Raskršće Mineapolisa

Vladimir Vesić 5. feb 20187:49 > 7:52
Podeli:
Andy Lyons/Getty Images

Super Bol 52 ostaviće posledice i to mnogo ozbiljnije nego što bilo ko pretpostavlja samo nekoliko sati posle epskog spektakla u Mineapolisu i velikog trijumfa Filadelfije.

Neki će da kažu da se na „U.S. Bank Stadionu“ dogodila prvorazredna seznacija, neko da je samo bilo pitanje kada će neko u punom kapacitetu iskoristiti evidentno lošu odbranu Petriotsa. Neko će reći da je ekipa iz Bostona pokradena, a drugi da je to karma. A šta je u stvari istina?

Istina je da su se u Super Bolu našla dva tima koji su bili spremni na sve, pa čak i na ono što su najmanje očekivali. Iglsi da će morati da igraju na ogroman broj poena, Petsi da će konstantno juriti rezultat i da u gotovo nijednom periodu neće naterati protivnika na žute minute. I poprilično su se dobro snašli i jedni i drugi. Zbog toga ovo i jeste bio jedan od najlepših Super Bol okršaja.

To što sam još na početku sezone u blogu o Karsonu Vencu najavio da Filadelfija može daleko, pa čak i da sanja Lombardija, pa nešto kasnije, pred sam Super Bol, najavio potpunu Folsovu renesansu, ne govori da sam imao istančano šesto čulo već da je ono što je Filadelfija radila od samog početka sezone bila mnogo dobra priča. A to je izazov za svakog novinara. Međutim, ta dobra priča dobila je krešendo, samim tim i velikog junaka u samom finalu.

Kevin C. Cox/Getty Images

Junak je, da ne budem nepravedan prema dvojici kvoterbekova, koji su zaista sve ovo digli na nestvaran nivo, ipak čovek sa strane. Naravno, u pitanju je Dag Pedersen. Ako ništa drugo, zbog hrabrosti prilikom onih četvrtih pokušaja. Svakome ko prati NFL jasno je da su Iglsi protiv Patriota imali šansu samo ukoliko bi sve vreme bili hrabri i potpuno verovali u svoju igru. Svi smo mi to govorili pred meč, ali verovatno niko od nas nije u potpunosti tačno znao kako bi to trebalo da izgleda. E upravo ovako kako je to sve osmislio Pedersen i kako je izveo, tako je trebalo da izgleda. I izgledalo je.

Rezultat je veliki trijumf. Potpuno zaslužen. Filadelfija je postala 20. Super Bol šampion i ujedno je svojoj, po mnogima najtežoj diviziji NFC Istok obezbedila da se, makar godinu dana šepuri, kao jedina koja ima sve same šampione. Ali, kao što naslov implicira, postavlja se pitanje u kakvu budućnost vodi ovaj meč. Moram priznati, za razliku od prošlog Super Bola gde sam očekivao da se Patriote vrate na isto mesto, a Atlanta da će morati još da odboluje taj poraz, sada ni sam nisam siguran šta da očekujem.

Ako me je nečemu naučilo veliko iskustvo posle Super Bola iz 2008. (morate ga znati, to je onaj prvi poraz Patriota od Džajentsa, sprečivši tako savršenu sezonu), onda je to da se ekipa sa Foksboroa ni pod razno ne sme otpisati. Najlakše je samo pogledati bliži istorijat i doći do zaključka da, čak i kada nisu uvek bili tu, da zapravo i jesu bili. Tačnije, kada se nisu direktno borili za tron, to je samo delovalo kao da su uzimali bypass. Da li je to sada tako?

