Evo, sada će Miha da ga zvekne

Vladimir Vesić 14. jul 20194:56 > 5:01
Podeli:
Laurence Griffiths /Allsport/Getty Images

Vest da Siniša Mihajlović boluje od leukemije izazvala je pravi šok širom fudbalskog sveta. Posebno jer se radi upravo o jednom od najčvršćih ličnosti koje je isti taj svet upoznao.

Povezano

Sećam se, gotovo kao da je juče bilo, igrala je naša reprezentacija, tada SR Jugoslavija, 1997. meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Bratislavi protiv Slovačke. Bilo je to posle one dve velike pobede nad Česima, pa i pobede protiv istog protivnika u Beogradu. Međutim, bilo je važno ne izgubiti kako bi se praktično obezbedio baraž. Skupilo se neko društvo, plavi kao po onom starom, dobro poznatom principu „lako ćemo“ krenuli u meč i Slovaci poveli. Nismo imali niti igru, niti neke šanse, poraz je bio gotovo neminovan. Svi smo bili izrazito nervozni, maltene odlučili i da promenimo kanal. A onda dosuđen slobodnjak sa nekih dobrih bar 25 metara, mada se činilo kao da ima i celih 30. Tata i ja smo se pogledali, odjednom nam se pojavio osmeh na licima. Tada je rekao, onako samouvereno, kao da je mogao da uloži kuću i imanje „Evo, sada će Miha da ga zvekne“. Svi su ga gledali pomalo začuđeno, osim mene, jer se uvek u našem domu znalo „kada je teško, samo prizovi slobodnjak, i tu je Mihajlović da spase stvar“.

I bi gol. Tada je već bilo jasno da kada se dosudi slobodan udarac sa 20+ metara, nema zime. Zbog toga smo se nas dvojica koji mesec kasnije, za vreme one agonije u Sent Etjenu protiv Irana, kada smo svi bili do zla boga nervozni, umirili kada je dosuđen slobodnjak. Videlo se, sa razlogom. I roman bi mogao da se napiše o toj sigurnosti koju je čitava zemlja imala u tog čoveka kada je trebalo da se šutira slobodan udarac, o svim tim golovima.

Zbog čega smo svi bili spokojni kada bi on uzeo loptu? Zbog njegove razorne levice? Svakako jedan od razloga. Neodbranjive rotacije? Definitivno je to bio faktor. Međutim, mislim da će se velika većina složiti sa mnom da je u pitanju energija kojom je zračio. Svašta se može pričati o Mihi kao osobi, da je imao kratak fitilj, da je često činio neverovatne gluposti, ali niko nikada nije mogao da mu ospori hrabrost, rešenost, odlučnost. On je prosto samo čekao te situacije, i nikada se nije sakrivao kada je odgovornost bila ogromna. Kao Saša Đorđević. Da li neko može da zaboravi kako je utišao Maksimir posle erupcije koju je izazvao Alen Bokšić?

Tu energiju je preselio i na klupu. Zbog toga je tako uspešan bio u najtežim situacijama, kada je izvlačio ekipe iz zone ispadanja, kada je pritisak najjači. U stvari, tada je bio mnogo uspešniji nego kada je vodio ekipe koje su imale nešto više ambicije. Jednostavno, Miha je borac. To mu je u krvi, to je njegov DNK. Uvek je bio odlučan u svojoj nameri, nikada se nije premišljao i uvek je želeo da što brže dođe do cilja. Zbog toga nema potrebe za suvišnim izlivom patetike. To što je Miha pokazao suze, to samo znači da mu je toliko stalo da dobije ovu bitku da se neće smiriti dok to ne učini. Znajući kakav je borac, uveren sam da će naći snage da je i dobije, jer uvek bi me uverio da sam bio u pravu svaki put kada sam rekao da će da ga zvekne.