Surinam – nova lokalna fudbalska sila?

Skener 28. feb 202013:48 > 13:56
Nathan Stirk, Getty Images Sport

Vest o novom spisku igrača reprezentacije Surinama u principu je važna samo za ovu najmanju državu u Južnoj Americi. Ali novi igrači na spisku drastično bi mogli da promene snagu ekipe koja bi mogla da bude ozbiljan kandidat i za učešće na Svetskom prvenstvu 2022. u Kataru.

Surinam je članica CONCACAF regiona zajedno sa Gvajanom i Francuskom Gvajanom, iako geografski pripada Južnoj Americi,ali je po svim karakteristikama političkim i sportskim, ipak bliža zemljama Centralne Amerike.

Uostalom, zašto bi nekoga zanimalo šta se dešava u zemlji koja je na najnovijoj listi FIFA na 141.mestu (Andora je 135, a Farska Ostrva na 110. mestu).

Čak ni na lokalnom Gold kupu nisu igrali od 1985.

Veze koje i danas postoje sa Holandijom, omogućavaju stanovnicima ove države lako dobijanje holandskog državljanstva tako da u zemlji živi oko 576.000 stanovnika, a u Holandiji oko 350.000 Surinamaca uključujući i one rođene u Evropi koji su već druga ili treća generacija.

Kada je slavna generacija Holanđana predvođena Krojfom odlazila sa scene krajem 70-ih, ova zemlja je doživela ozbiljnu krizu zbog koje je propustila dva Svetska prvenstva, ali je na Evropskom prvenstvu 1988. osvojila titulu uz veliki uticaj igrača poreklom sa Surinama.

Gulit je zbog svog egzotičnog izgleda postao svetska zvezda, a kasnije je sa Surinamcem Rajkardom i Van Bastenom doneo Milanu dominaciju u Evropi.

U tom timu igrao je i Vanenburg, kasnije su u holandskim klubovima stasavali, a kasnije i u Evropi igrali i osvajali trofeje: Klajvert, Sedorf, Davids, Haselbaink, Vinter, Bruma, Drente, Vuter, Kastelen, Tiendal.

Michael Regan Getty Images Sport

Surinam na neki način u današnjem fudbalu predstavljaju: Promes, Lens, Vajnaldum i Virdžil Van Dajk, čija je majka poreklom iz ove zemlje.

Novi selektor Surinama Din Gore, koji nije stigao do reprezentacije Holandije, ali je igrao za Ajaks, Groningen, Fejenord, Hadersfild i Barnsli uspeo je u dogovoru sa čelnicima saveza napravi dogovor i pošalje pozive igračima koji imaju ozbiljne evropske karijere, poreklom su sa Surinama i nemaju objektivno šansu da igraju za reprezentaciju Holandije.

Poziv za svoju novu reprezentaciju dobili su: golman Varner Han (Herenven), Rajan Donk ( Galatasaraj), Tjaron Čeri (Makabi Haifa), Mičel Donald (Malatija), Mikel Nelom (Viljem), Kelvin Lerdam (Sijetl), Florian Jozefzon ( Derbi Kaunti), Dijego Bisesvar (PAOK), Najdžel Haselbaink (Hapoel Ber Ševa)…

Poziv bi u budućnosti mogao da dobije i Rađiv Van La Para zlosrećno pojačanje Crvene zvezde i polubrat Žoržinja Vajnalduma.

O Surinamu razmišljaju i Stefano Densvil (Bolonja), Šon Klaiber (Utreht), Ridžesiano Haps (Fejenord).

Učešće na Gold kupu 2021.godine biće prilika da se nova ekipa predstavi fudbalskom svetu, a već na jesen ove godine počinju i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u kojima bi moglo da se nasluti da li fudbal dobija novu lokalnu fudbalsku silu pored neprikosnovenih SAD i Meksika i da li nova ekipa može da sanja čak i o odlasku u Katar.

Navijači reprezentacije za koju danas igraju fudbaleri iz domaće lige su svakako zaslužili da se raduju uspesima Surinama, a ne samo igrača poreklom iz ove zemlje.