Šta je Valverde ostavio za sobom u Barseloni?

Vladimir Živković 14. jan. 202014:44 > 14:45
Podeli:
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Nakon neuspeha na ‘’ne tako važnom’’ Superkupu Španije u Saudijskoj Arabiji, Barselona je odlučila da smeni trenera Ernesta Valverdea i angažuje Kikea Setijena.

Nakon neuspeha na ‘ne tako važnom’ Superkupu Španije u Saudijskoj Arabiji, Barselona je odlučila da smeni trenera Ernesta Valverdea i angažuje Kikea Setijena.

Nakon dve i po sezone, bivši napadač Atletika iz Bilbaoa i Barselone, lepim saopštenjem zahvalio se svima u klubu, kao i navijačima na podršci. Valverde je otišao stilom koji je obeležio njegov rad na Nou Kampu – mirno, elegantno i tiho.

Njegove izjave nikada nisu bile za naslovne strane, jer se uvek trudio da ne pravi više buke nego što mu prija. U prvenstvu je osvojio dve titule, a tim je trenutno na deobi prvog mesta sa Realom. Osvojio je i jedan Kup Španije, izgubio je finale 2019. od Valensije i osvojio je ‘ne tako važan’ Superkup Španije 2018.

Getty Images/Manuel Queimadelos Alonso

Valverde je najviše podbacio u obe Lige šampiona. Od Rome je ispao 2018, a još težu eliminaciju doživeo je u polufinalu 2019. od Liverpula 4-0, nakon pobede od 3-0 na svom terenu. Od tog epskog poraza, pozicija Valverdea je konstantno bila poljuljana bez obzira na dve osvojene titule u prvenstvu.

Da li je sada već bivši trener mogao da uradi nešto više za vreme svog mandata? Odgovor teško da može da bude potvrdan, jer deluje da je Barselona ipak bar malo (ili ne tako malo), slabija iz sezone u sezonu. Mesi će u junu napuniti 33 godine, Luis Suarez, koji je možda i završio sezonu ovog meseca puni 33, a Pike u februaru. Buskets je godinu dana mlađi, ali deluje da je zenit njegove karijere odavno prošao.

Juan Manuel Serrano Arce, Getty Images Sport

Igrači koje je klub doveo u tom peridu uglavnom nisu ispunili očekivanja, jer je veći broj igrača koji se sada mogu smatrati promašajima nego pojačanjima, bez obzira što su plaćeni i više od 100 miliona. Pored toga, izgleda da je izvor zvani La Masija presušio, jer čuvena škola već godinama nije proizvela igrača koji može da ima ozbiljnu ulogu u prvom timu. Videćemo da li je Ansu Fati možda promena koje najavljuje nova lica u akademiji.

Pošto se tim Barselone u velikoj meri promenio u odnosu na zlatno doba i dominaciju koju je uspostavio Pep Gvardiola 2008, a pojačanja se teško uklapaju u specifičan stil igre, ali I kontrolu koju nezvanično ima Leo Mesi, onda je Valverde teško mogao da uradi nešto više.

Alex Caparros/Getty Images

Dolazak Setijena, kao i svakog drugog trenera, može da trenutno razmrda ekipu, ali u narednom periodu teško je očekivati da Barselona bude bolja nego što je to danas i nema to previše veze sa trenerom. Barsini najvažniji igrači su sve stariji. Oni mlađi, ali ne tako mladi (Grizman, Ter Štegen, Roberto, Lengle, Umtiti, Grizman, Artur…) mogu da nose teret u budućnosti.

Setijen ili neko drugi na klupi, moći će i naredne 2-3 sezone da osvaja i nacionalne i evropske trofeje, ali će do njih dolaziti mnogo teže. A da li će Barsa, negde oko 2022. ili 2023. biti jača ili slabija nego danas? Odgovor je vrlo jednostavan, osim ako Ansu Fati postane pravi naslednik Lea Mesija…