Da li gledamo novog GOAT?

Skener 5. jan 20190:52 > 0:56
David Eulitt, Getty Images Sport

Prilično smela tvrdnja, zar ne? Možda ipak treba dva puta da se razmisli pre ovakve konstatacije. Jer ono što je Patrik Mahoms napravio u prvoj pravoj sezoni kao starter u najmanju ruku izaziva divljenje.

Getty Images/Jamie Squire

U redu, još nije odigran plej-of. Ipak, svako ko ulazi u raspravu o tituli GOAT (Greatest of all time – najveći svih vremena) mora kao pokriće da ima šampionsko prstenje, a za sada je Mahoms još daleko od svog prvog. Tačno je i da je ovo tek njegova prva sezona kao standardnog startera i ne bi bio prvi koji bi se zaustavio posle sjajne prve sezone. Svakako mora još mnogo jardi, tačdauna da baci i utakmica da dobije kako bi imao legitimitet da bude, makar i u kafanskim pričama, u istoj rečenici kao Brejdi, Montana, Mening, Farv…

Ne može se čak osporiti ni argument zvani nova pravila, koja dosta štite kvoterbekove, znatno više nego one iz prethodnih era. Istina je, ima ludu sreću da oko sebe ima elitni hvatački korpus, kakav bilo koji drugi kvoterbek može samo da zamisli. Ali… 5.000 jardi + 50 tačdauna… Nekako govori samo za sebe. Uzgred, samo je jedan kvoterbek pre Mahomsa imao ovakav učinak, a njegovo ime je Pejton Mening. I to daleko posle prve sezone u kojoj je bio etabliran starter.

Verovatno čitava priča deluje kao nastavak velikog „hajpa“ koji se stvorio oko ovog „vunderkinda“. Sigurno da pomalo i neozbiljno deluje ova priča da bi jedan klinac, posle samo jedne (nekompletne) odlične sezone mogao uopšte da uđe u priču u kojoj su jedan Tom Brejdi, Pejton Mening, Džo Montana… A opet, živimo u takvom vremenu gde strpljenje nije vrlina, već se smatra zakasnelom reakcijom, ili propuštanjem prilike da se nešto „pametno“ kaže. Zbog toga se već sada, iako Mahoms nije odigrao niti jednu plej-of utakmicu, govori o njegovom potencijalnom mestu u istoriji.

Međutim, ono što se mora priznati, Patrik Mahoms nije baš obična „one hit wonder“ pojava. U stvari, ovo „one hit wonder“ vrlo brzo će se verovatno pokazati kao duboko pogrešna kvalifikacija. Jer ovaj momak jeste čudo i iznenađenje, ali samo za one koji ne prate ovaj sport po „dubini“. U NFL odavno se stvari ne dešavaju slučajno, ili i ako se tako nešto desi, to je prava retkost. Drugim rečima Tom Brejdi, momak koji je biran tek kao 199. pik na draftu, dobija šansu igrom slučaja, povredom prve zvezde tima i postaje najbolji svih vremena, više je incidentna pojava. Sa druge strane, Pejton Mening koji je izabran kao prvi pik i projektovan praktično od koledža kao franšizni kvoterbek, mnogo je češća pojava i gotovo se može reći da je standard NFL u ovom veku.

Sa te strane Mahoms više naginje ka Meningu, kao neko kome je već u ranom uzrastu predviđana velika sportska karijera. Ono što jeste atipično kod njega je, da do treće, poslednje godine na koledžu, nije se znalo da li će to biti američki fudbal ili bejzbol. U oba sporta se odlično razvijao i bio je veoma uspešan na dva fronta kako na koledžu, tako i ranije. Bejzbol mu je usađena ljubav iz „kuće“ s obzirom na ozbiljnu MLB karijeru njegovog oca Peta Mahomsa, a američki fudbal ono njegovo „lično“. Na kraju je pobedilo to „lično“. I kao što se sada vidi, nije pogrešio.

Peter Aiken/Getty Images

Na Teksas Tehu je prve sezone na sedam mečeva prebacio 1.547 jardi uz 16 tačdauna. Već naredne odigrao je 13 mečeva i prebacio 4.000 jardi (tačnije 4.653 jarda) uz fenomenalnih 36 tačdauna, dok je u poslednjoj godini na 12 mečeva prebacio i magičnu granicu od 5.000 jardi (5.052 jarda) uz 41 tačdaun. Sve to je bila idealna podloga za ono glavno, a to je NFL scena.

