NFC Zapad – Superboul divizija

Podeli:
Christian Petersen/Getty Images

Ne samo što je do prethodna dva superboula dolazila ekipa iz ove divizije, ali NFC Zapad zaista može da se pohvali time da je svaka ekipa u ovoj deceniji imala svoj veliki trenutak.

Čak pet puta ekipa iz NFC Zapada dolazila je do superboula u ovoj deceniji i samo jedna divizija još može da se pohvali tim učinkom – AFC Istok. Ali razlika je ogromna. Za AFC Istok samo su Nju Ingland Petriotsi dolazili do superboula, dok su za NFC Zapad to uspevale tri ekipe što dovoljno govori o snazi te divizije. A četvrta ekipa igrala je finale konferencije. U ovom veku sve četiri ekipe dolazile su do superboula i to je još uspelo samo Jugu NFC.

A kakav je aktuelni trenutak timova iz ove divizije? Takav da se može sažeti u onu „danas jesi, sutra nisi.“ U prevodu, samo Sijetl Sihouksi mogu da se pohvale nekim kontinuitetom. Ali kada se pogledaju potencijali sva četiri tima, realno sva četiri su plej-of kandidati i neće biti ništa neverovatno ako jedan od njih ponovo dogura do superboula. Čak neće biti neverovatno ni ako budu oba konferencijska finalista upravo iz ove divizije. Favorit je aktuelni šampion San Francisko Fortinajnersi, ali daleko od toga da Sijetl, Remsi i Arizona Kardinalsi nemaju čemu da se nadaju.

San Francisko Fortinajners

(prošle sezone skor 13-3, poraz u superboulu od Kanzas Sitija)

Kajl Šenahan i Džon Linč odradili su odličan posao od kada su došli u San Francisko. Za samo tri godine franšizu kojoj je plej-of bio misaona imenica odveli su do superboula i na četvrtinu od Lombardijevog trofeja. Sada navijači očekuju da ovo ne bude incident, već da se Fortinajnersi vrate u superboul i narednog februara, samo ovog puta da ga osvoje.

Povezano

Radilo se na tome. Dovedeno je dosta igrača, posebno na poziciji vajd risivera koja je pojačana iskusnijim imenima poput Trevisa Bendžamina, Tejvona Ostina… Ali najveće pojačanje svakako je odlični ofanzivni tekl Trent Vilijams. On je tu da popuni prazninu penzionisanjem Džoa Stejlija i može se reći da Fortinajnersi tu sigurno nisu slabiji. Šta više, verovatno su i jači.

Drugi važan zadatak bio je da se zadrže glavni igrači iz prošle sezone, prvenstveno Džordž Kitl i Rahim Mostert. Prvi je zacementiran novim ugovorom, a drugi „samo što nije.“ Ono što je bilo veoma važno prošle sezone, možda i najvažnije igra trčanjem imaće još jednog protagonistu to je Džerik Mekinon, koji se oporavio od teške povrede. Fortinajnersi na papiru nisu ništa slabiji od ekipe koja se, slobodno se može reći, prošetala u plej-ofu do superboula i zbog toga su visoke ambicije potpuno opravdane.

Sijetl Sihouks
(prošle sezone skor 11-5, poraz u divizijskoj rundi od Grin Beja)

Ekipa koja je dva puta uzastopno igrala superboul u ovoj deceniji i jedina iz ove divizije koja je uspela da se dokopa Lombardijevog trofeja u ovih 10 godina, uspela je da preživi odlazak „Legion of Boom“ i da sa osveženim kadrom ponovo postane konkurentna. Sijetl ponovo ima jaku odbranu, imaju Rasela Vilsona u svom najboljem izdanju, imaju odlične hvatače, ali za razliku od nekih ranijih sezona, imaju i trčanje.

Ezra Shaw/Getty Images

Kris Karson je prednjačio u tom elementu, a sada mu je pridružen i Karlos Hajd i može se očekivati da Sihouksi stabilizuju taj, izuzetno važan segment napada. Hvatački korpus u kojem su glavne uloge imali Tajler Lokit i Di Džej Metkalf pojačan je vajd risiverom Filipom Dorsetom i iskusnim tajt endom Gregom Olsenom.

