Neuticajno posrnuće

Skener 17. jan 202012:23 > 12:27
George Wood, Getty Images Sport

Dva najveća favorita za plasman u Premijer ligu (PL) ne igraju sjajno u poslednje vreme. Jedan trener je zbog saobraćajne gužve parkirao kola 6 km od stadiona i umalo zakasnio na sopstvenu utakmicu a neki premijerligaški napadači našli su se u ulozi vođa navijača.

Bilo je dakle dosta interesantnih stvari u nižim engleskim ligama.

Druga liga (Čempionšip)

Marselo Bjelsa voli totalan fudbal. Njegovi igrači liče na pčele-radilice skoro na svakoj utakmici. Fudbaleri Lidsa nastupaju vrlo ofanzivno, sa velikom dominacijom na sredini terena pa samim tim i zapaženim posedom lopte, te uz pomoć prodornih krila (a tu se pre svega misli na Džeka Herison, pozajmljenog igrača Mančester sitija, i Heldera Koštu, koji je sve više u postavi posle povrede Pabla Ernandeza) pronalaze jedinog napadača Patrika Bamforda koji je šest od svojih deset golova dao od sredine novembra.

Međutim, ta idilična slika, koja je opisivala igre Lids Junajteda od dolaska Argentinca na klup, u leto 2018.godine, kao da bledi u poslednje vreme. Jorkširci imaju samo jednu pobedu u poslednjih šest utakmica tj. sedam ako računamo i ostala takmičenja. Iako su u Londonu igrali hrabro protiv Arsenala, u FA kupu, meč su izgubili sa 1:0. No, zaboleo je ligaški poraz prošlog vikenda kod kuće u velikom komšijskom derbiju protiv Šefild Venzdeja. Lids je imao posed lopte od čak 70% u prvom poluvremenu (67 do kraja meča) i sva ostala statistika je bila na njihooj strani (više ukupnih udaraca, šutevi u gol, korneri itd). Ali, primili su dva gola na kraju, u poslednja tri minuta, kada su bili već umorni i verovatno iznervirani svime onim što nisu uradili tog subotnjeg poslepodneva na svom Eland roudu.

Zašto je Lids u krizi?

Za neke odgovor je u stilu igre i malim rotacijama koje pravi Bjelsa.

„El Loko“, u skladu sa svojim nadimkom, ludački se pridržava pravila da ne menja tim osim ako je neko povređen. Teško je naći primer trenera koji ima toliko poverenja u svoje izabranike i nikako ne odstupa od svoje taktike. Iako to daje izuzetan impuls ekipi, očigledno je da sada uzima danak. Tempo je silan a dobar deo rivala prozreo je Lids i snažnom igrom, naročito na sredini, nastoji da spreči Paunove; da zalepršaju na način koji znaju. To neće obeshrabriti Bjelsu ali kraj prošle sezone je velika opomena za njega. Zastali su u finalnim kolima, nisu došli do jednog od prva dva mesta koje direktno vodi u PL a poraz kod kuće u revanšu polufinala plej ofa od Derbija već je antologijski.

Od dolaska Bjelse niko nije dao Lidsu četiri gola na Eland Roudu, do tog majskog dana. Olakšanje je da su pre ovog sušnog perioda imali priličnu bodovnu zalihu u odnosu na trećeplasirani tim. Ona je bila i dvocifrena početkom decembra a sada je šest bodova. Zimnica se troši brže nego što su u Lidsu očekivali ali nema panike, za sada.

No, postoji zlokobna zaostavština. Prošle sezone su takođe imali šest bodova viška u novogodišnje-božićnom periodu a na kraju su ostali kratki, treći. Povratak u PL posle deceniju i po ostao je, maja 2019. godine, samo kao udaljeni i nedokučivi horizont ili tačnije kao talog u hektolitrima popijenog piva najgorčeg ukusa u jorkširskim pabovima.

Slična situacija je i sa timom koji je bio još ubedljiviji od Lidsa a to je Vest Bromvič Albion (VBA). I dalje sa svežim sećanjem na PL (iz koje su ispali pretprošle sezone) popularne Vrećice su najduže bile na prvom mestu tokom jesenjeg dela sezone. Zbacili su Lids početkom oktobra i vodili trku vrlo sigurno.

