Boris Bunjak – čovek za preporod fudbala u Kuvajtu

Podeli:
http://www.borisbunjakcoach.com

Kraljevčanin Boris Bunjak mnogo je poznatiji fudbalski trener u arapskom svetu nego u Srbiji. 63-godišnji stručnjak je u Srbiji radio u Slogi, Radničkom iz Niša, Mladom Radniku, Hajduku iz Kule, bio je prvi trener stranac u Rusiji pre 18 godina u Uralanu iz Eliste.

Značajno iskustvo stekao je radeći u stručnom štabu Crvene zvezde kada je prvi trener bio Zoran Filipović. Ispostavilo se da je odlazak u Al Šab iz Emirata 2004. značio i dolazak u region u kome fudbalski traje i danas. I ne samo da traje, već iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate. Bunjak je vodio i Al Naser i Orubu iz Omana, Damac iz Saudijske Arabije, Azam iz Tanzanije, Jadanarabon iz Mijanmara, Al Džahru iz Kuvajta, Al Arabi dve sezone i ponovo Al Džahru od 2017. godine.

Dobri rezultati u Al Džahri preporučili su me Al Arabiju koji je jedan od najvećih klubova u regionu i imali smo fantastičnu sezonu, bili smo prvi, igrali smo atraktivno, punili stadione i kod kuće i na strani. Još tada sam imao dogovor da postanem selektor Kuvajta, ali je FIFA u oktobru 2015. suspendovala Fudbalski savez te zemlje i klubove iz svih takmičenja, čak je i Međunarodni olimpijski komitet suspendovao sve sportove zbog neusklađenosti sportskih zakona“, počinje Bunjak priču za Sport Klub.

Bunjak se ponovo našao na klupi Al Džahre, a po ukidanju sankcija početkom decembra preuzeo je i reprezentaciju Kuvajta, koja je bila domaćin arapskog Gold kupa.

Poraženi smo u grupi od Saudijske Arabije sa 2:1, Omana 1:0, a protiv Emirata bilo je 1:1. S obzirom na to da su u finalu igrali Oman i UAE (Oman je pobedio posle penala), možemo biti zadovoljni jer su odlučivale nijanse, mada je odsustvo iz zvaničnih takmičenja od dve i po godine ostavilo trag. Ipak, zadovoljan sam odnosom igrača i nastupima. Domaćin turnira je prvobitno bio Katar, ali je posle skidanja sankcija, domaćinstvo dodeljeno Kuvajtu kako bi se ponovo oživeo fudbal u zemlji i svi su bili veoma zadovoljni, mada je ovo jedino zvanično takmičenje u narednom periodu jer je propuštena prilika za Azijski kup nacija, pošto su kvalifikacije počele dok su trajale sankcije“, naglasio je Bunjak.

Koliko je jaka kuvajtska liga u odnosu na region, Emirate, Saudijsku Arabiju, Katar…?

Liga je slabija u odnosu na UAE i Saudijsku Arabiju, mislim da je u rangu Omana, možda i jača od Katara bez obzira na tamošnje zvezde i njihovi klubovi su veoma uspešni u AFC kupu, drugom takmičenju u Aziji. Videćemo klubove sledeće sezone u međunarodnim takmičenjima, mada mislim da nije velika razlika i da, kao što je bio slučaj sa reprezentacijom, odlučuju detalji jer su drugi imali jače utakmice“, ističe srpski stručnjak.

www.borisbunjakcoach.com

Da li su domaći fudbaleri profesionalci?

Ne može se reći da su profesionalci, ali ima igrača koji bi mogli da igraju u mnogo jačim ligama u Evropi. Bader El Mutava je sjajan napadač koji je odigrao 161 utakmicu u reprezentaciji uz 51 gol. Fejsal Zajed je takođe odličan napadač, ima još nekoliko igrača koji bi mogli da igraju u najjačim ligama“, otkriva Bunjak.

