Zvezdini zadnji (bez)vezni

Bryn Lennon/Getty Images

Dan posle utakmice trećeg kola Lige šampiona i ubedljivog poraza od Totenhema u Londonu, lako je praviti razne analize, a jedna stvar je veoma upadljiva.

Činjenica je da rival Totenhemovog kvaliteta pokazuje sve moguće slabosti.Uostalom, fudbal je vrlo često opak i surov sport, a to dobro znaju baš u Totenhemu (Bajern 2:7). Da su igrači koji igraju u takvom klubu bolji, brži i jači nije iznenađenje, ali Zvezda definitivno ima ozbiljnu rupu u svojoj formaciji. Kao što je pokazao i večiti derbi i sve ostale “jake“ utakmice-, Crvena zvezda najveći problem ima na pozicijama tzv. zadnjih veznih igrača.

Povezano

Od odlaska Mičela Donalda, šampion Srbije nema klasičnog zadnjeg veznog sposobnog da koliko-toliko parira jačim protivnicima.Jovančić je bljesnuo pre godinu dana, ali nije uspeo da zadrži visok nivo. Crveno belima baš u ovakvim utakmicama nedostaje povređeni Jovičić, a kada protiv tima koji pripada evropskom vrhu nemate na prostoru od oko 2000 m2 igrača koji ume i može da napravi faul, onda ste poraženi i pre poletanja aviona za London.

To ne znači da su poraz od Totenhema više od ostalih krivi Kanjas i Vulić. Iskusni Španac nije tip igrača koji je navikao da radi prljav posao na sredini terena. To nije ni Vulić, koji nesporno ima svojih kvaliteta, ali Zvezdin dvojac nije napravio nijedan faul na utakmici (od samo osam!). Unapred se izvinjavam ako jesu, mada ih se ne sećam. Ta pozicija i nije predviđena za majstore, već za radnike- šljakere.

Onaj ko odigra 90 i nešto minuta protiv Totenhema, mora da ima odrane laktove,zadnjicu i da izgleda kao da je odradio duplu smenu u rudniku. Koliko se sećam, Vulić nijednom nije uklizao ili se našao na travi tokom cele utakmice. Zvezdini defanzivni vezisti su izgledali kao da su završili partiju golfa.Nije u pitanju trud ili želja,već nemoć… Nije njihova krivica što su tako delovali, problem je što Zvezda nema igrača drugačijeg profila uz koga bi i Kanjas i(li) Vulić izgledali mnogo bolje.