Stilersi i Pekersi vode glavnu reč na Severu

Skener 8. sep 201718:07 > 18:27
Al Bello, Getty Images Sport

U severnim divizijama Američke i Nacionalne fudbalske konferencije favoriti su Pitsburg Stilersi i Grin Bej Pekersi, a svoju šansu tražiće Baltimor Rejvensi i Sinsinati Bengalsi, odnosno Detroit Lajonsi, kao i Minesota Vajkingsi.

AFC NORTH

Pitsburg Stilers

Ako Ben Rotlisberger ostane zdrav čitave sezone i ne prepusti mesto svojim zamenama ove godine, Pitsburg bi ponovo mogao da se nađe na vrhu svoje divizije. Trebaće mu svakako podrška Lejviona Bela, koji je preskočio trening kamp zbog protesta u vezi novog ugovora koji još uvek nije dobio od Stilersa. Veliko pojačanje predstavljaće i povratak Martevijusa Brajanta koji je bio suspendovan na godinu dana zbog kršenja NFL pravilnika o dopingu. Njegov doprinos od 1, 000 jardi bi u velikoj meri skinuo pritisak sa Antonija Brauna i znatno olakšao posao Big Benu. Akvizicija Vensa MekDonalda iz redova San Franciska mogla bi da poboljša konkurenciju na poziciji tajt enda kojom treneri Pitsburga nisu zadovoljni od povlačenja legendarnog Hita Milera. Džo Hejden, bivši Pro Boul kornerbek prešao je iz Klivlenda u sastav iz Pensilvanije i mogao bi da reši probleme u sekunderiju kao veteran i vođa defanzivnih bekova. Ruki Ti Džej Vot i Bad Dupri moraju da odigraju sezonu na viskom nivou, ako Stilersi žele da se ponovo nađu u finalu AFC-a ili Super Boulu. Na konačnom rosteru nije bilo mesta za trkače Ficdžeralda Tusanta i Najla Dejvisa, a odustali su i od pika druge runde iz 2015. godine Senkueza Golsona, a takođe, trejdovali su i Rosa Kokrila u Nju Jork Džajantse.

Tom Szczerbowski, Getty Images Sport

Baltimor Rejvens

Baltimor u poslednje dve sezone nije igrao u plej-ofu, na šta nisu navikli od osvajanja prvog Super Boula u klupskoj istoriji. Džo Flako je zbog povrede leđa propustio čitavu predsezonu, ali bi trebalo da startuje u prvoj nedelji šampionata. Ključ uspeha Rejvensa je da ostanu zdravi ove godine, jer su već suočeni sa velikim brojem povreda ključnih igrača. Igra trčanjem zavisiće od Terensa Vesta koji mora biti bolji nego prošle sezone kako bi napad sa 4 mlada igrača u ofanzivnoj liniji provodio više vremena na terenu. Hvatački trio koji predstavljaju Majk Vilijams, Brešard Periman i Džeremi Meklin uz pomoć Denija Vudheda i zdravog Bendžamina Votsona biće tek trećerangirani hvatački korpus divizije. Stoga se Baltimor okreće odbrani koja je i prethodne godine pokazala da može biti među najboljim odbranama lige. U predsezoni bili su najbolja odbrana u tri kategorije. Očekuje se da Brendon Vilijams, Si Džej Mozli, Erik Vedl i pridošlica iz Arizone Toni Džeferson budu lideri odbrane i isprave prošlogodnišnje greške zbog kojih se nisu našli u doigravanju. Pre isteka roka za objavljivanje konačnih rostera od 53 igrača otkaz je dobio Džeremi Zuta, prošlogodišnji Pro boul igrač.

