Najbolji treneri Serije A u 2021. godini

Skener 31. dec 202112:00 > 12:23 2 komentara
Treneri Serije A Antonio Konte Simone Inzagi
REUTERS/Alberto Lingria

U godini kada je Italija doživela najveći mogući uspeh na reprezentativnoj sceni, podsetili smo se kakav uticaj na fudbal imaju treneri Serije A. Evo onih koji su obeležili 2021. u čuvenom Kalču.

Antonio Conte
REUTERS/Jennifer Lorenzini

Antonio Konte

Kada se gledaju ulaganja i igrači koji su dovedeni, Inter je svakako bio u najužem krugu favorita za titulu. Sa 120 miliona evra potrošenih na dovođenje novih igrača, neroazuri su bili jedna od samo tri ekipe koja je potrošila devetocifren iznos, i druga odmah iza Juventusa koji je potrošio 147 miliona evra na nove igrače.

Ako se gleda samo ta strana, mnogi će da kažu da Konte i nije baš napravio epohalnu stvar. Ali fudbal nije samo jedna strana. Konte jeste došao na Meacu da prekine veliki trofejni post koji je trajao bezmalo čitavu deceniju. A u sportu je najteže uraditi ono što zbog čega ste i došli na neko mesto. Ako uspete, niko vam neće odati veliko priznanje. A ako ne uspete, svi će dočekati priliku da vam to saspu u lice.

Stoga uspeh Intera i trofejnog trenera zaslužuje poštovanje. Svrgao je sa trona ekipu koja je do tada vezala devet titula i samim tim napravila ogroman razmak u odnosu na konkurenciji. Takođe i ekipu koja je pred tu sezonu najviše uložila u igrački kadar. Dakle, sve svesti na ulaganja ne bi bilo približno istini. Inter je igrao najbolji fudbal, posebno se to može reći za drugi deo sezone, onaj koji se igrao upravo u godini za nama. O tome svedoči 18 pobeda u 23 meča i na kraju nadmoćno osvojen Skudeto.

Iako je vodio samo u prvoj polovini kalendarske godine Inter, Konteov rad ne može se prenebregnuti. A moglo bi se reći i ne bi se pogrešilo, da je taj njegov rad postavio osnovu za ono što sada radi Simone Inzagi. Tako da je sadašnji trener Totenhema zaslužio mesto na ovoj listi.

Marco Rosi/Getty Images

Simone Inzagi

Inter je pred početak sezone potrošio svega 36 miliona evra na obeštećenja. Više su od njega potrošili Milan, Atalanta i Roma, a u tom rangu Juventus, Sasuolo, Fiorentina koja je samo jednog igrača platila 23 miliona evra. U takvoj situaciji Inzagiju je dat zadatak da uđe u, naizgled prevelike cipele Antonija Kontea „donosioca kiše“ na Meaci.

Ali mlađi Inzagi nije tikva bez korena. Dugogodišnji kvalitetan i plodonosan rad u Laciju od njega je napravio trenera plemenitog kova, što je pokazao posebno u poslednja dva meseca kalendarske godine. U poslednjih sedam mečeva u Seriji A zabeležili su neroazuri isto toliko pobeda uz 20 golova. Ukupno u ovoj polusezoni Inter je pod Iznagijem zabeležio 14 pobeda u 19 utakmica, a sa Laciom je u prvoj polovini kalendarske godine naređao čak 15 pobeda u 23 utakmice i samo je Inter pod Konteom zabeležio više pobeda u toj polusezoni. Učinak koji ga svrstava u red najuspešnijih trenera Serije A.

Lacio je pod vođstvom Simonea Inzagija dao i nemali doprinos u osvajanju evropske krune Azura. U timu Roberta Manćinija igrali su Ćiro Imobile i Franko Aćerbi.

REUTERS/Massimo Pinca

Stefano Pioli

Od sezone 2011/12. Milan nije bio među dva najbolja tima Serije A. To je uspeo da uradi Pioli u sezoni za nama, a i kraj kalendarske godine rosoneri su takođe dočekali na drugom mestu, tik iza Intera, sa pristojnim izgledima da se bore za šampionsku titulu. Jeste da su navijači Milana navikli na trofeje, ali realnost je da njih na San Siru odavno nema. Kao što je i realnost da u Milan više ne dolaze velike zvezde, osim onih koji su na zalasku karijere. Usled takvog stanja sedmostrukog šampiona Evrope kao glavni cilj unazad nekoliko godina postavlja se plasman u Ligu šampiona.

povezano

A onda je došao Pioli. Čovek za koga se lepila reputacija da svuda dobro krene, ali da vrlo brzo njegove ekipe potonu i da posle njega ostaje potop. U Milanu je obrnuo proces. Nije doneo iskorak kada je preuzeo užarenu klupu i delovalo je da je otkaz praktično tu. Ivan Gazidis je praktično sve dogovorio sa Ralfom Rangnikom i samo se čekalo da se sezona završi i da pedantni Nemac krene u ozbiljan projekat potpune promene funkcionisanja kluba.

Međutim, došla je korona, a posle korone krenuo je preporod ekipe. Vezane pobede, borba za Ligu šampiona i na kraju izboren izlazak u Evropu. Malo koga je ipak Pioli ubedio da je, i pored takvih rezultata, trajno rešenje. Gazidis je i dalje insistirao na Rangniku i delovalo je da ništa ne može da spreči taj brak.

