Zvezdine zvezde: Ima li mesta za sedmu, osmu?

Vladimir Vesić 4. jan. 20218:00 > 9:1723 komentara
Podeli:
FK Crvena zvezda

Svi veliki klubovi imaju svoje legende i posebne načine kako su im odavali počast. A Crvena zvezda ima "Zvezdine zvezde" i tu tradiciju je negovala dugo vremena.

Ali kao što je i slučaj sa mnogim stvarima iz „prošlih vremena“ i ova tradicija je prestala da se brižljivo neguje. Da li jer su se okolnosti dramatično promenile i Crvena zvezda više ne predstavlja ono što je nekada u tim vremenima predstavljala? Ili zato što više nema tih i takvih igrača, koji bi mogli da ponesu epitet Zvezdine zvezde? Poslednja, šesta Zvezdina zvezda izabrana je pre 10 godina, ali i do dana današnjeg se u velikom delu javnosti osporava taj izbor. Pre toga Dragan Stojković Piksi izabran je sada već davne 1989. Možda i zbog toga je u delu javnosti pokrenuta inicijativa da predvodnik ove generacije, koja je napravila najveće uspehe kluba još od Barija Milan Borjan, a nešto ranije i Marko Marin, budu izabrani za Zvezdinu zvezdu. O toj inicijativi, izboru šeste Zvezdine zvezde i pauzi u izboru onih koji su obeležili veliki deo istorije najtrofejnijeg srpskog kluba govorio je Vladimir Živković novinar Sport Kluba, koji je dugo vremena pratio Crvenu zvezdu.

Pročitajte još iz SK Paketića

– Jedan sam od onih za koga i dalje postoji pet Zvezdinih zvezda. Onaj ko je smišljao Zvezdine zvezde, to je bio odličan marketinški potez. Zna se kakav je redosled i da je svaka epoha imala svoju zvezdu. Ta originalna zamisao danas nije moguća. Svaka čast Borjanu i onome što je on uradio i uz svo poštovanje njegovog učinka mislim da nije realno, kao ni Marko Marin da budu Zvezdine zvezde. Ne treba to ni siliti, jer time se devalviraju i ovi igrači koji su već postali Zvezdine zvezde – rekao je Živković.

Izbor šeste Zvezdine zvezde za mnoge je bio sporan, jer se odustalo od originalne ideje da se bira jedna zvezda, neko ko je bio lider generacije i osnovna zamisao je bila da se bira jedan igrač na period od oko 10 godina. Umesto toga izabrana je kao Zvezda čitava generacija u kojoj su bili igrači koji su učestvovali u najvećem uspehu kluba, osvajanju Kupa evropskih šampiona u Bariju 1991.

Nemam nikakav odnos prema tom izboru. Ta generacija zaslužuje sve moguće počasti. Ali nije prirodno izabrati čitavu generaciju, jer zna se šta je Zvezdina zvezda, neko ko je lider. Bilo je puno igrača koji su ostavili dubok trag, osvajali puno trofeja i puno su značili pa nisu izabrani kao Zvezde.

Od trenutka kada je Dragan Stojković Piksi izabran za petu Zvezdinu zvezdu 1989. pa do izbora šeste Zvezdine zvezde prošlo je 21 godina. Posebno upada u oči da nije izabran neko ko je učestvovao u istorijskom pohodu krunisanom u Bariju. Iako je i tada, a i danas mnogi smatraju da je Dejan Savićević trebalo da bude šesta Zvezdina zvezda.

Ta generacija u kojoj je Piksi bio Zvezdina zvezda praktično je, sa pojačanjima, osvojila titulu prvaka Evrope i suviše je bio blizak taj period da dva igrača iz te generacije budu izabrani. Jer da je Piksi ostao i da je u Bariju igrao za Zvezdu, to pitanje se ne bi ni postavljalo. Sa druge strane u toj generaciji koja je osvojila Bari nije bilo nijednog igrača koji je toliko dominirao kao što je bio slučaj sa igračima pre njega koji su bili i kapiteni. Niko tada o tome nije razmišljao, nikome nije bilo važno. Nije bilo formalno bitno ni Savićeviću ni opštoj javnosti. Zvezda je imala Zvezdinu zvezdu 1989. Naredne godine krenula je u pohod na titulu šampiona Evrope, a 1991. osvojila. Naredne sezone postala je prvak sveta i jedna pobeda je falila za finale. U klubu se očekivalo da neće sve stati na Bariju, već da se stvara novo zlatno doba. Ali i tada bi se neko našao da pita a zašto ne Pančev ili Prosinečki. Jer izbor Zvezdine zvezde nikada nije bila potpuno objektivna kategorija, kao što nije nijedan izbor nekog najboljeg, već je stvar nekog utiska.

Pored šeste Zvezdine zvezde koju predstavlja čitava generacija iz koje su i igrači koji su učestvovali u trijumfalnom evropskom pohodu 1990/1991. preostalih pet su ovim redosledom Rajko Mitić, Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić, Vladimir Petrović Pižon i Dragan Stojković Piksi.

Ali i posle Barija Zvezda je imala vrhunske igrače sa vrhunskim karijerama, pre svih Dejana Stankovića i Nemanju Vidića. Međutim, naš sagovornik njih dvojicu ne stavlja u taj kontekst iz jednog razloga.

Stanković je otišao ranije i kao veoma mlad, a Vidić ipak u Spartak iz Moskve. Obojica su napravila to ime u inostranstvu. Mislim da bi kriterijum trebalo da bude da je ponikao u Zvezdi, da bude igrač svetske i evropske klase još dok je u Zvezdi i mora da bude standardni reprezentativac. Taj kriterijum mora da postoji. Nadam se, mada to sada ne deluje realno, da će Zvezda nekada u budućnosti, znati takvog igrača da sačuva bar do neke 21, 22. godine. Na kraju krajeva i nekakvim unosnim ugovorom. Znamo koliko para imaju stranci mislim da bi svaki igrač za te pare ostao, jer ni danas se mnogima ne žuri da odu preko. Na kraju krajeva i javnost mora da da opštu saglasnost. Naravno da nije realno danas da neko ostane u klubu tako dugo vremena. Fascinantno bi bilo da neki talenat kada se pojavi ostane četiri godine i to bi bio uspeh da nekog od 17 godina zadržiš do 21, pa da još on postane svetski igrač do tada. Mislim da treba da postoji neka distanca između pete i šeste, odnosno šeste i sedme Zvezdine zvezde.

Ali ističe za jednog igrača da je pomislio da bi mogao da bude u toj priči.

Meni se činilo da je možda mogao Ognjenović da uđe u tu priču, da je sezonu, polusezonu ranije bio gurnut u prvi tim. On je ostao jedno četiri godine. On je bio najbliži tom epitetu i zbog mesta u timu i načina igre i neke popularnosti i na kraju krajeva, otišao je direktno iz Zvezde u Real.

Komentari

Vaš komentar