Leva #robbed? Od kada je reprezentacija važnija od kluba?

Skener 29. nov 202123:41 > 30. nov 2021 9:27 36 komentara
Lars Baron, Getty Images

Završila se jedna od najkontroverznijih dodela Zlatne lopte. Dobitnik najprestižnije individualne nagrade je Lionel Mesi, kome je ovo sedmo priznanje, po čemu je apsolutni rekorder. Međutim, od svih ranijih ovo će Argentincu biti najviše pod upitnikom, a mnogi je već sada osporavaju.

Sa ili bez ove nagrade Lionel Mesi je odavno zaslužio svoje mesto u istoriji fudbala, kao jedan od najboljih i najvećih igrača svih vremena. Karijera kakvu malo ko može da sanja, a kamoli i da pomisli da je doživi. Rekordi na sve strane, sezone sa 50+ golove, učešće u najvećim uspesima jednog od najvećih svetskih klubova… Sve su to ozbiljni argumenti za najuži izbor za famoznu titulu GOAT.

povezano

A možda i najjači argument tvrdnji da je on taj je konstantnost i činjenica da je u stanju da ponavlja pune sezone (ili kalendarske godine) sa neverovatnim dostignućima. Ali ova 2021. nije ta godina. Nipošto. Ovo nije godina Mesijevog standarda. Čak i ako možemo da se složimo da je Mesijev standard nešto skoro pa božansko, što je u prajmu mogao da ponekad dostigne samo Kristijano Ronaldo, i da bi i sa lošijom godinom od tog standarda on komotno mogao da osvaja Zlatne lopte, to važi samo ako neko drugi nije imao ni približno godinu u skladu tome.

Ako gledamo strogo individualno, Robert Levandovski je statistički značajno bolji od Lionela Mesija. Levandovski je na 54 utakmice imao neverovatna 64 gola i devet asistencija. Lionel Mesi na 56 utakmica 41 gol i 17 asistencija. Znači kada bismo čak izjednačili golove i asistencije, što bi išlo Mesiju u prilog, Levandovski ih zborno ima 73, a Mesi 58. I to na manje utakmica.

Mesi je bio najbolji strelac španske lige

Oni koji osporavaju Levine golove, jer njemu je lako pošto igra u najdominantnijem klubu Bundeslige, kažu da su Mesijevi bitniji jer igra u jačem španskom šampionatu. Prilično smela tvrdnja za špansku ligu, posebno u poslednje dve sezone, u koje seče 2021. Obe lige imaju isti broj klubova tržišne vrednosti 100 i više miliona evra, sa tim da Nemačka ima i dva kluba manje. Ali je znatno manja razlika između trećeg i 12. u Nemačkoj, nego u Španiji. Španija ima tri super kluba a ostali su suvi prosek na finansijskom tržištu. Nemačka ima jedan super klub, ali već drugi treći ozbiljno konkurišu drugom i trećem u finansijskoj snazi, a od četvrtog mesta pa nadalje nemački klubovi daleko su finansijski jači od španskih.

Ako bismo samo poravnali dva šampionata i isto vrednovali golove lako se može uporediti ko je bolje radio u „važnijim“ utakmicama, to jest protiv ekipa iz vrha. Levandovski je protiv tri najveća ligaška konkurenta samo u 2021. imao šest golova u tri utakmice, od toga tri u Klasikeru protiv Borusije. Sa druge strane Mesi je imao samo po gol i asistenciju u tri utakmice i to samo protiv Sevilje, dok se protiv madridskih klubova nije video. Inače, protiv Reala posti već pet utakmica u El Klasiku. Da li ovo znači da su golovi protiv Alavesa, Osasune, Eibara, Levantea dovoljni za Zlatnu loptu?

Mesi je osvojio Kopa Ameriku

Konačno je Mesi osvojio reprezentativni turnir. Svaka mu čast na tome, dobro je igrao, pomogao Argentini da posle 28 godina dođe do velikog trofeja. Ipak, u najvažnijoj utakmici i protiv jedinog pravog rivala Brazila, Mesi nije učestvovao u jedinom golu na meču. Ali i da to stavimo po strani, ipak se gleda ceo turnir i svaka utakmica je bitna. Tu je defakto u prednosti u odnosu na Levandovskog s obzirom da Poljska nije imala takve rezultate, mada je Leva na EURO uradio ono što je bilo do njega, postigao je tri gola na tri utakmice i u kvalifikacijama je bio na svom nivou, postigao osam golova i službeno izabran u idealan tim evropskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Ali ako je Mesiju Zlatnu loptu donela Kopa Amerika, onda se postavlja pitanje od kada važi taj kriterijum? Od kada trofej na reprezentativnom takmičenju kompletno briše onaj na klupskom nivou? To nije važilo 2010. kada su Ćavi i Inijesta bili šampioni sveta i uz Mesija bili važni šrafovi Barsine dominacije na domaćem tlu. Niti je Snajder uzet u razmatranje iako je bio jedan od dvojice najboljih Interovih fudbalera kada su neroazuri osvojili tripletu, sa sve Ligom šampiona i bio najbolji igrač Holandije koja je došla do finala Svetskog prvenstva. Mesi je na tom takmičenju ispao u četvrtfinalu, pride nije postigao niti gol. Pa je ipak uredno osvojio Zlatnu loptu zbog brutalne statistike na domaćem tlu. A tada je bio član supertima, kao što je Levandovski i danas član.

Da li Mesi i Ronaldo imaju monopol na Zlatnu loptu?

Da ne govorimo da za ovu godinu u obzir nisu uzimana dva najvažnija takmičenja EURO 2020 i Liga šampiona. Kopa Amerika ipak nije taj nivo takmičenja. Dakle, ostaje gorak utisak da su se kriterijumi promenili samo da bi Mesi dobio Zlatnu loptu. Takav utisak se ostavljao i kada su u nekim blisko prošlim vremenima dodeljivane Zlatne lopte.

Od 2008. do sada 2021. samo 2018. Mesi ili Ronaldo nisu dobijali Zlatnu loptu. A za to vreme njih dvojica zajedno osvojili su samo dva reprezentativna takmičenja od ukupno 12 na kojima su zbirno učestvovali. Nešto uspešniji bili su u Ligi šampiona, devet puta, ali ne svake godine. Međutim, njihove Zlatne lopte pravdane su fantastičnim individualnim statističkim učincima. I to može da se razume. Ali onda ostaje pitanje za one koji su odlučivali ove godine, zašto se toga nisu sada držali, kada se pojavio jedan bolji, makar na ovu godinu, već je kriterijum odjednom promenjen?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare