Hit me, baby!

Željko Tubić 12. mar. 20196:54 > 7:03
Podeli:
Alex Davidson/Getty Images

Šta nam je na meniju bilo ovoga vikenda u engleskim nižim ligama? Nepromenjena situacija u borbi za PL, navijačka plima u Blekpulu i neočekivana smena na klupi WBA. O tome, nažalost, drugi put. Specijalitet dana: idiot sa zanemarljivom gramažom mozga.

Dotični se zove Pol Mičel i radi u pabu (pab worker, kako je preneo BBC). Njegov advokat je izjavio da Mičel „nije bio pijan te da ni sam ne zna zašto je uleteo na teren i udario Džeka Griliša“. Zaista, koji bi mogao da bude razlog da jedan 27-godišnjak uđe na igralište i udari nekog pred 26631 svedokom?

Nesigurnost, želja za dokazivanjem, neadaptiranost prema okolini, impotencija, nezadovoljstvo bivstvovanjem, teško detinjstvo? Ukoliko ovako nešto uradi adolescent (stariji ili mlađi) onda se zna koje su službe zadužene za to. Ovako, dotični je dobio 14 nedelja zatvora, zabranu ulaska na bilo koji stadion u Engleskoj u trajanju od 10 godina i doživotnu zabranu dolaska na stadion „Svetog Andrije“ u Birmingemu.

Situacija ima još goru stranu. Posle utakmice, na društvenim mrežama (bolje bi bilo nedruštvenim) upućivane su pogrdne reči na račun preminulog brata Džeka Griliša. Kada je fudbaler Vile imao 4 godine njegov devetomesečni brat Kilan je preminuo, aprila 2000.godine.

„Možda je dao gol ali nikada neće vratiti brata i to me čini zadovoljnijim nego bilo šta drugo“, napisa na Tviteru neki alfieperkins.

Da je alfi živeo pre 70 godina Gebels bi imao dostojnu konkurenciju da postane Hitlerov miljenik. Možda su alfi i Pol stari ortaci.

Zašto baš Griliš?

Navijači Birmingema očigledno ne mogu da podnesu novog kapitena Aston Vile. Prvi razlog je zato što je kapiten Aston Vile. Dobio je neverovatne zvižduke kod prvog kontakta sa loptom, a kada ga je pokupio domaći igrač Maikel Kiftenbeld (i dobio žuti karton u 3. minutu) oduševljenju nije bilo kraja.

Drugi je zato što ih podseća na nekog razmaženog, lepuškastog omladinca koji bi u futuru mogao da postane dobar fudbaler. U tom slučaju na Džeka će baciti oko i veći deo ženske populacije, a samim tim i (nedajbože!) nečija žena, sestra, kćerka, snajka, svastika, šurnjaja itd. Njegov italijanski stajling i uloga vođe omraženog tima odmah su naišli na rampu u korteksu prosečnog navijača Birmingema.

Mora da među nama junacima postoji barem jedan superheroj koji će ga naučiti pameti i pred vaseljenom birmingemskom dokazati nadmoć nas Plavih“, pomislio je verovatno vođa Zulua, navijačke grupe Sitija.

I tu na scenu stupa odani vojnik Mičel. Gramaža sive mase zanemarljiva, dužina trajanja razmišljanja max 0,02 sec, sposobnost sopstvenog rasuđivanja i zaključivanja minimalna. Viši cilj i opravdanost nasilja – neporeciva.

I tako vojnici širom sveta napadaju one koji se ne brane ili brojno superiorni dokazuju muškost i potentnost. Tako je i u jednom belom gradu policajac dobio baklju u usta, francuski navijač sam skočio u večnost, a raketa poslala jednog mladića tamo gde mu nije bilo ni vreme ni mesto da ide.

Analiza

Sredinom novembra BBC je preneo analizu tamošnjeg ministarstva unutrašnjih poslova po kojoj je broj hapšenja na utakmicama u Engleskoj prepolovljen u poslednjih 10 godina. U prošloj sezoni (2017-18) pao je 6% u odnosu na prethodnu.

