Mrvaljević za SK: Srbija kao primer, Kukolj je čudo

Podeli:
Michael Steele/Getty Images

Svi koji prate sport ili su se bavili njime, znaju koliko je teško izboriti plasman na Olimpijske igre. Nema mnogo sportista koji mogu da se pohvale da su tri puta učestvovali na najvećem planetarnom događaju kada je sport u pitanju. Jedan od njih je džudista Crne Gore Srđan Mrvaljević.

Prvi put je na Olimpijskim igrama učestvovao u Pekingu 2008. godine i stigao do četvrtfinala. Na putu ka borbama za medalju zaustavio ga je Holanđanin Elmont. Četiri godine kasnije u Londonu imao je čast da nosi zastavu Crne Gore na otvaranju Igara. U osmini finala poražen je od Kanađanina Fortijea. U Rio de Žaneiru je eliminisan već u prvom kolu od Valerija Duminike iz Moldavije.

Mrvaljević, koji je pet puta bio šampion Srbije i Crne Gore i dva puta Crne Gore, u karijeri je najveći uspeh ostvario na Svetskom šampionatu u Parizu gde je osvojio srebrnu medalju. U velikom finalu, bolji od Mrvaljevića je bio Mik Jae Bum iz Južne Koreje. Mrvaljević može da se pohvali da je osvojio dve zlatne medalje na Igrama malih zemalja Evrope 2013. i 2015. godine, kao i zlatnu medalju na Mediteranskim igrama 2013. godine. Posle osvajanja srebrne medalje u Parizu, Mrvaljević je proglašen za najboljeg sportistu Crne Gore.

Olimpijske igre su san svakog sportiste. Uspeo sam tri puta da se nađem u elitnom društvu, što je u sportu kakav je džudo prava retkost jer je konkurencija izuzetno jaka i veoma je teško izboriti normu. U Pekingu sam ostvario tri pobede. Bio sam blizu borbi za medalju, ali sam na kraju morao da se zadovoljim sedmim mestom. U Londonu sam stao u osmini finala, a Brazil ću pokušati što pre da zaboravim jer sam imao velike ambicije a zaustavljen sam već u prvom kolu“, rekao je na početku razgovora za Sport klub Mrvaljević.

U Pekingu je bio blizu medalje, a u Londonu je imao čast da nosi zastavu Crne Gore na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara. Godinu dana ranije, Mrvaljević je proglašen za najboljeg sportistu Crne Gore, a na Olimpijske igre je stigao kao aktuelni vicešampion planete.

Atsushi Tomura/Getty Images

To veče u Londonu nikada u životu neću zaboraviti. Dobio sam čast da nosim zastavu ispred sportista Crne Gore. U tom trenutku sam bio najponosniji čovek na svetu. Teško je porediti, ali srećniji sam bio na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu, nego kada sam osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Parizu“, naglasio je Mrvaljević.

Na pitanje kakvi su planovi kada je nastavak karijere u pitanju, momak koji je rođen 1984. godine, je rekao:

Nastavljam da se takmičim. Na Gren slem turniru u Abu Dabiju sam osvojio prvu medalju u istoriji Crne Gore kada su ova takmičenja u pitanju. Imam veliku želju i motiv da nastavim sa radom, da nastavim da se borim. Koliko će to trajati? Zaista ne mogu da procenim u ovom trenutku“.

To znači da bi Mrvaljević bi mogao da se pojavi i na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

To bi bilo sjajno. Međutim, pitanje je koliko je to realno. Idem korak po korak. Videćemo šta će biti do 2020. godine. Trenutno su mi u prvom planu Evropsko prvenstvo koje je na programu u aprilu u Varšavi i Svetsko prvenstvo koje je na programu u septembru mesecu u Budimpešti“, rekao je Mrvaljević.

Michael Steele/Getty Images

Na pitanje kakva je budućnost džudoa u Crnoj Gori, Srbiji i regionu stare Jugoslavije, Mrvaljević je rekao:

Potencijala u Crnoj Gori ima. Međutim, moram da naglasim da se sve svodi na entuzijazam i na dobru volju zaljubljenika u džudo. Bez pomoći od strane Saveza neće biti ni dobrih rezultata. Smatram sa su promene u Savezu neophodne. Potrebni su mladi i ambiciozni ljudi, svesni šta je potrebno i kako pomoći takmičarima. Koristim priliku da se zahvalim svom klubu Akademik, direktoru Novici Miloviću i treneru Draganu Šćepanoviću jer bez njih ne bih bio ni blizu rezultata koje sam ostvario u proteklim godinama“, rekao je Mrvaljević i nastavio, „Crna Gora bi trebalo da se ugleda na Srbiju koja ima kvalitetne klubove, ozbiljne ljude u Savezu i dobar sistem. Trenutno, najbolji džudista u regionu je Aleksandar Kukolj. Bio je na Olimpijskim igrama u Brazilu. Osvojio je zlatnu medalju na Grend slemu u Tokiju. Pred njim je velika i trofejna budućnost. Ako ga zdravlje posluži, smatram da će na Olimpijskim igrama u Japanu biti jedan od glavnih favorita za osvajanje medalje. Slovenija je sa trenerom Marjanom Fabijanom napravila čudo. Tina Trstenjak je osvojila zlato na Olimpjskim igrama u Brazilu. Hrvatska je na dobrom putu da postane značajna sila u svetu džudoa, a garant je sjajni stručnjak Tomislav Marjanović“.

Mrvaljević je u Abu Dabiju osvojio bronzanu medalju. Spomenuti Kukolj, uzdanica Srbije je na istom takmičenju osvojio zlato. Mrvaljević se bori u kategoriji do 80 kilograma, a Kukolj u kategoriji do 90 kilograma. Kukolj je osvojio zlato na Gren slem turniru u Tokiju, srebrnu medalju u Bakuu, Samsunu i Zagrebu, bronzu u Havani. Osvojio je Svetski Kup u Lisabonu i zlato na Mediteranskim igrama. Pored toga, Kukolj je osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore.