Filipović za SK: Oman je za Srbiju Amerika

Skener 26. apr 20190:55 > 0:58
sport klub

Srpski plivački trener Srđan Filipović trenutno radi kao selektor plivačke reprezentacije Omana, sa kojom je napravio odlične rezultate na šampionatu Azije, a u razgovoru za Sport Klub uporedio je plivanje u Omanu i Srbiji, a dotakao se i narednih Olimpijskih igara u Tokiju.

Reprezentacija Omana učestvovala je u Kuvajtu na šampionatu Azije, koji se istovremeno bodovao i za šampionat arapskih zemalja, ali i Golfskih (Oman, Katar, Bahrein, Saudijska Arabija, Ujedinjeni arapski emirati). Tamo su ostvareni solidni rezultati, posebno u konkurenciji golfskih zemalja, što je i najvažnija konkurencija za Oman.

To je bio šampionat u disciplinama na 5.000 i 10.000 metara. Učestvovali smo u kategoriji do 14, do 17 godina i otvorenoj. Očekivali smo dominaciju, kada su Golfske zemlje u pitanju, u otvorenoj kategoriji, ali za nas je posebno važna bila kategorija do 17 godina, jer je ona budućnost. Posle velike borbe, u bukvalno poslednjim metrima, osvojili smo prvo mesto i to mi je bio najdraži momenat takmičenja. Bili smo odlični i u individualnoj konkurenciji, pošto smo osvojili u seniorskoj konkurenciji zlata na 5.000 i 10.000 metara, a osvojili smo i bronzu u kategoriji do 17 godina. Na nivou Azije i arapskih zemalja bili smo u sredini, što je za nas dosta dobar rezultat – rekao je Filipović.

Povezano

Ovaj uspeh nije prošao nezapaženo u Omanu.

Nisam verovao koliko je ovo propraćeno. U Omanu se priznaje samo prvo mesto, koje je ostvareno u najvažnijoj konkurenciji – Golfskih zemalja. Bio je ovo najzastupljeniji događaj u medijima poslednjih četiri, pet dana.

Iako se traži uspeh, svesni su u Omanu i svojih ograničenja, što recimo sa Srbijom nije baš slučaj.

Svesni su da na Olimpijskim igrama nemaju šta da traže osim učešća, dok na primer u Srbiji, uvek se očekuje bar neko finale, medalja…

Tu se došlo do poređenja uslova u dve zemlje.

U odnosu na srpski savez omanski je Amerika. Od same organizacije, prevoza školskih timova, uslova i svega što je izuzetno važno za ozbiljnu pripremu i takmičenje. Jedino je talenat na našoj strani, ali u svemu ostalom daleko zaostajemo za omanskim savezom, koji takođe ima svoje probleme.

Ostaće u Omanu makar do kraja Olimpijskih igara, a otkrio je prvi cilj za narednu godinu.

Pokušaću da pripremim najboljeg ovdašnjeg plivača da postane prvi koji će ostvariti olimpijsku normu, a ne da učestvuje u Japanu samo zahvaljujući pozivu. Generalno sam prezadovoljan. Prvi sam trener sa ovih prostora koji je selektor strane reprezentacije, što je velika čast za mene koji reprezentujem srpsko plivanje.