No, već treću godinu za redom navijači Birmingem Sitija drže čelnu poziciju po broju hapšenja, računajući prvih pet engleskih liga (95). Drugi su navijači Šefild Junajteda a zatim Sanderlenda, Portsmuta i Aston Vile. U Čempionšipu je, za razliku od ohrabrujućih podataka, broj hapšenja povećan (591) što je za 22% više u odnosu na sezonu 2016-17.

U Premijer ligi on iznosi 374, a najčešće su u apsani bile pristalice (gle čuda!) Vest Hema. Najveći broj zabrana dolaska na stadion imaju navijači Njukasl Junajteda. Najčešći prekrašaji bili su remećenje javnog reda i mira (36%), nasilno ponašanje (20%) i uletanje na teren (12%), a povećan je broj slučajeva ubacivanja predmeta na teren i uvreda na rasnoj osnovi.

No, brojke uhapšenih se smanjuju i mi smo zadovoljni“, rekla je jesenas članica udruženja navijača, izvesna Amanda Džeks.

U sezoni 2000-01 bilo je 3,972 hapšenja, zatim 3,812 u sezoni 2007-08, a prošle 1,542 što je najmanje od početka veka“, napominje gđa Džeks.

Epilog

Moramo da se zamislimo. Igrač je mogao da bude teže povređen ili izboden“, kazao je Fil Nevil u izjavi za nacionalni servis (britanski).

Svi su pomislili na Moniku Seleš.

Moguće je da su ljubitelji fudbala na Ostrvu aktivnije pratili političke vesti sa Balkana pa potražiše spas u begu od nečastivog. U Edinburgu je navijač Hibernijana nasrnuo na kapitena Glazgov Rendžersa, dok je u Londonu navijač uleteo na teren i odgurnuo Krisa Smolinga.

Ranije, u derbiju protiv Totenhema, poletela je kora od banane na Pjera Emerika Obamejanga, napadača Arsenala.

Karen Kerni, najbolja fudbalerka Čelzija, dala je u oktobru pobednički gol u Ligi šampiona protiv Fiorentine. Ubrzo je dobila pretnje smrću i silovanjem. Grazie, signori!

Priča ne bi bila kompletna bez navijača Milvola. Pre utakmice Kupa protiv Evertona dobro su se izmakljali sa gostima iz Liverpula ispred stadiona, a kasnije žestoko izvređali zajednicu Pakistanaca u svom komšiluku.

„Rasizam nije samo problem Milvola“, reče Stiv Kavana, izvršni direktor kluba.

Malo da spere ljagu ali je u pravu. Mada bi idealna kazna za zapadnjačke izgrednike bio plaćeni vikend u Blajburgu ili pomno praćenje crnokošuljaškog postojavanja u Podrinju.

Posle tih spektakla ni dubinska lobotomija im ne bi pomogla.

Kuda sa Mičelima?

Brojke možda oharbruju, ali kada se pojavi neko ko je Pol Mičel onda bi trebalo da se zamisle svi, i ne samo u Engleskoj. Teško je da će Englezi vratiti ograde na stadione ali da će pojačati bezbednost i povećati kazne to je sigurno. To što kamere televizija SKY, BBC ili BT ne snimaju nasilje na tribinama ne znači da ga nema. To što navijači na Balkanu vole da vode politiku klubova i postrojavaju igrače ne znači da bi tako trebalo da bude.

Nesumnjivo da su Englezi inovatori u svetu fudbala u poslednjim decenijama. Organizacija lige, priliv novca, odnos prema navijačima – sve je to uzdiglo popularnost ostrvskog fudbala od devedesetih na ovamo.

Možda je vreme da se mi više ne pravimo Englezi te da počnemo da postupamo kao Englezi. Možda je vreme da mi neke naše Mičele pošaljemo tamo gde im je mesto.