"Mnogi u Holandiji imaju probleme, ovo je tek početak"

Podeli:
Reuters/Action Images/Henry Browne

Aleksandar Ranković je ponikao u beogradskom Radu za koji je uspešno igrao na poziciji desnog beka od 1997. do 2002. godine. Narednih devet sezona proveo je u Holandiji, gde je tri godine nosio dres Vitesea, a zatim šest Den Haga.

U međuvremenu je zaigrao u veznom redu i stekao je značajno fudbalsko ime u Holandiji. Iako je formalno karijeru završio u Partizanu 2011. godine, danas je mnogo poznatiji u Holandiji nego u Srbiji. U zemlji koja već decenijama, pored fudbalera, stvara i velike trenere, nekadašnji ’Radovac’ je uspeo da se probije i posle rada u omladinskom timu Den Haga postao je pomoćnik Henku Frejzeru i zajedno su radili u Viteseu, a od 2018. sarađuju u Sparti iz Roterdama. Najstariji profesionalni klub u zemlji vratili su u elitu prošle sezone,a u momentu prekida zbog pandemije koronavirusa Sparta je bila na 11. poziciji.

Povezano

S obzirom na to da je Holandija donela odluku da se sezona poništava, takav epilog doneo je i mnogo problema. Nastavka aktuelne sezone definitivno neće biti jer je na snazi zabrana svih aktivnosti do 1. septembra. Ranković je tokom razgovora za Sport Klub rekao da je u kolima i da se vraća sa treninga, pa je logično pitanje zašto igrači treniraju kada neće biti fudbala možda i četiri meseca?

Počeli smo sa treninzima prošle nedelje. Igrači su podeljeni u četiri ili pet grupa, tako da smo dugo na terenu jer svaka grupa trenira oko 90 minuta. Radi se tri ili četiri puta nedeljno, a zatim igrači imaju pauzu nedelju dana. Takav ritam biće na snazi dok ne budemo znali kada će početi nova sezona. Tek tada igrači će dobiti odmor jer ćemo onda moći da napravimo tačan plan priprema. Sparta uvek letnje pripreme obavlja kod kuće, gde imamo odlične uslove i mnogo potencijalnih protivnika jer klubovi iz mnogih zemalja dolaze kod nas tokom leta“, naglašava Ranković.

https://www.instagram.com/p/B0L8TPmIXm6/

S obzirom na to da je u Holandiji od epidemije preminulo više od 5.000 ljudi, Vlada ove zemlje među prvima je donela jasnu odluku da nema nastavka sezone. To praktično znači da je stanje na tabeli zamrznuto posle 26. kola. Nema prvaka, pobednika Kupa i niko ne ispada iz lige, a timovi koji su na pozicijama koje vode u evrokupove su poznati: Ajaks i AZ idu kvalifikacije za Ligu šampiona (Ajaks nije prvak!), u kvalifikacije za Ligu Evrope plasirali su se Fejenord, PSV i Viljem. Mnogo komplikovanija i teža situacija je na dnu tabele. ADO Den Hag i RKC, koji bi sigurno ispali zbog velikog zaostatka, sada su preživeli zahvaljujući prekidu sezone. Problem je što su bez promocije u prvu ligu ostali Kambur i De Grafšap koji su bili ubedljivi na tabeli Druge lige. Veliki gubitnik je i Utreht koji ima tri boda manje i utakmicu manje od Viljema, kao i finale Kupa sa Fejenordom, ali ostaje bez Evrope. Utreht je zbog toga i tužio Fudbalsku federaciju Holandije.

Odluka o prekidu sezone je takva da ima mnogo nezadovoljnih. Potpuno razumem klubove koji su najglasniji u protestima jer su stvarno mnogo izgubili. Postoji i opcija da se liga naredne sezone proširi na 20 klubova, a u tom slučaju ne bi se igrao nacionalni Kup“, otkriva Ranković.

Bivši fudbaler Rada ocenjuje da će naredni period biti veoma težak za mnoge klubove.

Do 1. septembra nema javnih okupljanja. Priča se da će nova sezona početi sredinom septembra, verovatno bez gledalaca. Mnogi u Holandiji već sada imaju ozbiljne finansijske probleme, a ovo je tek početak. Klubovi dobar deo prihoda ostvaruju od ulaznica. Kod nas u Sparti, postoji oko 20 VIP loža i svaka donosi oko 40-50.000 evra godišnje. Na te prihode nećemo moći da računamo. Sreća pa je moj klub prodao dva igrača u prethodnom periodu (Ahe-Ajntraht i Dervisolu-Brentford), tako da para još ima. Ljudi kod nas u Srbiji moraju da znaju da su ovde finansijska pravila veoma stroga i da nije dozvoljeno otići u minus ili se snalaziti na druge načine. Teško će moći da se računa i na transfere. Mnogi će biti u problemima, a ne bi me čudilo da nekoliko klubova, pre svega u drugoj ligi, brzo bankrotira“, kaže pomoćni trener Sparte.

Ranković napominje da se u Holandiji priča da je zatražena i finansijska pomoć od UEFA, ali je pitanje koliko je to realna opcija i na koji način bi se pomoglo klubovima. 41-godišnji Beograđanin uskoro će postati prvi Srbin sa holandskom PRO licencom. Već neko vreme,radi kao trener sa A licencom i da nije bilo prekida svih fudbalskih aktivnosti, položio bi i poslednji ispit.

Nadam se da ću uskoro položiti za PRO licencu sa kojom mogu da budem trener u svakoj zemlji. Trenerska škola u Holandiji je veoma zahtevna. Sa mnom u klasi je bilo preko 100 polaznika, a do kraja nas je ostalo 14. Od poznatih igrača bili su tu Heitinga i Kajt između ostalih… Potrebno je i znanje i mnogo truda. Radi se i uči u mnogim oblastima.Od prezentacije i objašnjavanja treninga do razgovora sa psihologom“, ističe Ranković.

Srpski stručnjak je trenersku karijeru počeo u mladom timu ADO Den Haga, gde je i igrao šest sezona. Pored veikog broja poznatih igrača i trenera sa kojima se susretao, svakako se izdvaja Frejzer, kome je pomoćnik već nekoliko sezona.

https://www.instagram.com/p/BzDVRVrInva/

Dugo poznajem Henka i zaista dobro sarađujemo. Rođen je u Surinamu, čitavu deceniju igrao je za Fejenord i bio je član reprezentacije Holandije na Svetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji. Često se šalim na njegov račun,da je jedan od onih koji bolje izgledaju sa 50 nego sa 25 godina, hahaha“, rekao je Ranković za Sport Klub. 

Iako je za vreme igračke karijere Aleksandar Ranković bio tip koji ne privlači veliku pažnji ni na terenu ni van njega, ali je znanjem i zalaganjem bio miljenik i publike i struke, vrlo brzo je kao trener stigao do velike scene u zemlji u kojoj mali broj stranaca dobija priliku. Vrlo brzo, Srbija će imati jednog svog ’holandskog’ trenera koji je kompletno obrazovanje završio u ovoj zemlji.