AFC Jug: Jedino je sigurno da ništa nije sigurno

Vladimir Vesić 28. avg. 20200:58 > 1:09
Podeli:
Getty Images/Jamie Squire

Iako ju je dugo tukao glas da je najslabija NFL divizija Jug AFC profilisao se poslednjih godina kao jako ozbiljno udruženje, iz kojeg svaki tim predstavlja ozbiljnu pretnju.

Da je epitet najslabije divizije sada već prošlost najbolje svedoče, ono što je najmerodavnije – rezultati. Ovo je jedina divizija iz koje su u poslednje tri godine svi timovi otišli u plej-of. U svakoj od te tri godine dogodilo se da po dva tima odu u plej-of, a prošle sezone su dva tima bila u divizijskoj rundi. Takođe, u te tri godine timovi iz ove divizije čak dva puta su igrali konferencijsko finale, što jasno pokazuje da su u pitanju ozbiljni plej-of kandidati.

Svakako da zbog prošlosezonskog finala AFC u prvom redu, favorit divizije je Tenesi. Bar na papiru glavni konkurent trebalo bi da im budu Indijanapolis Koltsi, dok je Hjuston izvršio korenite promene, ali to nekada i donese instant uspeh. Džeksonvil je nominalno autsajder, ali to ne mora puno da znači na, uvek nemirnom Jugu.

Tenesi Tajtensi

(prošle sezone skor 9-7, poraz u finalu konferencije od Kanzas Siti Čifsa)

Ekipa iz Nešvila je u ovoj deceniji plej-of tim ili na granici, kako kad. Međutim, prošle sezone su napravili ogroman iskorak i u potpunosti iskoristili sav potencijal, a mnogi su i ranije apostrofirali da ga imaju na pretek. Ali uvek im je nedostajalo nešto. Ispostaviće se da je to nešto bio kvoterbek. Markus Mariota je došao u karavan kao projektovani lider tima, ali pravu stvar uradio je tek Rajan Tenehil, koji je došao pre godinu dana iz Majamija.

Povezano

Odmah se nametnuo i igra Titana dobila je konkretne obrise. Imala je i glavu i rep. Naravno, nipošto se ne sme zanemariti fantastičan učinak Derika Henrija, koji je bio statistički najbolji trkač lige, a tu formu preneo je i u plej-of. Tenesi je naneo Nju Ingland Petriotsima prvi poraz na njihovom terenu posle sedam godina, a potom su, takođe u gostima, pobedili ekipu sa najboljim skorom Baltimorom i MVP Lamarom Džeksonom. Na kraju, nepremostiva prepreka bili su Kanzas Siti Čifsi.

Da li Tenesi može da ponovi tako nešto ove sezone ili čak ode i korak dalje? Klub je uradio sve što je bilo u njegovoj moći. Produženi su ugovori sa prvim violinama tima Tenehilom i Henrijem, odlasci su kompenzovani dolascima na istim pozicijama, tim je sačuvao balans, ali je i ostao bez defanzivnog koordinatora Dina Pisa, koji se povukao. To će biti prvenstveni izazov za Tenesi, da očuva jaku igru odbrane. U tom cilju doveden je probouler Vik Bizli. Titani imaju jak roster, ali lestvica je podignuta visoko prošle sezone. U čitavom AFC Kanzas Siti deluje nedodirljivo, a svakako da su Baltimor Rejvensi veoma motivisani da isprave sve propušteno u plej-ofu. Ali prva briga Tajtensima treba da bude konkurencija, koja nimalo nije naivna. Uprkos tome četa Majka Vrabela je prvi favorit za diviziju.

Hjuston Teksans

(prošle sezone skor 10-6, ispali u divizijskoj rundi od Kanzas Siti Čifsa)

U poslednjih pet sezona samo jednom Teksansi nisu osvojili Jug i logično bi bilo da se i sada svrstaju među favorite. Ali neki potezi između dve sezone, konkretno trejd Diandrea Hopkinsa, stavlja ogroman znak pitanja ispred franšize iz Teksasa. Stoji da Teksansi imaju dobre hvatače. Tu je pre svega Vil Fuler (kada je zdrav, ali nije baš da ga zaobilaze povrede), pa zatim Rendal Kob, Keni Stils, Keke Kouti, a dovođenje Brendina Kuksa trebalo bi da amortizuje odlazak prve zvezde. Ali Hopkinsa nije lako zameniti.

