Kruščić: Bugarska ili Superliga? Kvalitet je sličan

sport klub

Miloš Kruščić nije jedini srpski fudbalski trener koji je mnogo poznatiji u zemlji u kojoj radi u odnosu na onu iz koje dolazi. 43-godišnji Beograđanin je prošao fudbalsku školu Partizana, seniorski fudbal zaigrao je u Zemunu, a afirmaciju je stekao igrajući punih sedam godina za Rostov u Rusiji.

Nakon završetka igračke karijere u nekoliko navrata je bio stručni konsultant na Sport Klubu za rusku ligu koju će naša televizija opet prenositi. Njegov trenerski talenat uočio je stari fudbalski vuk Ljupko Petrović kome je asistirao u kazahstanskom Tarazu i bugarskom Liteksu. Iako je samostalno vodio Metalac i Zemun, ponovo je postao pomoćnik Ljupku prošlog leta u CSKA iz Sofije. Kada je Petrović napustio klub krajem septembra 2019, prvi čovek kluba poznati biznismen Griša Gančev insistirao je da ekipu preuzme Miloš Kruščić.

Tako je mladi srpski stručnjak preuzeo najtrofejniji bugarski klub, koji je kao i gradski rival Levski već nekoliko godina u senci Ludogoreca koji je uskoro osvojiti devetu uzastopnu titulu! Griša Gančev je od malog Liteksa sredinom devedesetih napravio ozbiljnu fudbalsku ekipu koja je osvojila i četiri titule prvaka Bugarske i u u kojoj su često radili treneri iz Srbije. Kada je CSKA bio u ozbiljnim finansijskim problemima, 2015. godine, došlo je fuzije dva kluba pod imenom CSKA Sofija, a Gančev je postao većinski vlasnik.

Postao sam prvi trener kluba na lično insistiranje Griše Gančeva. Dobro se poznajemo iz Liteksa i velika mi je čast i obaveza što sam imenovan za trenera najtrofejnijeg bugarskog kluba. Od njegovog dolaska 2015. uloženo je mnogo novca u infrastrukturu, pre svega u trening centar. Postoje i planovi za novi stadion, tako da klub ima i velike ambicije i lepu perspektivu“, rekao je Kruščić za Sport Klub.

Neizbežno je i pitanje da li u dogledno vreme neko može sa trona u Bugarskoj da skine moćni Ludogorec koji je izrastao u regionalnu silu i ekipu koja redovno igra grupnu fazu evrokupova i rutinski osvaja trofeje u zemlji?

REUTERS/Stoyan Nenov

Ludogorec je dominantna ekipa u Bugarskoj koja bez problema pravi milionske transfere. Sa druge strane, siguran sam da će CSKA u bliskoj budućnosti moći da se bori za titulu prvaka. Sadašnja uprava sigurno nije došla u klub da bi se zadovoljila drugim mestom“, rekao je bivši igrač i trener Zemuna.

Lako je uočljivo da u bugarskim klubovima ima dosta stranih igrača, pa je logično pitanje da li je i to jedan od razloga što je reprezentativni fudbal u velikoj krizi?

To je sigurno jedan od razloga. I moj klub je želeo da angažuje neke talentovane mlade bugarske igrače iz drugih klubova. Ali je njihova cena bila previsoka, tako da se klub odlučio da dovede strane igrače koji su već formirani,a opet jeftiniji od mladih igrača koji bi trebalo još da napreduju i da tek postanu fudbaleri na koje klub može da se osloni“, kaže Kruščić.

Neizbežno je poređenje sa Superligom Srbije.

Mislim da je kvalitet sličan. Dobro je što i u Srbiji ima nekoliko ekipa koje su malo odskočile, pored večitih rivala. Mislim na Vojvodinu, Radnički, Čukarički… Ipak, bugarska liga je neizvesnija i zanimljivija. Činjenica je da jedna ekipa odskače, ali mislim da je kvalitet u ostalim timovima uravnotežen. Možda je razlog što u bugarskim timovima ima mnogo više stranaca“, naglašava srpski stručnjak.

Pandemija virusa korona poremetila je fudbalske kalendare, a mnogi klubovi su počeli da osećaju velike finansijske probleme, tako da je budućnost mnogih fudbalskih klubova krajnje neizvesna.

Situacija u mom klubu je stabilna. Za sada nema poteškoća koliko vidim ni u drugim klubovima, osim Levskog koji je u ozbiljnim problemima zbog toga što je još početkom godine gazda optužen za korupciju što nije povezano sa pandemijom. Verujem da će se naš gradski rival izvući iz ove situacije“, kaže Kruščić i dodaje: „Danas je teško praviti dugoročne planove, razmišljam samo o sledećoj utakmici“.