Ko stoji iza Fejenordove titule?

Skener 16. maj 20173:02 > 3:03
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

O prvoj titluli fudbalera Fejenorda posle predugih 18 godina, već je dosta toga napisano i rečeno. Roterdamersi su bili na prvom mestu od prvog kola i, iako su u finišu dozvolili Ajaksu da se približi, mnogi analitičari su već imali pripremljene tekstove o velikom i dugo čekanom uspehu.

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images Sport

Kao i uvek posle završetka prvenstvene trke, zasluge za prvo mesto idu i na račun slabijeg učinka konkurenata,Ajaksa i PSV-a. Iako Fejenord (u većem delu Holandije, u Roterdamu – Fajenord) nije ni najatraktivniji, pa verovatno ni najbolji tim ,gotovo svi su složni u ocenama da je zasluženo osvojio prvo mesto.

Što se tiče konkurencije, Ajaks je dobio novog trenera Bosa, koji je značajno promenio tim, sklonio je neke važne igrače iz prethodne sezone i posle promenljivog starta, Ajaks je u finišu delovao i moćno i atraktivno, a pred kraj je postavljao nove rekorde kao najmlađi tim u istoriji lige! Čak može i do trofeja u Ligi Evrope.

PSV je tokom jeseni imao nekoliko nedelja praznog hoda, kada je na domaćem terenu izgubio mnogo bodova, što kasnije nije mogao da nadoknadi.Kapiten Luk de Jong je ove godine postigao samo osam golova umesto očekivanih 20-ak i to je glavni razlog slabe sezone PSV-a.
Đovani van Bronkhorst je imao najmanje promena u timu. Iako se na početku sezone povredio golman Vermer, ispostavilo se da je iskusni Australijanac Džons bio sasvim solidan.

Na De Kajp su stigli Bergajs i pre svega Jorgensen, koji se pokazao kao veliko pojačanje.

Odbrana je delovala uigrano – Karsdorp se do povrede istakao kao bek evropske klase, Botegin i Van der Heiden su bili pravi bedem ispred gola,a konstantno dobro igrao je i Kongolo.

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Kao i slučaju Čelsija, i trener Fejenorda je menjao ekipu samo kada je morao.

Nievkop i Nelom su bili pravi džokeri na bekovskim pozicijama.Trojku na sredini terena u formaciji 4-3-3 činili su El Ahmadi, Kajt (Tornstra) i Vilena.

Talentovani vezista koji se dugo mučio sa teškom bolešću majke (preminula u toku sezone), zbog koje nije otišao u Italiju, postao je pravi lider na terenu. Neumorni maratonac odlične tehnike je igrač potreban svakom timu.

Krila Bergajs i Elia su delovali kao pravi timski igrači, a posebno se istakao Jorgensen. Danac koji je plaćen oko pet miliona, postigao je 21 gol, a imao je i 11 asistencija. Pojavljivanje Jorgensena u početnoj postavi umesto Kramera jedan je od ključnih faktora ove sezone.

Kramer je klasičan „sidraš“, koji čeka centaršut, za razliku od Jorgensena, koji se i bolje i više kreće, otvara, pogađa i asistira…

Šta reći o treneru na terenu Dirku Kajtu? Igrač koji ostane na terenu u 37. godini je već možda zakasnio da postane trener, ali će se snaći i u nekoj drugoj ulozi.

Đovani van Bronkhorst se osvajanjem titule nametnuo kao ozbiljan stručnjak. Tiho je sproveo tranziciju u timu u sklonio je igrače koji su kupljeni prethodnih godina (Vermer, Gustafson, Tapia, Kramer,Vejinović) i uvek je delovao umirujuće na ekipu. I kada je izgledalo da je tim u krizi ili kada ulazi u euforiju. Sportska javnost u Holandiji očekivala je revoluciju u februaru kada je ostavio Kajta na klupi, ali je Gio veoma elegantno rešio i ovaj problem.

Zasluga trenera je upravo u tome što je formirao jak kolektiv od igrača koji se ne mogu tretirati kao vrhunski. Bolje pojedince verovatno ima PSV, da ne govorimo o Ajaksu koji ima supertalentovanu generaciju koja bi mogla, i pored toga što će se osipati, da Amsterdamersima vrati dominaciju u domaćem prvenstvu ali i da napravi ozbiljan iskorak u Evropi (veći od plasmana u finale Lige Evrope).

Igranje u Ligi šampiona će značiti potpuno drugačiju sezonu. Navijači koji su predugo čekali na titulu uživaće u utakmicama sa najvećim klubovima, mada su punili De Kajp i u godinama kada je navijačka pripadnost ovom klubu predstavljala mazohizam. Ako ni zbog čega drugog, onda samo zbog teških godina,navijači su zaslužili ovoliko radosti.

Dugo se u jednom velikom “fudbalskom“ gradu u Evropi nije tako dugo čekala titula, kao u Roterdamu.

Zapravo jeste. I dalje se čeka… U Liverpulu i Gelzenkirhenu,recimo… Da probaju da uzmu pelcer od Fejenorda?