Ali Sijetl je najveće pojačanje dobio u odbrani. Tačnije u sekonderiju koji je pojačao jedan od, ne samo najperspektivnijih, već i najboljih sejftija u ligi Džamal Adams. Sihouksi deluju veoma izbalansirano i već prošle sezone su predstavljali najveći izazov Fortinajnersima na putu ka superboulu i ko zna kako bi se plej-of razvijao da se stvari u finišu međusobnog duela prošle sezone nisu odigrale onako kako su se odigrale.

Los Anđeles Rems
(prošle sezone skor 9-7, nisu ušli u plej-of)

Kada se za samo godinu i po dana pređe put od superboul učesnika do potpunog ribildinga, onda je jasno da se napravila neka greška u koracima. Mada, ovakva situacija nije nužno loša za Remse i Mekveja. Ekipa može da se pročisti i izgradi na nešto zdravijim osnovama.

Harry How/Getty Images

Ono što je ostalo je kvoterbek, za koga su u Los Anđelesu uvereni da je franšizni. Međutim, Džered Gof će morati da se preorjentiše na neka druga rešenja. Od standardnih meta nema više Brendina Kuksa, a tu su ostali Kuper Kap i Robert Vuds, kao i tajt end Tajler Higbi. A u bekfildu nema više Toda Gurlija, već je sa drafta kao 52. pik, inače najviši kojeg su imali Remsi, doveden raning bek Kem Ekers. Ako Ekers pokaže eksplozivnost kao što su to radili čim su ušli u karavan baš upravo Gurli, Ezekijel Eliot ili na primer Džoš Džejkobs, onda bi napad Remsa mogao da povrati veliki deo sjajna od pretprošle sezone.

Odbrana će najviše zavisiti od Erona Donalda, a u sekonderiju tu je Džejlen Remzi, ali sve to iz ove perspektive deluje da je tanko da bi mogli ozbiljnije da se izazovu Fortinajnersi i Sihouksi. Mada, ove sezone umesto dva, čak tri tima idu kao vajld kard timovi i tu Remsi mogu tražiti šansu. Mada, i Kardinalsi imaju sličnu računicu.

Arizona Kardinals
(prošle sezone skor 5-10-1, nisu ušli u plej-of)

Novi trener Klif Kingsberi je uradio neke dobre stvari. Ako ništa drugo, pustio je da Kajler Marej pokaže koliko zna i pokazao je. Pokazao je da nije džabe izabran kao prvi pik i da može da bude lider franšize. I to u čak bliskoj budućnosti. U Arizoni su prepoznali trenutak i učinili su ono što su morali, doveli su ozbiljno pojačanje.

A kada govorimo o pravom pojačanju za mladog kvoterbeka, govori se o iskusnom i proverenom vajd risiveru. A kada bi moglo da se bira ko bi to mogao da bude, jedno od prvih imena bilo bi ime Diandrea Hopkinsa. Upravo njega Arizona je dovela u jednom prilično kontroverznom trejdu sa Hjustonom. Sa Hopkinsom u rosteru Kardinalsi više ne mogu da budu smatrani autsajderima.

Tim Warner/Getty Images

Pored Hopkinsa u hvatačkom korpusu je Leri Ficdžerald, a pored njih dvojice, čija imena najviše odzvanjaju, nalazi se još nekoliko vrsnih hvatača i Marej svakako ima sada široku lepezu. Tagovan je Kenjan Drejk, tako da je i pozicija raning beka pokrivena. Ono što je bilo kvalitetno je zadržano, a dovedena su pojačanja u odbrani. Defanzivni teklovi Džordan Filips iz Bafala i Trevon Kouli iz Indijanapolisa, kao i lajnbekeri Devon Kinard iz Detroita i Devondre Kempbel iz Atlante.

Na papiru Arizona izgleda skockano i, što ne reći moćno. Proširivanjem plej-of mesta pruža se objektivna šansa za jedan ovakav tim da se nađe u doigravanju, a to će svakako ozbiljno pojačati konkurenciju u diviziji koja je sklona tektonskim poremećajima i to za svega godinu dana.