Komplikovani svet boksa: Ko je sledeći Fjurijev protivnik?

Borilački sportovi 10. okt. 202121:33 > 11. okt. 2021 13:372 komentara
Podeli:
Tajson Fjuri
REUTERS/Steve Marcus

Britanski bokser Tajson Fjuri odbranio je pojas WBC šampiona sveta i zvanje linealnog prvaka u teškoj kategoriji nokautom u sjajnoj borbi sa Diontejom Vajlderom. Postavlja se pitanje – šta je sledeće za „Kralja Cigana“ i da li će u dogledno vreme moći da se bori za status neprikosnovenog prvaka?

Politika svetskog boksa danas je takva da postoje četiri relevantne svetske federacije i da se do statusa neprikosnovenog vladara planete može doći samo ukoliko se ujedine titule u sva četiri regulatorna tela.

Fjuri-Vajlder 3:

Trenutno tri od ta četiri pojasa drži Ukrajinac Aleksandar Usik – osvojio ih je u septembru kada je jednoglasnom odlukom sudija posle 12 rundi u Londonu savladao dotadašnjeg prvaka Entonija Džošuu.

Poslednji neprikosnevni šampion planete u najtežoj diviziji bio je kanadsko-britanski bokser Lenoks Luis – „Lav“ je 1999. godine osvojio taj epitet pobedom nad Ivanderom Holifildom, ali mu je vladavina zbog administrativnih prepreka trajala tek do naredne godine.

Kakav je put za Fjurija ili Usika do potencijalne titule apsolutnog prvaka?

Promoter Edi Hern, direktor agencije „Mečrum boksing“ potvrdio je da je Aleksandar Usik prihvatio ponudu tima Entonija Džošue za revanš, kao i da će on biti upriličen na proleće 2022. godine.

Ukoliko bi Džošua pobedio u revanšu, verovatno bi u tom slučaju bila kompletirana trilogija Usik – Džošua, što bi značilo da bi potencijalni duel za ujedinjenje titula bio održan tek 2023. godine, u najboljem slučaju. U slučaju da bi Usik pobedio Džošuu i u drugoj borbi, ne bi bilo prepreke megaborbi Fjuri – Usik.

U međuvremenu bi Fjuri morao da ostane „zauzet“, kako mu WBC ne bi oduzeo titulu zbog neaktivnosti. Ime koje je Fjuri spominjao prethodnih meseci u kontekstu potencijalnog protivnika je Dilijan Vajt.

Bokser rođen na Jamajci, koji se, baš kao i Fjuri i Džošua, takmiči pod zastavom Velike Britanije, u martu se revanširao Aleksandru Povjetkinu za poraz poslavši ga u penziju, a uskoro ga očekuje nova borba. Vajtu će protivnik biti visoki Šveđanin Oto Valin, koji je i sam bio Fjurijev rival – Britanac ga je pobedio sudijskom odlukom 2019. godine, a Fjuri je zbog posekotine bio veoma blizu poraza.

Komentari

Vaš komentar