Andy Lyons/Getty Images

Za razliku od 2008. kada je Tom Brejdi imao tek 30 godina, sada ih ima 40. Mlađi je bio i Bil Beličik, a ruku na srce ni okolnosti baš nisu bile iste. Te sezone, pre Džajentsa, Petsi su delovali nesalomivo, na vrhuncu moći. Čak su i narednu sezonu, bez Brejdija, odigrali gotovo perfektno, sa čak 11 pobeda. Sa druge strane, ove sezone daleko od toga da su bili savršeni. Od samog početka i prve utakmice sa Kanzas Sitijem bilo je jasno da ima mnogo, previše rupa, posebno u odbrani, koja je bila maltene perfektna prošle sezone. To se manifestovalo i u Mineapolisu. Ako se gleda objektivno, ni napad nije briljirao tokom dobrog dela sezone. U stvari, delovalo je da se mnoge utakmice dobijaju „na foru“. Čak i previše. Naravno, osobina velikih ekipa jeste da se snagom karaktera, ponekad i tako dobiju utakmice. Ali od prošlogodišnjeg slavlja u Hjustonu, to je odjednom postao standard. A to nije dobro i jasno je da to ne može doveka da prolazi.

Ostaće Petriotsi bez ozbiljnog dela stručnog štaba i krajnja je nepoznanica kakve će to tek posledice ostaviti. Ono što se zna je da su Petsi, dok Mekdenijels i Patriša nisu postavljeni za koordinatore, igrali samo jednom Super Bol 2012. koji su izgubili od Džajentsa. Od tog poraza i njihovog postavljanja došli su tri puta do završnice i do dve titule. Obojica odlatze na nova mesta i njihov izostanak se sigurno neće lako nadoknaditi. Posebno jer je glavni arhitekta tih uspeha na terenu, Tom Brejdi sada šest godina stariji.

Sa druge strane Filadelfija može da uživa na lovorikama. Sve i da ništa ne urade u narednih 10 godina, ovom pobedom su uradili mnogo. Tačno je da je Filadelfija iskoristila momentum, za razliku od Karoline i Atlante prethodnih godina, ali da li se može reći da su oni čudo jedne sezone? Sa onakvom odbranom, sa onako dobrim hvatačima, Džejom Adžajijem i Lageretom Blantom, teško da se može reći da im je ovo poslednje. U stvari, to je tim koji ima šampionski potencijal, bez svake sumnje i tim koji uz pravo vođstvo, kakvo su Patriote imale sa Beličikom i Brejdijem, može vladati.

Mitchell Leff/Getty Images

Naglasak na pravo vođstvo u stvari je najveća nepoznata kod Iglsa. Fols je zadužio grad i franšizu, pride pokazao je i u ovom plej-ofu, ali i u nekim ranijim sezonama, da može da bude paklen kvoterbek. Da je sam, ne bi se postavljalo pitanje da li će biti vođa. Ali tu je i Karson Venc, koji je ove sezone pokazao da može da bude jedan od najboljih ikada. Možda ova situacija podseća neodoljivo na situaciju Brejdi-Bledso sa početka veka. Ako bismo ovu sezonu posmatrali kao da je, na mikroplanu, plej-of sezone 2001/2. onda se može reći da ima dosta sličnosti. Tada je Brejdi, kao i na početku sezone Venc, već bio promovisan u prvog kvoterbeka. Međutim, povredio se na finalu AFC protiv Pitsburga, kao i Venc pred kraj ligaškog dela. Brejdija je odmenio Bledso, koji je briljantno odveo Patriote do Super Bola, kao i Fols sada Iglse do titule. Pedersen je sada pred izborom pred kakvim je Beličik bio pred Super Bol 2002. i blizu je da se odluči za istu stvar. Da uprkos starim zaslugama ipak poverenje ukaže mlađem i perspektivnijem.

Rob Carr/Getty Images

Na kraju, kakva je ovo raskrsnica za Folsa? Verovatno neće biti prvi kvoterbek Filadelfije, ali on je sada bogatiji za titulu i MVP priznanje, koje je talentom možda i ranije zaslužio. To je svakako mnogo više nego što je pre manje od godinu dana mogao i da sanja kada se vraćao u grad „bratske ljubavi“. Mnogo franšiza vapi za takvim kvoterbekom i to može biti veliki izazov za njega, ali sada lišen velike presije, jer je ostvario ono što mnogi veliki igrači nisu, postao je šampion.

Sve u svemu, rasršće Mineapolisa ponudiće mnoštvo zanimljivih odgovora u periodu koji sledi.