Ipak, jedan od tog malog broja ljudi koje je ubedio Pioli slučajno je i najveća legenda kluba Paolo Maldini. Legendarni defanzivac podmetnuo je leđa, založio ugled i rekao „On je taj!“ I ispostavilo se da je bio u pravu. Pod Piolijem Milan je u 2021. zabeležio ukupno 27 pobeda, što je rezultat za svako poštovanje. Posebno kada se ima u vidu da je u pitanju mlad tim i dugoročan projekat. Neki bi rekli da od trenera Serije A u rubrici „stvaraoci čuda“ Pioli zaslužuje ubedljivo prvo mesto.

Francesco Pecoraro Getty Images

Roberto de Zerbi

Iako je samo u prvoj polovini kalendarske godine radio u Seriji A, ono što je De Zerbi uradio sa Sasuolom nikako ne sme da se izostavi iz rasprave o najvećim dostignućima u Seriji A u godini za nama. Ako pričamo samo o rezultatima Sasuolo je osvojio osmo mesto, što je drugi najbolji plasman kluba ikada u Seriji A, posle istorijskog šestog mesta i izlaska u Evropu Euzebija di Frančeska 2016. Međutim, sa De Zerbijem zeleno-crni osvojili su najviše bodova ikada u elitnom takmičenju, a uspeo je i da ponovi sezonu sa 60 i više postignutih golova, a do njega klub nikada nije uspeo da dođe do te cifre.

Verovatno je i najponosniji na taj podatak. Sasuolo je igrao fudbal kakav na Apeninima nisu navikli da gledaju. Lep, dopadljiv, atraktivan, efikasan. I to je sve radio klub koji na dolaske igrača nije potrošio ni 30 miliona evra. Koliko njegovo delo ima trajni karakter pokazuje i ova sezona u kojoj Sasuolo ne odustaje od tog stila i ne ide mu mnogo lošije. Kada se govori o zaostavštini nema mnogo upečatljivijih trenera Serije A od De Zerbija.

Pod De Zerbijem Sasuolo je dao i dvojicu šampiona Evrope. I to dva standardna startera Domenika Berardija i Manuela Lokatelija (prešao u Juventus posle EURO), koji su imali značajan doprinos u osvajanju velikog trofeja.

Francesco Pecoraro/Getty Images

Jedan od hit timova Serije A u poslednjih godinu dana svakako je Verona. Za to su zaslužna dvojica hrvatskih trenera Ivan Jurić i Igor Tudor. Prvi je Veronu vodio do dve uzastopne sezone u top 10, što se dogodilo prvi put još od sredine 80-ih, što se smatra zlatnim dobom Verone. U junu Jurić je otišao i preuzeo Torino, sa kojim je trenutno 13. ali u nekoliko utakmica protiv timova iz vrha ekipa samo zahvaljujući nedostatku sreće nije uspela da izvuče pobede ili makar remije.

Njega je u Veroni zamenio Euzebio di Frančesko, ali usled slabih rezultata već u četvrtom kolu zamenio ga je Igor Tudor. I odmah je pobedio Romu. Ekipu je uzeo sa nula bodova u prva tri meča, a u narednih 16 mečeva Verona je zabeležila po šest pobeda i remija i četiri poraza za solidnu 12. poziciju na tabeli

Getty Images

Vinćenco Italijano

Fiorentina na kraju prošle sezone završila je na 13. mestu sa 40 bodova. Sada, na polusezoni Viola je sedma sa već osvojena 32 boda, samo šest manje od pozicija koje vode u Ligu šampiona. To je zasluga dvojice ljudi.

Prvi je Dušan Vlahović, momak koji konstantno trese mreže i uspeo je da izjednači rekord Kristijana Ronalda po broju golova u kalendarskoj godini u Seriji A. Da je bio konstantna opasnost pokazuje i statistika. U prvom delu kalendarske godine postigao je 17, a u drugom 16 golova za Ljubičaste.

Ono što je razlika, da je u prvom delu kalendarske godine golovima direktno doneo 25, a sada 28 bodova, iako je postigao jedan manje i odigrao manje utakmica. To je zasluga drugog čoveka trenera Vinćenca Italijana. Preuzeo je ekipu u junu i od ekipe koja je bila poznata samo po tome da igra lep, ali rezultatski neobavezan fudbal stvorio je ekipu koja igra lepo, efikasno, ali i takmičarski. Vlahović više nije samo roba za izlog, već je postao i čovek odluke, koji direktno donosi bodove, što mu je dodatno podiglo cenu.

Fiorentina se nalazi na mestu koje vodi u evrokupove, a ako nastavi ovako, možda ni Liga šampiona nije daleko, što bi bio kapitalan uspeh. Nekadašnji vezista Verone pokazao je sa Specijom da poseduje istančan trenerski gen, koji dolazi do izražaja dok je na klupi nekada velike ekipe italijanskog fudbala, koja ponovo podseća na te dane. I to najviše zahvaljujući čoveku rođenom u Karlsrueu koji se pokazao kao jedan od najboljih trenera Serije A u 2021.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare