Ranković za SK: Znao da nas čeka velika borba

print screen

Već godinama unazad treneri iz Srbije veoma retko imaju priliku da rade u jakim ligama zapadne Evrope. Posle Nebojše Gudelja koji je od 2012. do 2014. radio kao prvi trener NAC Brede, nekadašnji fudbaler Rada, Vitesea i Ado Den Haga, Aleksandar Ranković od ovog leta vodi klub iz Den Haga.

42-godišnji Beograđanin je već stekao trenersko ime u Holandiji jer je bio pomonik Henku Frejzeru u Viteseu i Sparti, a pre nekoliko meseci je prihvatio poziv Martina Jola koji je tehnički savetnik u klubu u kojem je igrao na početku karijere. Da nije bilo pandemije, ADO bi ispao iz Eredivizije, ali su prekid i poništavanje sezone u Holandiji dali drugu šansu klubu da ove sezone izbori opstanak u prvoj ligi.

Povezano

Posle tri poraza na početku sezone i ne tako loših igara, ADO je u četvrtom kolu pobedio Venlo u gostima sa 2:1, golom Nemca Filipa u 93. minutu. U klubu se sigurno lakše diše?

Veoma mi je drago zbog pobede. Osvojili smo tri važna boda u borbi za opstanak i odmah je atmosfera u timu mnogo povoljnija. Danima su svi u klubu nasmejani“.

Opstanak u najjačoj holandskoj ligi je glavni cilj?

Tako je, znao sam od dolaska da nas čeka velika i neizvesna borba. Klub je tokom leta napustilo 26 igrača, a došlo je 17 novih. Ako se ne varam, samo tri moja igrača imala su prvoligaško iskustvo. Ostale smo dovodili iz druge holandske lige, druge ili treće nemačke ili iz rezervnih timova većih klubova. Dodatni problem je što su nam igrači dolazili tokom celog leta. Mnogi od njih bili su potpuno nespremni, neki su imali i duge pauze i stvarno nije bilo lako napraviti konkurentan tim. Ali, kao što sam rekao, znao sam da me ovo čeka“.

Gledaoci Sport Kluba mogli su da prate utakmicu trećeg kola Fejenord – ADO 4:2 u kojoj je vaš tim propisno namučio favorita?

Ostavili smo dobar utisak, ali nismo uspeli da osvojimo bod. Ipak, dobili smo mnogo komplimenata u javnosti zbog igre i na toj utakmici i utakmici sa Venloom. Nadam se da će te dobre partije i reputacija koju dobijaju igrači pozitivno uticati na dalji rad“.

Statistika kaže da ADO igra ofanzivno. Protiv Fejenorda u gostima deset udaraca na gol protivnika, u Venlu 15?

Trudimo se da kada god možemo igramo otvoreno i zato sam insistirao na dovođenju tehnički potkovanih igrača. Dante Rigo je došao iz PSV Ajndhovena, kao i Amar Ćatić, De Bur je stigao iz Svonsija, a prošao je Ajaksovu školu. Mladi Besijen je došao iz drugog tima Rome… Ipak, igranje u ovako jakoj ligi je potpuno drugi nivo za sve te mlade igrače i sigurno će trebati dosta vremena da uhvate pravi ritam. Volim kada moj tim igra ofanzivno,ali nisam naivan da mislim da na svakoj utakmici možemo da igramo na taj način“.

 Kako komentarišete početak sezoe u Holandiji? Niko nema sve četiri pobede.

Ajaks je ubedljivo najjači tim. Jedino bi duga sezona u Ligi šampiona mogla da ide na ruku konkurentima. Posle njih su kao i uvek Fejenord i PSV,mada mislim da će teško moći da ’isprate’ Ajaks“.

U Holandiji se opet igra bez publike?

I dalje… Za dve nedelje se očekuje nova odluka nadležnih u zavisnosti od situacije sa pandemijom. Teško je prognozirati šta će se dogoditi. Fudbal bez publike je potpuno drugačiji. Pogledajte Premier ligu. Imam utisak da su igrači opušteniji, nema pritiska sa tribina, nekako je sve drugačije. Nadam se da će se situacija ubrzo promeniti“.

Navijače Partizana verovatno interesuje vaše mišljenje o Bajbeku koji se afirmisao u Utrehtu?

Moram da priznam da sam ga želeo u svom timu, ali nismo mogli da ga platimo. To je ozbiljan napadač, jak, brz, spretan i mislim da u Srbiji može da bude dominantan. Jedino što su ga mučile povrede dosta često“.

Srbija nije tako daleko od Holandije, ali dolazak kući nije jednostavan?

Nema šanse da dođem u Srbiju jer bih po povratku morao u karantin, tako za sada ne mogu da planiram dolazak“.

Koliko fudbalska Srbija može da bude ponosna što ima trenera u prvoj holandskoj ligi, u kojoj stranci retko dobijaju šansu, govori i podatak da ove sezone u Erediviziji radi 14 domaćih trenera, tri nemačka i Aleksandar Ranković koji je fudbalsku školu završio u zemlji koja je decenijama unazad poznata po vrhunskim stručnjacima.