Koliko stranaca donosi uspeh?

Vladimir Živković 4. okt 201913:56 > 14:05
Podeli:
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Strani fudbaleri u gotovo svim evropskim klubovima su sve brojniji i sada čine većinu i ako se gledaju oni koji su najveći i najbogatiji i oni koji pokušavaju da ih prate, u okviru svojih mogućnosti.

Jednostavno gledanje startnih postava 32 tima u drugom kolu Lige šampiona donosi podatak da su od 352 igrača samo njih 98 bili domaći, tačnije 27,8 odsto. Ili, možda jednostavnije rečeno, svaki tim je u početnoj postavi u drugoj rundi imao samo tri domaća igrača, dok su preostala osmorica bili ‚stranci‘. Da stvar bude jasnija, na strance se podjednako oslanjaju i oni najveći i najbogatiji i oni kojima je samo učešće u elitnom takmičenju veliki uspeh.

Gotovo neverovatno deluje podatak da je na utakmici Galatasaraj – Pari Sen Žermen na teren izašao samo jedan domaći fudbaler i to Kimpembe. U prvom kolu, u derbiju između ‚Svetaca‘ i Reala, francuski šampion je u svom timu imao više Španaca (Bernat, Sarabija i Erera u nastavku) od Reala, a ‚kraljevski klub‘ više Francuza (Varan, Mendi, Benzema), od Pari Sen Žermena!

Ni Mančester Siti, zbog rotacije koju stalno vrši Gvardiola, protiv Dinama nije imao nijednog Engleza u startnoj postavi. Dinamo je imao čak šestoricu hrvatskih igrača, a ako se ima u vidu da je Olmo došao u Zagreb sa 16 godina i da je bukvalno klupski proizvod, kao i Ademi, koji je kao veoma mlad stigao iz Šibenika, možda jesu jedan od razloga stabilnosti zagrebačkog kluba.

Na prvom mestu je Slavija iz Praga koja ima ubedljivo najviše domaćih igrača – čak devet. Daleko od toga, da je to način kojim se danas može izaći na crtu timovima u Ligi šampiona, ali jeste primer kako jedan klub može da funkcioniše. Ukrajinski prvak Šahtjor je imao osam igrača sa domaćim pasošem, iako su dvojica iz Brazila (Moraiš i Marlos). Bajern, Lokomotiva, Lil, Leverkuzen i Zenit imali su po petoricu ‚domaćih‘ u startnoj postavi. Treba, naravno, imati u vidu i mnoge primere da su igrači sa stranim pasošima praktično domaći, odnosno da su ponikli u klubu (Mesi, Alaba, Oblak…).

Alex Caparros/Getty Images

Mnogi primeri iz poslednjih godina, od Srbije do Engleske, pokazali su da je dovođenje igrača iz iste lige mnogo manji rizik, neko dovođenje igrača sa strane. Stvaranje i proizvodnja kvalitetnih igrača jeste dug i neizvestan procez, ali poslednji prelazni rokovi su pokazali da ni igrači koji koštaju 100 i nešto miliona, ne moraju da budu adekvatna pojačanja. Kao ni oni koji imaju platu od 20 i kusur miliona godišnje (Aleksis Sančez)…

Ajaks je prošle sezone često imao i osam igrača iz svoje škole u startnoj postavi, dok ih ove sezone ima obično pet, zbog odlaska DeLihta i De Jonga i sve manje uloge veterana Huntelara. Ali, i pored toga, prošlog leta kupljen je Tadić koji je tada imao 30 godina i ta kupovina im je jedna od najboljih u ovom veku, a potpuno je van klupskih ‚protokola‘.

Andreas Schaad/Bongarts/Getty Images

Pozitivan primer je svakako i Salcburg koji ima jednu od najboljih akademija u Evropi i vrhunsku skautsku službu. Iako nema mnogo Austrijanaca u samoj akademiji, naprotiv, a ni u prvom timu – pet od 26 igrača – u klubu su fudbaleri iz čak 16 različitih zemalja! Veliki broj tinejdžera iz svih krajeva sveta formira se po istom programu i zaista imponuje igra ekipe koju vodi Amerikanac Džesi Marš. Nepoznato ime u Evropi, ali trener koji je tri godine vodio filijalu iz Njujorka, a jednu sezonu proveo je kao pomoćnik u ‚starijem‘ bratu iz Lajpciga. Argument da ni takav, na prvi pogled, savršen dugoročni plan, ne garantuje uspeh – upravo je Salcburg. Godinama je ispadao u kvalifikacijama za Ligu šampiona, koju danas igra zbog automatskog plasmana.

Svi ovi podaci pokazuju da apsolutno nema jednostavnog pravila ili formule koja bi mogla da pokaže koji je model uspešniji. Drugim rečima, za ozbiljan rezultat nije garancija ni neograničen novac, ni stvaranje vrhunskih igrača, ni dugoročno planiranje… Ali je sve to potrebno, uz mnogo, mnogo sreće.