Sinsinati Bengals

Nažalost po Bengalse Vontez Burfikt neće početi ni ovu sezonu zbog suspenzije koja je na kraju smanjenja sa pet na tri utakmice. Odbrani ostaje da nadomesti njegov izostanak u nimalo naivnom rasporedu, gde Bengalse očekuju okršaji sa Rejvensima, Teksansima i Pekersima. Možda najtalentovaniji napad divizije sa Endijem Daltonom na čelu mogao bi da donese povratak u plej-of posle godinu dana pauze. Ej Džej Grin, Tajler Bojd, Džon Ros i Tajler Ajfert igrali su u predsezoni i pokazali odličnu hemiju i potencijal u igri pasom. Za igru trčanjem zaduženi su Džeremi Hil i Đovani Bernard, mada ne treba otpisati ni rukija Džoa Miksona koga mnogi vide kao startera kako sezona odmiče. Ako se uzme u obzir da Severna divizija AFC-a ima nešto lakši raspored ove sezone, postavlja se pitanje, mogu li izabranici Marvina Luisa konačno do pobede u plej-ofu za vreme njegovog mandata koji traje još od 2003. godine. Pre isteka roka za objavljivanje konačnih rostera od 53 igrača otkaz su dobili kiker Džej Eliot, veteran na ofanzivnom teklu Erik Vinston i defanzivni end Valas Gilberi.

Klivlend Brauns

Rekonstrukcija rostera u poslednje dve godine se pokazala kao pravi potez uprave Braunsa. Ovogodišnja prva četiri pika sa Drafta, Majls Geret, Džabril Pepers, Dejvid Ndžoku i Dešon Kajzer su već viđeni kao starteri sa zapaženim ulogama u timu. Kajzer je u predsezoni izborio mesto startnog kvoterbeka, iako je ta pozicija po mišljenju mnogih bila namenjena Broku Osvajleru koji je na kraju otpušten, a potom i ponovo potpisan od strane bivšeg kluba Denver Bronkosa. Prošlogodišnji pik prve runde Drafta Kori Kolmen pokazao je u predsezoni da je konačno spreman da nosi breme prvog hvatača jedne NFL ekipe, dok će borba za prvog raning beka biti zanimljiva tokom cele prvenstvene trke. Posle odlaska Džoa Hejdena, osim Džoa Tomasa koji je Pro Boul ofanzivni tekl, malo je veterana lidera u klubu iz Ohaja, pa se njihov zapaženiji rezultat ne očekuje ove godine, ali zbog nešto lakšeg rasporeda realno je očekivati da Braunsi napokon imaju više od četiri trijumfa koliko su u zbiru imali u prethodne dve sezone. Pre isteka roka za objavljivanje konačnih rostera od 53 igrača Klivlend je doveo Semija Kousta iz Pitsburg Stilersa, a takođe potpisali su i predsezonsko čudo iz Sijetla Kasina Vilijamsa.

NFC NORTH

Grin Bej Pekers

Pekersi su u poslednjih šest sezona čak pet puta osvajali Sever NFC-a, pa se tako sa razlogom očekuje repriza i ove godine. Grin Bej je prošle sezone zaustavljen tek u konferencijskom finalu kada su izgubili od Atlante sa 44:21. Predvođeni maestralnim Eronom Rodžersom i njegovom omiljenom metom Džordijem Nelsonom, hvatačima Devonteom Adamsom i Rendalom Kobom, dobrom ofanzivnom linijom i Martelusom Benetom koji je stigao iz Patriota, sirdžije ponovo mogu biti među najefikasnijim napadima lige. Taj Montgomeri će biti startni raning bek umesto Edija Lejsija koji je otišao u Sijetl. Odabir defanzivaca u prva četiri kola Drafta jasan je pokazatelj gde su bili najveći problemi prošle sezone, što govori i angažman iskusnog lajnbekera Ahmada Bruksa iz San Franciska. U eri preplaćivanja kvoterbekova pitanje je za kakav će se ugovor odlučiti Rodžers, jer bi njegova zarada mogla da diktira budućnost franšize i divizije, pod uslovom da tim ostane na okupu.

