Probuđeni filadelfijski dečak protiv surove tradicije

Vladimir Vesić 23. jan 201823:53 > 24. jan 2018 0:29
Podeli:
Patrick Smith/Getty Images

Na ovom mestu najavljivao sam da bi Karson Venc mogao da povede Filadelfija Iglse u sjajnu budućnost. Iako nisam smeo da stavim ruku u vatru, mogla se tada nazreti mogućnost igranja u Super Bolu. San je postao java, ali zahvaljujući jednom drugom čoveku - Niku Folsu.

Ništa nije na strani Iglsa pred taj „istorijski“ okršaj u Mineapolisu. Naspram njih je mašina za trofeje – Nju Ingland Petriotsi. Kao da im nije dovoljno što imaju najboljeg trenera i najboljeg kvoterbeka svih vremena, već će igrati u dresovima u kojima nikada nisu izgubili bitku za Lombardijev trofej. Ako ni to nije dovoljno na njihovoj strani nije ni tradicija. Dva tima su se prvi i jedini put u Super Bolu sastala 2005. pošto su Petriotsi osvojili dve titule, a te godine su i branili istu. Posle te pobede usledila je pauza od 10 godina kada su Patriote ponovo osvojile Super Bol. Pa prošle godine još jedan i sada imaju priliku da, kao i pre 13 godina odbrane titulu i da zatvore ciklus od tri šampionska prstena. I to baš protiv Filadelfije, baš kao i pre 13 godina.

Sve to nije na strani Iglsa. A šta onda jeste? Čemu da se nadaju u susretu sa majstorima Super Bola i, verovatno najdominantnijom ekipom koja je hodala NFL terenima? Navijači ekipe iz grada „bratske ljubavi“ uzdali su se tokom sezone na sjajnu odbranu i u nju će se uzdati i sada. Uzdali su se u ozbiljnu širinu hvatačkog korpusa, kao i u dubinu sa par kvalitetnih raning bekova i u to će se uzdati i u Mineapolisu u noći 4. na 5. februar. Ali iznad svega, uzdali su se u Karsona Venca. U to već ne mogu da se uzdaju. Teška povreda mladog kvoterbeka je izbacila iz tima u finišu ligaškog dela i pojavio se strah kod navijača.

Strah kod navijača, a istovremeno i pad vere kod stručnjaka, novinara, pa i kladioničara. Favoriti su, po kvotama, bili i Atlanta Falkonsi i Minesota Vajkinzi. I to sve u Filadelfiji?! Takav utisak pojačavale su partije rezervnog kvoterbeka Nika Folsa protiv Ouklenda i Dalasa. Čovek koji je sjajno predvodio Iglse u prethodnom mandatu između 2012. i 2014. delovao je kao početnik u ta dva duela i prosto niko nije verovao da on može da predvodi ekipu ka visokim dometima. Uprkos prednosti domaćeg terena, uprkos sjajnoj odbrani, hvatačima, trkačima…

Patrick Smith/Getty Images

A onda se dogodio 21. januar. Na noge najboljoj ekipi ligaškog dela došla je Minesota. Tim koji odbranom može da se isprsi Iglsima, tim čiji je stadion domaćin Super Bola i tim osokoljen velikom pobedom nad sjajnim Nju Orleansom. Malo je reći da su proglašeni favoritima i jedinom ekipom koja bi mogla da savlada veliki Nju Ingland. A onda se dogodilo nešto što je malo ko očekivao. Filadelfija je zgromila Vikinge 38:7, a dogodio se i Nik Fols. Kvoterbek u koga su uprte oči čitave Pensilvanije (jer će podjednako za njegovu Filadelfiju navijati navijači najvećeg kluba iz ove savezne države Pitsburg Stilersa, kako bi ostali jedini sa šest Lombardijevih trofeja), pa i šire, odigrao je najbolju partiju u poslednje, verovatno tri sezone. Prebacio je 352 jarda, imao samo sedam nekompletiranih pasova od 33 pokušaja, uz tri pasa za tačdaun, bez intersepšna i pas rejting od 141.4!

Za neke je ovo iznenađenje, a za neke podsećanje šta je ovaj momak u stanju da uradi. Jer ko voli Filadelfiju, ma ne samo Filadelfiju već i američki fudbal uopšte, seća se 3. novembra 2013. i meča u Ouklendu. Tragični Rejdersi su razbijeni 49:20, ali svi su morali da zapamte Folsa. Istorijska partija krunisana je sa 406 jardi, 22 od 28 kompletiranih pasova, ali i sedam tačdauna, čime je postao tek sedmi kvoterbek kome je to pošlo za rukom. Niko nikada nije bacio više tačdauna. A pas rejting 158.3, savršen!

Ali to nije bila slučajnost. Nipošto! To zna svako ko je pratio i danas prati NFL. Fols je imao još partija sa savršenim pas rejtingom. Ko zna kakva bi karijera ovog čoveka bila da nije bilo teške povrede ključne kosti, od koje se razigrani filadelfijski dečak (jer u to vreme imao je tek 25 godina) neće oporaviti. Ni u dresu Remsa, ni Kanzas Siti Čifsa. Vratio se, tamo gde je svet video njegovu vanserijsku ruku, na Linkol Fajnenšl Fild. Ali kao i svaki dobri sin, bez ikakve gorčine, sumnje, udara na sujetu, prihvatio je novu, sporednu ulogu, da bude podrška klincu, koji je budućnost velike franšize.

Možda ga je bog zato nagradio još jednom šansom, sećajući se kako je u plej-ofu sezone 2013/14. nadigrao i jednog Drua Brisa (naravno, da ne budem shvaćen pogrešno, ne može se povreda darovitog momka kakav je Karson Venc smatrati nagradom ili blagoslovom, a siguran sam da ni Fols to tako ne smatra, već sama šansa koja je proistekla iz te nesrećne okolnosti). Možda mu je taj isti bog zbog toga pomogao da Met Rajan ne nađe u četiri pokušaja Hulija Džonsa u end zoni. Sigurno ga je zbog toga bog iskušao da igra protiv jedne od najboljih odbrana u poslednjih par sezona, da pokaže da je vredan Super Bola. Da li posle Minesote iko postavlja više to pitanje?

Možda su Patriote preveliki zalogaj. Možda je istoriji suđeno da se ponovi. Možda je ovo ipak vek Toma Brejdija i Bila Beličika. A možda je Niku Folsu suđeno da uradi ono što nisu uspeli Donovan Mekneb, Majkl Vik, Terel Ovens, da donesu Filadelfiji prvi Lombardijev trofej. Možda je baš tom, od nedelje probuđenom filadelfijskom dečaku, rodom iz Ostina, suđeno da ispiše jednu novu istoriju. Istoriju u kojoj Iglse instalira kao jubilarnog 20. šampiona i promoviše diviziju Istok NFC kao prvu sa sva četiri Super Bol šampiona. Sigurno se sećate da iz te divizije dolazi jedini tim koji je pobeđivao Patriote u Super Bol okršajima.