Running and scoring

Alex Pantling/Getty Images

Kada se spomene engleski drugoligaški fudbal obično se pomisli na trčanje i gomilu golova. Upravo toga je bilo najviše u poslednjem kolu.

Aleksandar Mitrović je u južnom Velsu još jednom pokazao koliko je važan za ekipu Fulama. Dao je dva gola Svonsiju u svom stilu. Najpre glavom, pošto se lopta odbila od prečke a zatim ju je dobio na drugoj stativi i zakucao desnicom pod istu onu prečku. I dalje je najbolji strelac lige sa 15 golova, tri više od Džeroda Bouven iz Hala i Olija Votkisa iz Brentforda.

U 24 utakmice u dresu Fulama i reprezentacije Srbije Mitar je ove sezone dao 23 gola.

Povezano

A golova je najviše bilo u Londonu. Brentford je ostvario najubedljiviju pobedu od početka prvenstva pošto su sa 7:0 nadigrali nemoćni Luton. Popularne „Ose“ ne samo da su izujedale „Šeširdžije“ već su pokazale da imaju razvijen timski duh. Pošto im je sviran drugi penal u 87.minutu, pri rezultatu 6:0, Said Benrama (koji je uspešno izveo prvi penal petanestak minuta ranije) izvođenje istog je ponudio Džošu Dasilvi kako bi ovaj zabeležio het trik. Prvi put u karijeri nekadašnji omladinac Arsenala dao je tri gola na jednoj utakmici. Trener Tomas Frank mogao je da bude ponosan na svoje igrače.

Brentford je dao ovoliko golova prvi put od 1994.godine. Tada su istim rezultatom, u tadašnjoj Drugoj diviziji, pobedili Plimut Argajl. Brentford je na bod od plej-of zone a Luton na bod od zone ispadanja. Trener gostiju Grejem Džons rekao je da ga je „sramota od ovakve utakmice“.

Drugi het trik kola viđen je u okolini Mančestera. Viganu su potrebni bodovi pošto je nadomak opasne zone i vodili su protiv Redinga do 79.minuta. A onda je na scenu stupio fudbaler sa čuvenim prezmenom i (još uvek) nedokazanim talentom. Georgi Puškaš je dao 3 gola za 5 minuta i oduševio sve na stadionu DW. Verovatno i neke navijače Vigana mada to zbog šoka nisu mogli odmah da pokažu. Reprezentativac Rumunije dao je prvi gol za Rojalse u svom debiju u avgustu protiv Kardifa ali do meča sa popularnim „Latiksima“, četiri meseca kasnije, nije bio baš precizan.

Goleada je viđena i na jugozapadu. Pošto se izvinio navijačima za slabu partiju iz prošlog kola kada im je Vest Bromvič (VBA) dao 4 gola, trener Bristol Sitija Li Džonson postroijo je svoje igrače u svlačionici i najverovatnije zapretio nekim Tantalovim mukama ako se ponovi partija sa Hotornsa. To je dalo efekta pošto su „Robinsi“ dali pet komada Hadersfildu i ostali pri vrhu tabele.

George Wood, Getty Images Sport

Lids ponovo liči na tim koji sa lakoćom pobeđuje. Nakon što su imali porođajne muke od kraja septembra do kraja oktobra Jorkširci su se trgli i vezali peti trijumf. Džonatan Vudgejt se sa Midlsbroom vratio na Eland roud, mesto svojih velikih igračkih uspeha (polufinala Lige šampiona 2001.godine i Kupa UEFA 2000.godine). Ali, ta sećanja su brzo nestala jer je njegov Boro primio četiri gola. Suvišno je reći da Marselo Bijelsa ponovo nije menjao sastav. To radi samo ako je neko od igrača povredjen ili ako mu neko zapreti da mora da gleda reprize utakmica Crvena Zvezda – Bajern i AZ Alkmar – Partizan. To nanosi ozbiljne posledice hipotalamusu.

Mnogi ljubitelji fudbala voleli bi da se Lids vrati u Premijer ligu (PL) a ništa manji broj bi želeo da vidi i Notingem Forest u najboljem takmičenju. Bivši prvak Evrope igra jednu od najboljih sezona od ispadanja iz PL (a ima tome 20 godina!) no proteklo kolo im nije bilo berićetno. Poraženi su kod kuće od Kardifa. Šerif Notingemski nije uspeo da uhvati velšanske „Plave ptice“ koje su, sa novim trenerom Nilom Herisom, zabeležile prvu pobedu na strani.

#related-news_0

Čarlton je dobio novog vlasnika. Nekakav poslovni konglomerat iz Abu Dabija (vid’ čuda!) kupio je klub od Rolana Dušatlea. Prezir navijača prema sada bivšem vlasniku viđen je u nekoliko navrata proteklih godina a jedan od najboljih primera bio je 2016. kada su, zajedno sa navijačima Koventrija pred medjusobni duel, ubacili na teren nekoliko hiljada gumenih prasića. Ni to…grok,grok…tada nije dalo efekta mada je belgijski milioner..grok,grok..pokušavao od 2017.godine da proda klub. Dolazak naftaša umesto zabavljača nije doneo neko dobro. Barem u ovoj prvoj utakmici, protiv Šefild Venzdeja. Ekipa Lija Bojera je toliko osakaćena povredama da su na klupi imali samo 6 rezervi. „Sove“ su nadmudrile omiljeni klub mame Dela i Rodnija Trotera (svaki put kada gledam scenu sa venčanja ne mogu da prestanem da se smejem i tako već tri decenije) i odnele bodove.

Bolnica je viđena i u Prestonu. Kada je kamera u jednom trenutku zumirala ložu sa povređenim igračima Nort Enda činilo se da ih je više tu nego na terenu. No, Preston se hrabro borio protiv vodećeg VBA. Na kraju su izgubili jer je sviran jedanaesterac za goste u 90.minutu. Penal je mogao da bude ali za domaće, disciplinski. Kajl Edvards, napadač VBA, pao je bolje nego Bogdan Diklić u trećoj epizodi „Povratka otpisanih“ (kada mu Stole Arandjelović kao agent Nedićeve policije Isa puca u leđa) iako ga golman domaćih nije ni pipnuo. Bio je to pravi primer onoga čime bi fudbalske organizacije trebalo da se pozabave a to je oštro kažnjavanje za simulaciju i teatralnost.

Barnsli je pobedio posle 17 kola!

Istina to im ne znači puno što se bodova tiče pošto su i dalje poslednji ali će značiti novom treneru Gerhardu Štruberu. Austrijanac, koji prvi put radi van domovine, ostvario je prvu pobedu u engleskom fudbalu. Mit gluck!

I kako završiti običan tekst o fudbalu a da ne bude na kraju starovlaška magija ili budistička svemisao?

Dragi moji, engleski drugoligaški fudbal je kao naš svaki dan. Trčanje i golovi. Češće trčanje i autogolovi, stative, neiskorišćeni penali, propuštene prilike. No, ne zaboravite, u svakom od nas se krije Gerhard Štruber. Niko ne može na početku da bude Murinjo ili Gvardiola. Dovoljno je biti her Štruber u hladnom i pokislom Barnsliju. Pobeda će doći ako je ekipa uporna a na nepravdu samo konkretno – letećim prasićima!

Keep running!