Šta posle korone?

Vladimir Živković 13. mar. 202017:24 > 17:27
Podeli:
Clive Brunskill/Getty Images

Pandemija koronavirusa je već napravila haos u sportskim i fudbalskim takmičenjima, a što je najgore izgleda da je ovo tek početak. Nije ovo tekst koji ima nameru da se bavi virusom,već razmišljanje, šta kada se situacija smiri i šta će dešavati sa ovom fudbalskom sezonom.

Situacija se menja bukvalno iz sata u sat, tako da i ovaj tekst nekoliko sati posle objavljivanja može da bude bajat. Takmičenje je prekinuto u skoro svim ligama i nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, a oni koji imaju, nažalost, iskustva sa prekidanjem sezone (Jugoslavija ’99), mogu da probaju da razmišljaju o daljim koracima.

Povezano

Ako pauza ne bude duga i sezone se nastave početkom aprila, što sada deluje kao idiličan scenario, onda će verovatno sve biti gotovo na vreme. Francuski L’ekip je objavio da je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin predložio da se u završnici Lige šampiona igra samo po jedna utakmica. To znači da se jedne srede (ili utorak i sreda) igraju preostali revanš mečevi osmine finala, i po jedna utakmica u četvrtfinalu i polufinalu. To su četiri termina i na taj način bi se pomoglo i nacionalnim ligama da po ubrzanom sistemu, tokom nedelje u vanrednim kolima, završe sezonu.

Kao što je poznato, neće biti ni baraž mečeva za odlazak na Evropsko prvenstvo, a ovih dana deluje nemoguće da takmičenje počne u Rimu 12. juna i da na utakmici Italija – Turska bude 80.000 navijača. Sastanak koji UEFA organizuje u utorak sa predstavnicima 55 nacionalnih saveza verovatno će dati odgovore na neka pitanja.

Odlaganje Evropskog prvenstva za leto 2021. deluje kao najmanje loše rešenje, a pomoglo bi se i nacionalnim ligama koje bi mogle da budu produžene nekoliko nedelja i da traju do sredine juna. U tom slučaju biće problema sa završnicom nove Lige nacija koji bi trebala da se završi u junu naredne godine.

David Ramos/Getty Images

A šta ako situacija bude takva,da se prekinute lige ne nastave? Kako onda proglasiti prvake,timove koji idu u evrokupove, ispadaju iz lige, ulaze u viši rang… U Jugoslaviji je ’99 prekinuta liga ostala važeća kao u momentu prekida. Iz prve lige niko nije ispao, a svi koji su bili na pozicijama koje vode u viši rang iz druge lige su automatski postali prvoligaši, tako da je u sezoni 2000/01 Prva liga imala čak 21 ekipu, a na kraju je ispadalo pet ekipa umesto dve.

Zašto je ovakav scenario teško primeniti u ozbiljnim i velikim ligama? Zamislite prvenstvo Engleske ili Španije sa po 22 ili 23 tima. To bi značilo najmanje 42 kola, što ionako zgusnut kalendar jednostavno ne dozvoljava, čak i ako bi se menjala pravila u kup takmičenjima. U Španiji se igraju po dve utakmice, a u Engleskoj se ponavljaju mečevi posle remija do četvrtfinala.

Navijači Liverpula strepe da čak i ove sezone možda ostanu bez titule ako se sezona poništi ili jednostavno ne računa. Ima i takvih predloga jer Premijer liga nema pravilo šta se radi u ovakvim situacijama. Iz Bajerna su već saopštili da ne žele da budu proglašeni prvacima ako se sezona ne nastavi. Teško da bi iko na svetu osporio da je Liverpul novi prvak Engleske jer ima 25 bodova prednosti, ali kako rešiti pitanje prvaka u Italiji (Juventus 63, Lacio 62…), Španiji (Barselona 58, Real 56…).

U Španiji ima još 11 kola do kraja lige, u Engleskoj devet ili deset… Kako rešiti plasman u evrokupove i ispadanje u niži i plasman u viši rang? Da li će sastanak u utorak koji organizuje UEFA dati odgovor na bar neka pitanja? Ovo jeste situacija bez presedana u modernom fudbalu (i sportu uopšte) i ne postoje dobra rešenja, već samo malo manje ili više loša.