Najefikasniji, jedini bez poraza do pozne jeseni i jedni bez izgubljen utakmice kod kuće. Meti Filips nezaustavljiv na desnom krilu, slično kao i pozajmljeni igrač Vest Hema Grejdi Dijangana na levoj strani. Napadač Čarli Ostin preporođen (iako većinu utakmica počinje sa klupe) ali je u centru pažnje ipak Mateus Pereira. Ovaj ofanzivni vezni fudbaler je bio toliko dobar da je vrlo brzo postao najbolji asistent lige i igra VBA više se nije mogla zamisliti bez njega. Najveće zasluge ipak pripadaju treneru Slavenu Biliću. Poplarni Slav nije imao lak
posao letos. Četrnaestorica su otišla, desetorica došla ali je hrvatski trener čitavo klupsko odelo skrojio po idealnim merama svojih igrača.

Ali, slično Lidsu, i bajka Albiona trenutno je u močvarnom peiodu – jedna pobeda u šest utakmica. Prošle subote su dva puta imali prednost protiv tima koji je blizu opasne zone, Čarlton Atletika, ali su uzeli samo bod. Zahvaljujući spomenutom porazu Lidsa od Šefilda ipak su se vratili na prvo mesto. I oni su imali gorko iskustvo u prošlosezonskom plej ofu. Eliminisala ih je komšinica, Aston Vila.

U jednom dugom i napornom takmičenju kao što je Čempionšip amplitude u formi su normalna i očekivana stvar. VBA i Lids su i dalje na vodećim mestima ali sada se ulazi u presudni deo sezone i serije kao što su ove mogle bi ekipama ponovo da unište planove. A to bi značilo: ciao Bielsa i adio Slavene!

Ko je kasnio nekih 90 minuta na utakmicu Reding – Notingem, nije puno propustio. U jednoj od najneočekivanijih završnica ovog prvenstva Forest je poveo u šestom minutu nadohnade. Ben Votson, šut sa ivice šesnaesterca. „Bodovi idu nama“, pomisli trener Sabri Lamuši. Ali, ne leži vraže! Reding kreće sa centra, napad sa leva, ubačena lopta a štoper gostiju, Portugalac Tobijas Figuredo, manirom legendarnog Marka Elsnera, uspeva da da autogol u sedmom minutu te iste nadohnade. „Fuck!,“ pomisli Lamuši.

Odahnuli su u Fulamu. Kotidžersi su pobedili u Halu ali je desetak minuta pre kraja susreta povredu zadobio kapiten i najbolji strelac lige Aleksandar Mitrović. Posle utakmice trener Skot Parker reče da situacija nije bezazlena, da se ne zna koliko će Srbin odsustvovati te da nije lako da tim ostane bez ubedljivo najboljeg strelca. No, u sredu je ipak stigla vest da je u pitanju istegnuće ligamenta te da se Mitrogol vraća na teren za dve do tri sedmice. Neka bude tako.

Ashley Allen/Getty Images

Duel kola bio je sudar dva najpopularnija velška kluba. Istina utakmica između Kardifa i Svonsija završen je bez golova ali je jedna od najinteresantnijih scena bila – na tribinama. Pošto je odigrao premijerligaški duel u petak uveče i doneo pobedu Šefild Junajtedu protiv Vest Hem, Oli MekBurni se uputio u Kardif na provod. U grotlu navijača Svonsija, obučen nešto između Lijama Galagera iz slavnih dana i prodavca lažnih farmerki na Portobelo Roudu, Mek Burni se pridružio ‘masnom’ vređanju svih onih koji vole Kardif i zdušno podržavao svoj doskorašnji klub.

Naime, iz redova Labudova je letos otišao put Šefilda za rekordnh 20 miliona funti. Da je ipak igrač a ne navijač opomenuo ga je i fudbalski savez Engleske (FA) i upozorio na takvu vrstu ponašanja. Geri Nevil, koji je sada možda bolji komentator na Skaju (Sky sports) nego što je bio bek u Mančester Junajtedu, rekao je da je to najnormalnija stvar te da nema nikakvog razloga za kažnjavanje Mek Burnija.

Momak je otišao da podrži svoj tim, snimljen je i na tome bi trebalo da se završi,“ kaže nekadašnji reprezentativac Engleske.

Osim ako MekBurni nije ugrozio nekoga na stadionu, Nevil je verovatno u pravu. Setimo se radovanja sudije Majka Dina na tribini stadiona Forest Grina a kasnije Vemblija kada je Tranmer u maju pobedio u polufinalu i finalu plej ofa Četvrte lige ili sa koliko je tuge kapiten Liverpula Džordan Henderson pre nekoliko godina ispratio poraz ‘svog’ Sanderlenda (u tom gradu je rođen) u finalu Liga kupa protiv Mančester sitija.