Tom Pennington, Getty Images Sport

Detroit Lajons

Ugovor Metjua Steforda pokazao je odlučnost uprave i u kojem će se pravcu kretati klub iz Motor sitija. Čak i bez Megatrona i pristojne igre trčanjem, Steford je predvodio Lajonse do vajld kard rudne plej-ofa, gde su poraženi od Sijetla. Golden Tejt i Marvin Džouns biće prvi hvatači i ove sezone, a uz njih zadužen za igru pasom je tajt end Erik Ibron koji se oporavio od povrede. Amir Abdula je solidno odirao predsezonu, čime je borbu za mesto prvog raning beka učinio još neizvesnijom, ali deluje kao favorit za startnu poziciju. Pet od osam ovogodišnjih pikova sa drafta su odbrambeni igrači, što dovoljno govori o primarnim potrebama Lajonsa, iako nemaju dovoljno plejmejkera u napadu. Težak raspored bi mogao da ih košta doigravanja, jer do slobodne sedme nedelje možda ne zabeleže ni jedan trijumf, a ove sezone se ukrštaju sa severom AFC-a i jugom NFC-a u kojima su po bar tri kandidata za plej-of. U prijavljenom timu za novu sezonu nije bilo mesta raning beka Meta Asijatu.

Minesota Vajkings

Sem Bredford je konačno pronašao dom, gde će ostati prvi kvoterbek posle teške povrede Tedija Bridžvotera koji bi mogao da bude otpušten na kraju ove sezone. Legenda franšize i najbolji raning bek svoje ere Edrijan Piterson više nije u timu, a zadatak da ga zamene imaće Latejvijus Marej, koji je stigao iz Ouklend Rejdersa, kao i ruki Delvin Kuk, jedan od najkompletnijih trkača sa ovogodišnjeg Drafta. Stefon Digs, Lekvon Tredvel i Majkl Flojd biće prve hvatačke opcije uz tajt enda Kajla Rudolfa, a ako se uzme u obzir raspored koji donosi rivale sa dobrim odbranama, moraće da odigraju iznad svojih mogućnosti kako bi se plasirali u doigravanje. Jaka odbrana odlikuje sve klubove koje je vodio Majk Zimer, isto važi i za Vikinge koji su obnovili ugovore najbitnijim defanzivcima pre početka novog šampionata. Ostaje da vidimo da li Ksavijer Rouds, Herison Smit, Everson Grifen i Erik Kendriks mogu da pomrse račune Pekersima, jer ih mnogi vide kao drugu ekipu po jačini u njihovoj diviziji. Pre isteka roka za objavljivanje konačnih rostera od 53 igrača, ofanzivni linijaši Aleks Bun i Ti Džej Klemings otpušteni su iz tima.

https://youtube.com/watch?v=arBaNZypquM

Čikago Bers

U vetrovitom gradu su krenuli sa rekonstrukcijom tima i otpustili su sve bitnije igrače koji su Berse nosil prethodnih godina, tu se pre svega misli na Meta Fortea koji je svake godine imao 1, 000 jardi, Olšona Džefrija, Brendona Maršala, Martelusa Beneta, pa i kvoterbeka Džeja Katlera. Novu zvezdu na poziciji raning beka Bersi su pronašli u liku Džordana Hauarada koji je prošle sezone bio tik iza Eliota po broju istrčanih jardi. Veliki peh je povreda Kamerona Meredita koji je posle maestralnih hvatanja u predsezoni pokidao prednje ukrštene ligamente. Majkl Glenon je imenovan za prvog kvoterbeka, mada nije isključeno da bi i Mičel Trubiski mogao da zaigra ove godine, pošto se dobro pokazao u predsezoni. Kevin Vajt, pik prve runde od pre dve godine bi konačno mogao da odigra celu sezonu, jer pored Viktora Kruza, Diontea Tompsona i tajt enda Zeka Milera, nemaju puno hvatačkih opcija na raspolaganju. Pre isteka roka za objavljivanje konačnih rostera od 53 igrača otkaz su dobili Roberto Agvajo, defanzivni tekl Džej Huard i na veliko iznenađenje Viktor Kruz, kao i raning bek Džeremi Lengford.