Ivan Strugar, ikona kik boksa stare Jugoslavije!

Podeli:
youtube

Rođen je 18. decembra 1974. godine u Podgorici. Dok su sva mala deca u tom periodu jurili za loptom, Ivan Strugar se odlučio za borilačku veštinu. Nije boks, nije rvanje, nije ni džudo ni karate. U tom trenutku kik boks je bio nešto potpuno novo, potpuno nepoznato na prostorima stare Jugoslavije.

Slobodno se može reći da je Ivan Strugar bio preteča za sport koji će deceniju kasnije postati popularan u regionu, koji će imati medijsku pažnju, za koji će ljudi znati o čemu se radi. Ivan Strugar je ratovao sam. U periodu kada je ostvario vrhunske rezultate kako u amaterskom tako i u profesionalnom ringu slobodno je mogao da se stavi znak jednakosti između kik boksa u Jugoslaviji i Ivana Strugara. Dileme nema, Strugar koji je trenutno predsednik Kik boks Saveza Crne Gore je bio uzor, idol većini klinaca koji se sada diče medaljama sa velikih takmičenja bez obzira na to iz kog dela stare Jugoslavije dolazili.

U amaterskoj karijeri Ivan Strugar je imao 104 meča. Ostvario je 96 pobeda. Osvojio je dve zlatne i jednu srebrnu medalju na Svetskim šampionatima, četiri puta je bio šampion Evrope. Na pitanje kako sa ove distance gleda na vrhunska dostignuća iz perioda kada je bio u ringu a ne pored njega, Ivan za Sport Klub kaže:

„U vremenu kada sam osvajao pomenute medalje na velikim takmičenjima, to nisam doživljavao kao nešto spektakularno. To se uglavnom od mene očekivalo. Ali, sada sa ove distance, kao učesnik svetskih i evropskih takmičenja kao predsednik Saveza, a ranije kao selektor reprezentacije, gledajući kako se naši borci muče da dođu do neke od medalja i kada mi osvajanje bronzane medalje smatramo za uspeh, onda rezulatati koje sam ja ostvarivao deluju nestvarno” rekao je Ivan Strugar za Sport Klub.

Posle pomenutih uspeha u amaterskom ringu, Ivan Strugar je odlučio da se otisne u profesionalne vode. Mnogim koji su imali priliku da na delu vide Ivana Strugara izgledao je kao legendarni glumac Žan Klod Vam Dam u isto tako kultnom filmu “Krvavi sport”.

Strugar je delovao nesalomivo. U bobri sa rivalima o čijem kvalitetu i snazi je zaista iluzorno trošiti reči ostvario je skor od 62 pobede i 6 poraza. Osvojio je Ivan Strugar osam titula prvaka sveta u pet različitih težinskih kategorija. Mnogo rada. Mnogo odricanja je trebalo za takve uspehe i rezultate.

“Svakako je bilo mnogo rada i odricanja. Od samog početka moje karijere i od prvih mečeva koje sam imao bio sam prepoznat kao neko ko je uvek mnogo trenirao i bio potpuno posvećen sportu. Imao sam telesnu konstrukciju koja je uslovljavala promene kategorija, tako da sam u toku svoje karijere bio primoran da menjam kategoriju jer sam uoči pojedinih mečeva morao da smanjujem kilažu da bih mgao da se borim. Uspeo sam da osvojim tilulu prvaka sveta u pet težinskih kategorija.Menjanje kategorija je teško i opasno i kik boksu, ali sam uspeo da se prilagodim.

Odluku da se povuče iz ringa, Ivan Strugar je doneo 2014. godine. Koliko je bilo teško doneti tu odluku?

“Razmišljajući o kraju karijere mislio sam da će mi to mnogo teže pasti ali zbog spleta nekih životnih i porodičnih situacija posle mog poslednjeg meća, marta 2014. godine, koji nije bio planiran da bude i završni, ja sam tu odluku donio veoma lako jer je bila posledica stvari koji sam već pomenuo” rekao je Ivan Strugar za Sport Klub.

Mnogi Vas smatraju jednim od najboljih sportista u istoriji stare Jugoslavije i kao takmičara koji je afirmisao i doveo kik boks do popularnosti koju ima sada. Mnogi između Vas i kiks boksa stare Jugoslavije stavljaju znak jednakosti. Rezultati koje ste ostvarili u tada kvantitativno manjoj, ali kvalitativno daleko jačoj konkurenciji nego što je sada, deluju nestvarno. Mnogi tvrde da je Ivan Strugar ikona kis boksa stare Jugoslavije.

“Ponosan sam na tu činjenicu. Nekako se ekspanzija kik boksa dešavala sa postizanjem mojih najboljih rezultata. Veoma mi je drago sto sam prepoznat kao neko ko je na takav nacin doprinio razvoju kik boksa i upravo posle tog mog poslednjeg mog meča dobio sam priznanje od WAKO federacije,za razvoj i unapređenje kik boksa širom planete. Iluzorno je trošiti reči koliko mi to znači.

Kao predsednik kik boks Saveza Crne Gore, kako gledate na potencijal i mogućnosti Crne Gore u godinama koje slede?

“Imamo perspektivnu generaciju koja je je u poslednje dve,tri godine osvajala medalje na evropskim i svetskim takmicenjima. S obzirom da su realtivno mladi od njih očekujemo najbolje rezultate u narednoj godini. Ove godine očekuju nas juniorsko i kadetsko prvenstvo Evrope u septembru u Skoplju i seniorsko prvenstvo sveta u novembru u Budimpesti” rekao je Ivan Strugar i nastavio: “Medijsku pažnju i podršku imamo, ali ona može i trebalo bi da bude veća kako u Crnoj Gori tako i u celom regionu. S obzirom da je Borislav Pelević izabran pre dve godine za predsednika WAKO federacija mislim da je to lepa prilika da se kik boks u svim zemljama bivše Jugoslavije podigne na još jedan viši nivo”

Na pitanje da li može da izabere najdražu titulu ili najdraži meč u karijeri, Strugar je rekao:

“Naravno da ne. Svaka pobeda u ringu mi je mnogo značila. Živeo sam za taj trenutak. Na taj način postao sam ono što sam bio u vreme dok sam se borio u ringu. Bio sam i ostao borac”.