Najveći stadion na svetu za koji niste čuli

Printscreen

U vreme kada su stadioni širom sveta prazni i kada jedva čekamo da se ponovo popune, možda je pravo vreme za priču o sportskom objektu za koji većina ljubitelja sporta nikada nije čula.

Printscreen

U pitanju je najveći stadion na svetu! U delu Praga koji se zove Strahov postoji istoimeni stadion koji ima kapacitet za 220.000 posetilaca (mada se često pominje i brojka od 250.000)!

Stadion je imao kapacitet od 56.000 sedećih mesta, a ukupno je na tribine moglo da se nagura 220.000 ljudi. Kako je onda takav objekat nepoznat sportskoj javnosti? Razlog je jednostavan, jer je u pitanju stadion koji se NE koristi za fudbal i ostale slične aktivnosti.

Iako bi bilo logično da je ovakav objekat izgrađen u vreme komunističke vladavine, jer je u zemljama iza „gvozdene zavese“ bilo moderno da se podižu slični objekti kako bi pokazali vitalnost i snagu radničke klase i velike industrijalizacije, Strahov je sagrađen još 1926. godine.

Nikada nije bio namenjen fudbalu već sokolskim aktivnostima koje su u to vreme bile popularne u Evropi. Na tom mestu, stotinama godina postojao je kamenolom. Kada je on napušten, koristili su ga beskućnici, a kasnije je prostor korišćen kao vojni poligon.

Prema nacrtima Alojza Držjaka, 1926. napravljen je na tom mestu stadion, namenjen Osmim sokolskom igrama. Prostor je toliko veliki da na njemu ima mesta za čak devet fudbalskih igrališta. Veličina terena je 310,5 x 202,5 metara! Na pomenutom sletu učestvovalo je 14.400 izvođača, a na tribinama je navodno bilo više od 160.000 gledalaca.

Tokom tridesetih godina prošlog veka, kompleks je dobio dodatne stadione, tribine su proširene, a sagrađeni su i prateći objekti. Na Starhovu je 1938. godine održan veliki antifašistički skup, a posle rata 1948. veliki antikomunistički, očigledno bez vidljivog efekta.

Printscreen

Istočna tribina rekonstruisana je 1961. godine i na stadionu je bilo radova sve do 1980. U vreme ČSSR, to je bilo stecište „Spartakijade“, odnosno sletova koji su bili održavani na svakih pet godina – 1960. održana je Spartakijada sa 750.000 ljudi, a na tribinama je bilo dva miliona ljudi (nisu bili svi u isto vreme, naravno).

Padom komunizma, Strahov je postao idealan prostor za velike koncerte, pa su novu eru 1990. godine najavili Roling stounsi pred više od 100.000 gledalaca (možda i 127.000),a Aerosmit je 1994. održao koncert pred 150.000 gledalaca.

Ipak, tokom devedesetih godina, stadion je počeo da propada, jer nije više bilo potrebe za takvim objektom. Početkom 21. veka bilo je planova da se čitav objekat poruši, ali se od toga odustalo, pa je brigu o njemu preuzela Sparta, koja koristi čak osam terena za trening.

Od 2003. godine, Strahov je spomenik kulture i brigu o njemu vodi grad Prag.

Iako u današnje vreme ovako veliki i nefunkcionalan objekat na dobroj lokaciji u Pragu,ne može često da se koristi i skoro da ničemu ne služi- i dalje je najveći stadion na svetu i drugi po veličini sportski objekat na planeti (po kapacitetu) posle spidvej stadiona u Indijanapolisu.