Koliko je iskušenje za trenera da radi sa igračima, koji su već dobro materijalno situirani jer je Kuvajt jedna od najbogatijih zemalja na svetu? U prilog tome je što svi dolaze na treninge u modelima Poršea i Maseratija.

To jeste možda i najveći problem za trenere u ovoj zemlji, kako motivisati igrače. To je nekada problem i u Engleskoj, Španiji, Srbiji… Treba uspostaviti takav odnos sa igračima, da ti veruju i da znaju da od tebe mogu da nauče. Ovde je socijalni status igrača takav, da ne možete da ih motivišete nekom novčanom nagradom ili premijom. Kada igraju za reprezentaciju – to je druga priča, igraju sa mnogo motiva što sam i sam video pre nekoliko dana“, kaže selektor Kuvajta.

Kakvi su vam planovi za 2018. godinu?

Imam važeći ugovor sa Al Džahrom, ali je moj klub postigao dogovor sa Savezom da me pusti da vodim reprezentaciju na prijateljskim utakmicama koje se inače igraju u terminima FIFA, tako da klub neće biti u gubitku, a po završetku sezone u maju obaviću razgovor sa svima“, rekao je Bunjak.

Kako ste zadovoljni radom u matičnoj Al Džahri?

Veoma sam zadovoljan dosadašnjim tokom sezone. Drugi smo u ligi i drugi u našoj grupu i Princ Kupu. U prvenstvu vodi Al Kuvajt koji je i najjača ekipa,a imamo lepe izglede u Princ kupu da se nađemo u polufinalu“, naglašava Bunjak.

www.borisbunjakcoach.com

Poznato je da je veliki broj trenera iz Jugoslavije radio u zlatno vreme kuvajtskog fudbala početkom osamdesetih godina?

Što se tiče prvih timova, nema trenera iz Srbije. Moji saradnici u Al Džahri su Petar Đenić i Boban Torlaković, ali je u mlađim kategorijama mnogo trenera iz Srbije i svi su veoma cenjeni. U ovoj zemlji su radili i Pižon, Karasi, Pavković, a Miljan Miljanić je ostavio veliki trag i otvorio vrata, tako da mi koji sada radimo, stvarno svima dugujemo zahvalnost. Skoro svi klubovi imaju strane trenere, iz Hrvatske, Španije, Brazila, Portugala“, ističe srpski trener.

U ovom delu sveta ste, sa manjim prekidima od 2004. godine, da li ste se navkli na mentalitet i način života?

Dugo sam već u ovom delu sveta i prešao sam dug put. Bilo je tu i nefudbalskih stvari. Nije lako podići nivo rada na vrhunski. Teško je nekada igračima da se ponašaju kao profesionalci i problem je nekada uspostaviti taktičku disciplinu koja je potrebna za pravljenje pravih rezultata. Evo i primera – Spremali smo se za najvažniju utakmicu u sezoni koja je mogla da nam donese plasman koji niko nije očekivao. Dva najbolja igrača su imala saobraćajni incident na putu do stadiona ,došli su nervozni i neraspoloženi i jedan čak nije ni igrao tog dana.Eto i to je jednostavno sastavni deo fudbala u ovim krajevima, otkriva Bunjak.

Ono što vas izdvaja je i vaš lični sajt, to je nešto što je neuobičajeno?

Taj sajt postoji već godinama i mislim da je to najlakši način da neko upozna način rada trenera.To je zvanično mesto na kome su i najnovije vesti, informacije sa utakmica, video galerija, ali i moja fudbalska filozofija“, rekao je Boris Bunjak za Sport Klub.

Svi koji se bave fudbalom znaju koliko je teško opstati u nestabilnom arapskom fudbalskom svetu. Boris Bunjak ne samo da opstaje, već iz godine u godinu napreduje i svojim radom potvrđuje da na ovim prostorima uvek ima izuzetno kvalitetnih fudbalskih stručnjaka koji do punog izražaja dolaze daleko od rodnog kraja.