Fejenord – jak, atraktivan i prolazan

Vladimir Živković 25. feb 202218:20 > 18:36
Feyenoord
AP Photo/Peter Dejong via Guliver Image

Fudbaleri Partizana u osmini finala Lige konferencija igraće sa slavnim Fejenordom. Prvi holandski prvak Evrope, nema snagu kao pre nekoliko decenija, ali uvek je u vrhu holandskog fudbala i uvek ima atraktivnu ekipu. Partizan je dobio zvučnog, atraktivnog, ali ne i nepobedivog protivnika.

Roterdamersi u 21. veku imaju samo jednu titulu prvaka, 2017. godine i ne uspevaju da drže korak sa Ajaksom i PSV-om na domaćem planu. I u Fejenordu se „drže“ svoje omladinske škole koja svake sezone proizvede po nekog igrača za prvi tim, kasnije  i dalju prodaju. Fejenord je prošle sezone ostao bez najboljeg igrača Bergajsa koga je prodao najvećem rivalu Ajaksu za 5,5 miliona što je danas za sve holandske klubove, osim Ajaksa – ozbiljan novac.

Povezane vesti

Još u januaru ’21, klub je dogovorio dolazak trenera Arne Slota koji je od AZ-a napravio kandidata za titulu. Danas se može reći, da je to bio izuzetan potez jer je Slot uspeo da formira dobar tim, sa pre svega mladim igračima, ali i sa iskusnim profesionalcima, koji ekipi daju ozbiljnost i stabilnost. Jedanaest kola pre kraja sezone u Holandiji, Roterdamersi imaju samo šest bodova manje od vodećeg Ajaksa i jedan manje od PSV-a,tako da su i dalje kandidati za titulu,mada realno, teško mogu da ugroze trenutnog lidera.

Na golu je standardan Bajlou koji je i budućnost reprezentacije Holandije. Štoperski tandem je najiskusniji deo tima, a čine ga Austrijanac Trauner i Argentinac Senesi, koji je jedan od najboljih štopera lige. Desni bok pokriva Gertraida ,koga eventualno menja Pedersen iz Norveške. Na levom boku je brzi Tajler Malasija, još jedan izdanak akademije. U prvom timu je od 18.godine,a danas predstavlja jednu od glavnih poluga tima. Kao i većina holandskih bekova, bolji je u ofanzivi nego u defanzivi.

Fejenord
Guliver Image / xVIxANPxSportx 437812903

Slot po pravilu igra u formaciji 4-2-3-1, a na pozicijama zadnjih veznih igraju Turčin Kokču i Norvežanin Aursnes. Kokču je Turčin po reprezentaciji, po svemu ostalom je Holanđanin, koji je takođe izdanak omladinske škole. Od dolaska Slota je veoma napredovao i sa šest golova i osam asistencija je glavni „mozak“ tima. Ofanzivnu trojku u vezi, čine Iranac Jahanbaš koji polako podiže formu po dolasku iz Premijer lige, mada i dalje ne igra na očekivanom nivou.

Na poziciji „desetke“ Slot je angažovao „svog“ igrača iz AZ-a, Gusa Tila. Njega je AZ prodao ’19 Spartaku za 18 miliona,ali se visoki vezista nije snašao u Moskvi i posle kratkog i neuspešnog boravka u Frajburgu, došao je u Roterdam i odmah se nametnuo kao jedan od najvažnijih igrača. I ovoga puta zasluge verovatno idu na račun trenera Slota. Kod njega je konačno proigrao i supertalentovani Kolumbijac Sinistera, koji nije ni najbolji strelac ni asistent,ali je sigurno najatraktivniji fudbaler u klubu i potencijalno igrač čija prodaja će doneti i najviše novca.

U špicu je najiskusniji igrač Brajan Linsen. Nije centarfor- razbijač, nije igrao van Holandije, ali je vrlo hitar, lukav i uvek gladan golova.

Arne Slot retko menja startnu postavu, retko rotira igrače i po mnogo čemu potseća na kolegu iz Ajaksa Erika Ten Haga. Nije imao previše zapaženu igračku  karijeru. Kao trener počeo je kao asistent Van de Bromu,a posle njegovog odlaska preuzeo je prvi tim AZ-a i u prekinutoj sezoni u februaru ’20 bio je izjednačen sa Ajaksom. Njegov pomoćnik je Mostarac Rene Pušić, a Slot je bio na klupi AZ-a u jesen ’19 kada su Partizan i AZ dva puta igrali 2-2.

Arne Slot
Yannick Verhoeven via Guliver Images

Fejenord je jedan od timova koji je posebno opasan kada igra na svom De Kajpu. Ako se protivnik na ovom starom zdanju izgubi na trenutak, teško da može da računa na povoljan rezultat. Da su Partizan i Fejenord bili rivali na početku sezone,crno-beli bi imali mnogo veće šanse. Kako se odvija sezona, Fejenord polako podiže formu i bez obzira kako završi ovu sezonu, sledeće će verovatno biti još bolji.

Ono što ide na ruku treneru Stanojeviću je standardna postava, koja se retko menja,tako da Slot teško da može da iznenadi protivnika. Partizan će verovatno imati i pomoć od Aleksandra Rankovića pomoćnog trenera Sparte koja je igrala sa Fejenordom 6.februara. Crno beli će verovatno zgusnutom odbranom i veznim redom moći da pariraju,a sa Rikardom u drugoj i Meningom u obe utakmice, moći da traže i rupe u odbrani Holanđana.

Fejenord je jak, atraktivan, ali ne i nepobediv protivnik.

Komentari

Vaš komentar