasiti derbijem kola, pošto je to duel četvrtoplasirane i drugoplasirane ekipe od prošle sezone. Domaćin je bio najprijatnije iznenađenje, a i jedna od najgledljivijih ekipa prošle sezone, međutim pred ovaj šampionat drastično su promenili izgled. Ostali su bez dvojice izuzetno važnih igrača, drugog i trećeg strelca ekipe prošle sezone, desnog beka Andreu Kontija i zadnjeg veznog Franka Kesija. Obojica su pojačali Milan, što je Atalanta dobro naplatila sa 43 miliona evra, pa je taj novac iskoristila da se pojača u svim linijama. Dovedeni su centralni vezista Marten de Run za 13.5 miliona evra, desni bek Kristijan Kastanj iz Genka, Josip Iličić iz Fiorentine, najbolji strelac Kopenhagena Andreas Kornelijus, uz ostanak najboljeg strelca Papua Gomeza to je opet moćan tim, na papiru možda i jači nego prošle sezone, ali Đanpjero Gasparini sve to mora da uigra. Mada i tu se čini da je odradio vrhunski posao, s obzirom da su u pripremnom periodu ostvarili svih šest pobeda uz gol razliku 23:2, a među pobeđenim timovima su i Borusija iz Dortmunda i Valensija. Sa druge strane, Roma je pretrpela još veće promene, s obzirom da su ostali bez trenera Lućana Spaletija, koga je zamenio nekadašnja klupska legenda Euzebio di Frančesko, ali i tri važna igrača Mohameda Salaha, Antonija Ridigera i Leandra Paredesa. Dobijene su lepe pare za tu trojicu, koje su uložene u dovođenje Rika Karsdorpa, Džengisa Indera, Bruna Peresa, Lorenca Pelegrinija, Huana Žesusa, Hektora Morena, Aleksandra Kolarova, ali se čeka glavni kapitalac, a želja novog sportskog direktora, čuvenog Monćija je Rijad Marez. Sa njim Roma bi mogla da bude još jači kandidat za titulu, a koliko sada ima u njoj snage videće se u Bergamu, protiv ekstra pojačane Atalante. Poslednji meč u Bergamu dobio je domaćin prošle godine, a pre toga četiri nije slavio protiv Vučice.

Pier Marco Tacca/Getty Images

Ostali nedeljni mečevi na programu su u večernjem terminu od 20,45. Najzanimljiviji meč očekuje se na stadionu Đuzepe Meaca u Milanu gde Inter dočekuje Fiorentinu. Nero azuri su na pripremama ostvarili odlične rezultate, a posebno se pamte pobede nad Bajernom i Čelsijem. Međutim, slaba je to uteha navijačima za manjak spektakularnih transfera, kakve je imao gradski rival. Potrošilo se tu dosta novca – 78.5 miliona evra za Matijasa Većina, Milana Skrinijara, Dalberta, Fakunda Kolida i Borhu Valera, ali nisu to pojačanja zbog kojih bi zaigralo srce tifozima, koji čekaju veliki rezultat još od 2010. i Murinjove triplete. Najveće pojačanje je trener Lućano Spaleti, a ostaje nada da će finiš prelaznog roka pripasti Interu. Na meti je Rijad Marez, ali bi možda i najveće pojačanje bilo da zadrže Ivana Perišića, za koga su ozbiljno zainteresovani Čelsi i Mančester Junajted. Sa druge strane, Fiorentina je dosta oslabljena u ovom prelaznom roku. Borha Valero i Matijas Većino su otišli u Inter, Federiko Bernadeski u Juventus, a na izlaznim vratima je i Nikola Kalinić. Nema sumnje da će Viola do kraja prelaznog roka gledati da dovede bar jednog, ako ne i više kapitalaca, pošto su dobili od transfera 79 miliona evra, jer imena poput Marka Benasija, Viktora Huga, Žordana Veretua ili Nikole Milenkovića koji je došao iz Partizana, premda se radi o perspektivnim igračima, nisu imena od kojih bi klecala kolena protivnicima i koji bi navijačima na Artemio Frankiju pružili nadu da može nešto veliko da se uradi. Dolazak u predvečerje šampionata najboljeg strelca Đenove Đovanija Simeonea, sina trenera Atletika, možda bi mogao da popravi raspoloženje pristalica „ljubičastih“, a zna se da su u prošlosti napadači uspevali na Artemio Frankiju. U prvom kolu odlaze na jedno od, za njih dražih gostovanja u poslednje dve godine, pošto su slavili dva puta u tri meča protiv Intera. Inače, duelu ovih ekipa tradicionalno pružaju dobru zabavu, pošto je u poslednja četiri međusobna duela redovno su se bar tri puta tresle mreže, a u tri od ta četiri meča bilo je bar pet postignutih golova.

