On je veliki igrač, oni postaju veliki tim

Podeli:
Rob Carr/Getty Images

Kanzas Siti Čifsi osvojili su Lombardijev trofej tek drugi put u istoriji, a prvi u ovom veku. Međutim, Superboul 54 u Majamiju mogao bi da bude polazna tačka za stvaranje nečeg mnogo većeg od jedne titule.

Prošle sezone su na Patrika Mahomsa gledali kao senzaciju. Mnogi kao na senzaciju prolaznog karaktera. Oni čije se praćenje NFL svodi na opšta mesta čak su ga poredili sa Kemom Njutonom, ukazujući da bi njegova zvezda mogla da prestane da sjaji još brže nego što je zasijala. Međutim, ako je postojala sumnja da ovaj 24-godišnjak može da bude veliki igrač, ona je definitivno razvejana u Majamiju. Kao što sam pisao u tekstu posvećenom Mahomsu pre godinu dana, stavljajući u prvi plan da li bi mogao biti GOAT u budućnosti, istakao sam da će se njegova mogućnost da se makar malo primakne tom statusu meriti u onim utakmicama od najvećeg značaja, kao što su plej-of mečevi, posebno Super Bol.

Dakle, ako se stavi na stranu prva sezona sa 5.000 jardi + 50 tačdauna, MVP priznanje sezone i samo se u računicu uključe mečevi plej-ofa, onda ovako stoje činjenice. Mahoms je u dve sezone, odigrao pet plej-of utakmica, zabeležio četiri pobede, imao procenat uspešnosti pasova 62.5, bacio 13, istrčao tri tačdauna i bacio samo dva intersepšna (oba u Super Bolu), ukupno precavši 1.474, dakle nešto manje od 300 jardi po meču. Primera radi Tom Brejdi, koga mnogi smatraju najvećim svih vremena, u prve dve sezone odigrao je tri meča, imao procenat uspešnosti pasova 61.9 odsto, prebacio 572 jarda (190 jardi po meču) uz po pas za tačdaun i intersepšn i istrčan tačdaun. Dakle, može se bez ikakve sumnje reći da već sada u istu rečenicu mogu da se smeste Patrik Mahoms i veliki igrač.

Ali nisu brojke samo ono što određuje veličinu igrača. Mnogo se više da zaključiti iz toga kada vidite nekoga na delu. A tek tu je impozantan ovaj 24-godišnjak. Veliki stručnjaci uveravaju da takav igrač još nije viđen. Takva ruka, takav stav, takva psiha. A sve to začinjeno izuzetnim osećajem za prostor, što mu daje mogućnost da i trčanjem osvaja jarde i prve daune. Nije čudo što se mnogi oduševljavaju njime, najviše zbog njegove mladosti. A upravo mnogi, zbog istog razloga, ga osporavaju. Kao kontraargument izdvajaju činjenicu da ima sjajan hvatački korpus, koji se isticao i za vreme Aleksa Smita i da mu je tu značajno olakšan posao.

Nema sumnje da jeste Mahoms imao sreću kakvu mnogi kvoterbekovi koji su počinjali profi karijeru nisu imali. Došao je u formiran tim, koji je već imao pobednički mentalitet, ušao je u sistem koji je postavio jedan od najvećih trenera ikada, koji ga je i dočekao. I to jeste legitiman stav. Isto se može govoriti i za Erona Rodžersa, koga mnogi smatraju najtalentovanijim kvoterbekom, ali razlog što ima samo jedan prsten je činjenica da niti je imao trenera, niti saigrače, pa ni organizaciju, koja je mogla da isprati njegov talenat. Sve što trenutno Mahoms ima.

Povezano

Ali sve to Kanzas Siti je imao i pre dve, tri, pet godina, pa nije uspevao da prođe prvu plej-of prepreku, ili da na svom terenu dobije meč divizijske runde. A sa Mahomsom u prvom plej-of pojavljivanju uspeo je da preokrene u finalu AFC protiv velikih Nju Ingland Petriotsa i da nije bilo gluposti Di Forda, već tada zaigra u Super Bolu. Godinu dana kasnije vodi ekipu do samog kraja, sa sve tri pobede pošto su bili u dvocifrenom deficitu, što nijedna ekipa pre njih nije uspela, a u Super Bolu suočio se sa deficitom od 10 poena u četvrtoj četvrtini. A u tom trenutku baca pas na drugom pokušaju za 15 jardi ka Tajriku Hilu za prvi daun. Međutim, čelindž pokazuje da je nekompletan pas i mora, protiv jedne od najjačih odbrana u ligi, da pokuša treći pokušaj za ogromnih 15 jardi. I to u utakmici u kojoj su bili jako loši iz trećeg pokušaja.

Međutim, veliki igrači žive za velike izazove. Uzeo je loptu, bacio je ka omiljenoj meti Tajriku Hilu, koji je pre toga bio meta kod oba intersepšna (drugi put je i sam ispustio), a posle toga i pri već pomenutom drugom za 15. Mahoms mu je verovao i to je jedna od glavnih osobina lidera, da veruje saigračima, kao što je Brejdi pre tri godine verovao Edelmanu. Hil je bio sam i uhvatio pas od 45 jardi. Potez koji je prelomio utakmicu. To je Patrik Mahoms.

Naravno, da bi neki igrač išao ka velikim visinama, kao što je legitimno takmičenje za GOAT, u kolektivnom sportu mora konstantno tim da vodi ka trofejima. Zbog toga Brejdi i Džo Montana jesu ispred svih, a Rodžers nije u tim raspravama. Posle lude noći u Majamiju deluje da postoje svi preduslovi za tako nešto i u Kanzas Sitiju. Jaka organizacija, vrhunski trener, odlična ekipa, koja u kontinuitetu postiže odlične rezultate i raste iz godine u godinu. Ali i Grin Bej sa Eronom Rodžersom delovao je tako 2011. Prvo titula, pa ligaški deo sa samo jednim porazom. A onda poraz od Džajentsa na Lembo Fildu i lagan pad, koji je na kraju doveo do prosečnosti.

Čifsi će tek sada morati da se dokazuju. Titulu niko nije odbranio od 2005. i Nju Ingland Petriotsa. A i oni to nisu uspeli posle prve titule generacije, već su tada sezonu kasnije propustili plej-of. Stoga je jasno da je veliki izazov pred Mahomsom i Kanzas Sitijem. U poslednjih 10 godina samo su četiri ekipe uspele posle titule da se ponovo nađu u plej-ofu. NFL je veoma zahtevan kada je kontinuitet postizanja rezultata u pitanju, ali makar u ovom trenutku, deluje da bi Kanzas Siti Čifsi mogli da to rade. U poslednje dve decenije bezbroj puta postavljalo se pitanje koja dinastija može smeniti onu iz Foksboroa. Danas možda prvi put u tih 20 godina, imamo bar neki suvisli odgovor.