Koliko su u Kanzas Sitiju bili svesni o kakvom se potencijalu radi svedoči i čitava strategija osmišljena za draft 2017. Čifsi, koji su nastavili niz plasman u plej-of, odlučili su da im je za korak više potreban novi kvoterbek. Aleks Smit jeste vodio ekipu do januara gotovo bezgrešno, ali kada je trebalo da se prelomi i uđe u borbu za nešto veliko, nije bilo magije. Iskusni vuk Endi Rid osetio je da je draft bogat kvoterbekovima šansa za franšizu i našla se „žrtva“ u vid Bafala. Bilsi su pristali da pika prve runde, ukupno 10. trejduju za pikove prve i treće runde tog i pika prve runde narednog drafta. Naizgled ekipa iz predgrađa Njujorka mnogo je bolje prošla, ali kada neko ima plan, a Kanzas Siti ga je definitivno imao, onda ni ovolika „žrtva“ nije prevelika. Kalkulacija je bila jasna, Klivlend i San Francisko su jurili defanzivce, Džeksonvil raning beka, Tenesi, Čardžersi, Karolina i Sinsinati nisu tražili kvoterbekove i jedini pravi „rival“ bili su Čikago Bersi.

Povezano

Čifsi su već bili upoznati da će prvi kvoterbek koji će biti draftovan biti Mič Trubiski, a kada su se Bersi odlučili da daju pravo malo bogatstvo San Francisku za drugog pika, iako su posedovali trećeg, to je bila potvrda da žarko žele kvoterbeka sa Severne Karoline. Ekipa iz Kanzas Sitija je posle toga odradila trejd sa Bafalom i samo su čekali očekivan razvoj događaja kako bi došli do željene nagrade. Konačno, kada su došli na red, izabrali su Patrika Mahomsa. Mnogi su se pitali zašto su toliko pikova dali da bi uzeli kvoterbeka, a pri tom su ostavili u rosteru Aleksa Smita, koji je bio starter i te sezone.

Ali Endi Rid je već tada pripremao tlo za narednu sezonu u kojoj se spremao da potpuno promeni identitet ekipe. Oslobodio se Markusa Pitersa, izvanrednog defanzivca ali nepostojanog karaktera, što jeste oslabilo odbranu, ali je već odlučeno da Čifsi postanu napadačka mašinerija. Već je postojala ozbiljna osnova za tako nešto u vidu hvatača neverovatnih atletskih karakteristika, kao i odličnih trkača. Bio je potreban samo kvoterbek dovoljno hrabar da tako igra i koji veruje bez pogovora svojoj ruci. Aleks Smit nije taj kvoterbek.

Da Patrik Mahoms to jeste moglo se videti i na koledžu i na kombajnu, ali i na poslednjoj utakmici ligaškog dela 2017. kada je prebacio 284 jardi. Ono što se odmah primetilo je izrazito jaka ruka, koja može da baci loptu bilo gde. Taj utisak se pojačao i u predsezoni, a kao logičan rezultat usledila je ova, u kojoj su prvi put, posle 21 godine, uspeli da osvoje prvo mesto u konferenciji i obezbede prednost domaćeg terena kroz čitav plej-of.

Plej-of će biti prvi veliki test za mladog 23-godišnjeg kvoterbeka, da se vidi da li je stvarno rođeni pobednik. To jeste verovatno glavna karakteristika onoga koji pretenduje da bude GOAT. Svi se slažemo da je suviše rano postavljati pitanje kada je Mahoms u pitanju „Da li gledamo novog GOAT?“, ali ne može se reći da ono nije legitimno. Jer iako je u glavnoj ulozi u karavanu jedva godinu dana, ovaj mladić je već pokazao od kakvog je plemenitog materijala satkan i ono što je postigao do sada, već izaziva ozbiljno strahopoštovanje. A ako bi u Kanzas Siti doneo Lombardija, prvi put od 1969/70. već tada bi postao legenda franšize. A posle toga niko neće moći da ga zaobilazi u večitim GOAT raspravama.