Getty Images/John Grieshop

Sa druge strane u zamenu za elitnog risivera dobijen je Dejvid Džonson, elitni trkač ali pre tri godine. Izmučen povredama izgubio je dosta od igre koja ga je krasila, ali ako bi se vratio Teksansi bi mogli da imaju veliki benefit. U suštini, Hjuston na papiru ima solidan tim, a kvoterbek Dešon Votson pokazao je da nije samo budućnost već i sadašnjost franšize i da je sposoban da vodi tim ka velikim stvarima. Ako klikne sa novim rešenjima, napad Hjustona mogao bi da bude baš paklen. Odbrana predvođena Džej Džej Votom nije dolazila u pitanje, tako da će ovo biti zanimljiva sezona za ekipu Bila O’Brajena, za kojeg mnogi tvrde da je najslabija karika tima.

Indijanapolis Kolts

(prošle sezone skor 7-9, nisu se plasirali u plej-of)

Veliki udarac na ambicije Koltsi su doživeli neposredno pre samog početka sezone, kada je Endru Lak objavio povlačenje. Sjajni kvoterbek ipak je izgubio bitku sa silnim povredama. To je umnogome otežalo Koltsima sezonu, a kada se i Briset povredio, jasno je bilo da plej-of nije realna opcija. Iako su do finiša sezone imali šanse.

Justin Casterline/Getty Images

U Indijanapolis je došao novi „šerif“ i to veoma iskusan i cenjen kvoterbek. U pitanju je Filip Rivers. U karijeri je igrao samo za Čardžerse i oni koji ga osporavaju navode da nije igrač za velike utakmice. Ali sa druge strane ima u bogatoj karijeri ozbiljne brojke, pa i prošle sezone u kojoj je prebacio 4.615 jardi (treći najbolji učinak u karijeri) uz 23 pasa za tačdaun. S obzirom da je tim prepun talenata. Prošle sezone je tim dao četiri proboulera lajnbekera Darijusa Lenarda, garda Kvintona Nelsona, centra Rajana Kelija i tajt enda Džeka Dojla. Pored njih nipošto ne treba izostaviti jednog od najboljih risivera lige Ti Vaj Hiltona, raning bekove Hajnsa i Meka, iskusnog edž rašera Džastina Hjustona, a i draftovano je devet igrača, na raznim pozicijama, tako da Koltsi imaju zaista dosta oružja. A vodiće ih iskusan kvoterbek i ako sve klikne kako treba, Koltsi bi lako mogli da svrgnu Tajtense sa vrha divizije, a kako je Tom Brejdi otišao u NFC, neće do Superboula da se sastaje sa čovekom protiv kojeg nikako nije mogao.

Džeksonvil Džeguars

(prošle sezone skor 6-10, nisu se plasirali u plej-of)

U poslednjih nekoliko godina postaje učestala situacija da tim koji napravi dobar rezultat posle samo dve godine krene u ribilding. Ni Džeksonvil nije zaobišla ta situacija. Iako su pre samo tri godine igrali finale AFC, to sada deluje kao davna prošlost. Džegsi su se ponovo vratili u status timova sa dna.

Justin K. Aller/Getty Images

Ni ove sezone nema prevelikih ambicija, mada aktivnost u periodu između dve sezone ukazuje da je ekipa rešila da se vrati „korenima“, tačnije da pojača odbranu. Oba pika prve runde su defanzivci, kornerbek Si Džej Henderson biran kao deveti pik i kao 20. spoljni lajnbeker KLejvon Čejson. Ipak, mislilo se i na napad i na Garnera Minšua, za kojeg je procenjeno da može da bude franšizni kvoterbek, pošto mu je doveden iskusni tajt end Tajler Ejfert, a zna se da je mladim kvoterbekovima tajt end najbolji prijatelj.

Sve u svemu, teško da Džegsi mogu da se bore za plej-of, ali mogu da dođu do nekih šest, eventualno sedam trijumfa i dobrom delu timova zagorčaju borbu za visok plasman.

Do početka sezone nastavljamo sa predstavljanjem divizija i timova u njima, a u ponedeljak vas čeka analiza Zapada AFC