Hari Vilson, nada Liverpula na pozajmici u Bornmutu i najmlađi reprezentativac Velsa, te Heri Megvajer, štoper Mančester Junajteda i reprezentacije Engleske, išli su kao obični gledaoci na EP 2016. u Francuku da bi pratili Vels tj. Gordi Albion. Mladi Vilson je umeo da iskoristi pauzu zbog povrede i uputi se u severni Vels gde je posećivao utakmice svog matičnog kluba Korvena (Corwen), koji se nalazi u četvrtoj ligi Velsa. Uh!

No,odatle je kao devetogodišnjak otišao u fudbalsku akademiju Liverpula.

Četvrta liga (L2)

Borba za plej of u Čempionšipu će biti vro neizvesna pošto je za sada devet klubova na 7 bodova razlike. Ako još dodamo dvanaestoplasirani Kardif i niži Blekburn onda je gužva još veća a bodovna razlika ne toliko velika.

Ali, to nije ništa prema stanju na tabeli Četvrte lige. Vode Svindon (bez Eona Dojla koji je vraćen u Bredford a da je do tada dao 23 gola u 22 utakmice; pravo ime mu je Eoin-forget VardyandAguero-Doyle) i Egziter ali onda počinje žurka za to treće mesto koje takođe vodi direktno u viši rang. Čak pet timova imaju isti broj bodova: Čeltenhem, Kruv Aleksandra, Plimut, Bredford i Forest Grin. Po 44. Kada ste poslednji put videli takav niz? Na sve to Nortempton ima samo dva boda manje a Kolčester tri.

Novinar BBC kaže da je stanje kao na obilaznici oko Londona (M25). U blizini aerodroma Hitrou. U petak poslepodne. Znači, Gazela, 17h petak, pravac ka Nišu. Sve nam je jasno. Heroj dana je trener poslednjeplasiranog Stivenidža, Grejem Vestli. Zbog isključenja sa autoputa i ogromne saobraćajne gužve u istoimenom londonskom predgradju, ovaj 51-godišnji bivši igrač nekoliko nižerazrednih timova morao je da ostavi kola 6km od stadiona i da zatim trčeći dođe do Brodhol veja (Broadhall way).

Igrači su ga častili tako što su u 19. minutu ostali bez isključenog Toma Sorsa a posle duela protiv Kolčestera, koji je završen bez golova, ostali su na začelju. Sa ovakvom kondicijom u srpskoj lalalong-liliputan-song ligi Vestli bi bio jedan od najboljih sprintera. U ovim godinama. No, najduži put prošlog vikenda prešli su navijači Plimuta. Od svoje ušuškane južnjačke luke u Devonu prešli su 1255 km do Karlajla koji se nalazi na 15ak km od granice sa Škotskom. U toj metropoli broj sunčanih sati je 51… za ceo mesec januar! U proseku.

I tako je 567 hrabrih pomoraca krenulo ka severu a odiseja se isplatila. Ne samo da su Pilgrimsi slavili na strani sa 3:0 već je 567 izabranih moglo da vidi na delu 19-godišnjeg Luka Džepkota (Luke Jephcott). Dao je dva gola tj. ukupno četiri u poslednje dve runde. Svi su dobili odgovor na pitanje zašto je mladi Velšanin vraćen sa pozajmice iz komšijskog Truro Sitija.

Ponosni Beli tigrovi su letos još ponosnije ispali u Sedmu ligu (Southern League Premier South).

Treća liga (L1)

U trećem rangu (L1) Vikomb Vonderersi su bili vodeći. Onda su u subotu otišli na gostovanje najnesrećnijem klubu u prve četiri engleske lige – Sanderlendu. Onom Hendersonovom.

Pošto su se u PL nekoliko godina koprcali kao riba na suvom ispali su u drugi rang. No spust je bio surov te su u maju 2018. ispali i u Treću ligu. Onda su proletos izgubili dva finala na Vembliju: Trofeja (takmičenja za trećeligaše i četvrtoligaše) i finale plej ofa. Zatim je vlasnik Stjuard Donald rešio da ode iz kluba posle godinu i po ne tako dobrog poslovanja.

Pre toga je doveo Fila Parkinsona, doskorašnjeg trenera Boltona, ali novi menadžer nije doneo i bolje rezultate. Ali, magija novogodišnjih praznika sve je promenila. Izgleda da je Sveti Nikola svratio na sever Engleske i odobrovoljio Crne mačke. Bez poraza su pet kola, razbili su Vikomb sa 4:0 i nadomak su zone plej ofa.

Kojim god bogovima da se molio Parkinson, doneli su mu sreću. Barem za sada.

We’ll be back, Magpies!