Marco Luzzani/Getty Images

Za razliku od prethodne četiri sezone Milan u ovoj konačno ulazi sa legitimnim ambicijama da može da uradi nešto veliko. Posle 30 godina vladavine Silvija Berluskonija, najuspešnijeg perioda kluba, na čelo su došli Kinezi i odmah se bacili na posao ispunjenja misije vraćanja posrnulog giganta na ranije pozicije, prvo u Italiji a onda i u Evropi. Potrošeno je 190 miliona evra za dovođenje Leonarda Bonućija, Andrea Silvu, Franka Kesija, Andree Kontija, Hakana Čalhanoglua, Rikarda Rodrigeza, Matea Musakija, Lukasa Bilje, ali je možda i najznačajniji posao odrađen, doduše uz mnogo drame, produženjem ugovora sa najtalentovanijim evropskim golmanom Đanluiđijem Donarumom. Govori se o bar još dva pojačanja do kraja prelaznog roka, jednom napadaču, a sve vreme se pominje Pjer Emerik Obamejan, ali i Andrea Beloti iz Torina, međutim u ovom trenutku najrealnije deluje dovođenje Nikole Kalinića iz Fiorentine, kao i veznom igraču. Kalinić je pre dve godine ušao u srca navijača roso-nera, kada je gradskom rivalu na Meaci u dresu Fiorentine dao het-trik, ali ukoliko dođe u crveno-crni deo grada mode, takve partije od njega će se očekivati u kontinuitetu. Iako sva ova pojačanja nijednom nisu igrala zajedno i izvesno trebaće vremena da se sve ovo uigra, Milan je bez problema pregrmeo prvi evropski izazov protiv Krajove i plasirao se rutinski u plej-of Lige Evrope, a već je praktično overio plasman u grupnu fazu, pošto je savladao Škendiju 6:0. I na ostalim pripremnim utakmicama delovao je prilično dobro, posebno protiv Bajerna koga je pobedio 4:0. Montela će imati priliku da kombinuje dve formacije, sa četvorkom i trojkom pozadi, što daje sastavu veliku širinu, ali fali dubina igračkog kadra i to može da bude problem u ostvarivanju osnovnog cilja – plasmana među prve četiri ekipe i odlazak u Ligu šampiona. Da li je Milan ozbiljan kandidat za sam vrh videće se na neugodnom gostovanju protiv Krotonea, koji je prošlu sezonu, prvu u Seriji A izborio opstanak u elitnom društvu na spektakularan način, pobedivši Lacio u poslednjem kolu. Poraz na svom terenu poslednji put su doživeli još u martu protiv Fiorentine, a od tada su pobedili Inter i Lacio i igrali nerešeno sa Milanom. Tim se nije preterano menjao, tako da će to biti prednost domaćina – uigranost i zbog toga roso-nerima neće ovo biti nimalo lako gostovanje.

Getty Images/Paolo Bruno

Posle osvajanja prvog trofeja u sezoni trijumfom u Super kupu Italije nad favorizovanim Juventusom, u Laciju su naglo porasli apetiti, što je potvrdio i sam prvi čovek kluba Klaudio Lotito. Ne samo da od početka priprema za novu sezonu nebesko plavi ne znaju ni za jedan rezultat osim pobede, nego su i u finišu prošle sezone pokazali da je Simone Inzagi napravio paklen tim. Ipak, glavni izazov za ambicije rimskog kluba neće biti prvo kolo i duel protiv povratnikaa u Seriji A Spala, već finiš prelaznog roka. Već su ostali bez Lukasa Bilje, koji je otišao u Milan, iako je umesto njega doveden iskusan Lukas Leiva, ali to nipošto ne može da se okvalifikuje kao adekvatna zamena. Preti još odlazaka glavnih zvezda, pre svih Keite Baldea i Sergeja Milinkovića Savića. Najskuplje pojačanje do sada je crnogorski reprezentativac Adam Marušić, a doveden je i Felipe Kaisedo, međutim to je isuviše tanko za upuštanje u borbu sa Juventusom, Napolijem, gradskim rivalom Romom i milanskim velikanima, sve i da ostanu Keita i Milinković Savić. Potreban je jedan kapitalac, zbog čega će narednih 10-ak dana biti veoma zanimljivo u Rimu. Ovo što Inzagi ima trebalo bi da bude dovoljno za Spal, koji je jedini poraz na pripremama doživeo upravo protiv Lacija, kome je skupo prodao kožu i u prošlosezonskom kupu, ispaveši tek posle produžetka. Spalu će prevashodni cilj biti borba za opstanak, a s obzirom da su sačuvali glavne igrače iz prošle sezone i doveli neke iskusne poput nekadašnje velike nade Alberta Paloskija i štopera Felipea, može se reći da će ekipa iz Ferare biti veoma nezgodan rival u nastavku sezone.

Getty Images/Valerio Pennicino

Bolonja je prošle sezone bila blizu zone ispadanja, ali uspela je da se održi u elitnom društvu. To je osnovni cilj i za ovu sezonu, a da bi se to uradilo mora što više mečeva da se dobije na domaćem terenu i to protiv rivala kao što je Torino. Prošle sezone su obe ekipe slavile kao domaćini, ali biće zanimljivo videti Torino, koji je prošle sezone bio na momente ozbiljan kandidat za Evropu. Glavno pitanje je hoće li ostati najbolji strelac Andrea Beloti, za koga su ozbiljno zagrizli Milan i Čelsi, ali se nikome ne daje traženih 100 miliona evra. Svakako se očekuje da se stavi na raspolaganje Siniši Mihajloviću na Renato Dal’Ari, a sa njim Torino je veoma paklena ekipa.

Đenova je prošle sezone bila jedno od neprijatnijih iznenađenja. Do samog kraja se borila za opstanak i svi u klubu žele da zaborave sezonu 2016/17. Ekipa je pojačana dolascima, između ostalih Argentinca Rikarda Senturiona i Đanluke Lapadule, ali je pretrpljen ozbiljan udarac, odlaskom najboljeg strelca Đovanija Simeonea u Fiorentinu. Sastav Grifona je i bez Simeonea ipak respektabilan, predvođen sa Goranom Pandevom, Darkom Lazovićem može da bude pozitivno iznenađenje ove sezone, a ukoliko se 15 miliona evra od Simeonea do kraja prelaznog roka ulože u bar jedno top pojačanje, nije daleko ni borba za Evropu. Ozbiljan test imaće u prvom kolu na neugodnom gostovanju Sasuolu, koji je ostao bez trenera Euzebija di Frančeska, ali i jednog od najvažnijih igrača Lorenca Pelegrinija (obojica otišli u Romu). Prošle sezone Sasuolo je oba puta slavio u Seriji A, ali daleko od toga da se radi o sigurnom domaćinu, kome se ove sezne predviđa borba za opstanak. Ono što odlikuje obe ekipe je ofanzivan stil, tako da se može očekivati bar pet golova.

Tullio M. Puglia, Getty Images

Davno su dani kada su Udineze i Kjevo predstavljali strah i trepet za velikane italijanskog fudbala. Ipak, kada se ne može biti u vrhu, dobro je da se ne bude na samom dnu i bori za opstanak. Takva je bila prošla sezona za dve ekipe, koje su bile na 13. odnosno 14. mestu. Udineze je doveo nekoliko solidnih pojačanja, među njima i osvajača turskog kupa Rijada Bajića za pet i po miliona evra i svakako deluju jače nego prethodne sezone, što bi moglo da im donese mesto u prvoj polovini tabele. Kjevo je otprilike na istom nivou od prošle sezone. Zanimljivo da u poslednje tri godine u duelima ove dve ekipe domaćin nije slavio, a prošle sezone na Friuliju, gde se igra i ovaj duel, bilo je 2:1 za Leteće magarce iz Verone.

Debitant ove sezone u eliti je Benevento i prirodno jedini cilj je opstanak. Već prvi test biće vraški težak pošto na Luiđi Ferarisu gostuju Sampdoriji, koja je u ovom prelaznom roku pretrpela ozbiljne promene. Potrošila je skoro 40 miliona evra, ali je i dobro prihodovala – 52 miliona. Dovedeni su Đanluka Kaprari iz Intera, Gaston Ramirez iz Midlzbroa, Nikola Muru iz Kaljarija, a od značajnijih odlazaka treba istaći Milana Skrinijara u Inter i Luisa Mjurijela u Sevilju, za po 23 miliona evra. Benevento po „Transfermarketu“ ima vredniji tim samo od Spala i Krotonea, tako da u Đenovu dolaze kao apsolutni autsajder. Međutim, to im ne oduzima nadu da mogu do iznenađenja na istorijskoj premijeri u eliti, posebno jer je Samp promenjivo igrao na pripremama, a i tim tek treba da se uigra. A i malo je lepših mesta za prve bodove u Seriji A od terena nekadašnjeg šampiona.