Mrvaljević za SK: Moramo da se fokusiramo na SP

Podeli:
Privatna arhiva

Bliži se početak Svetskog šampionata u džudou. Domaćin je Budimpešta, a ugled Crne Gore braniće Srđan Mrvaljević, Nikola Gardašević, Marko Bubanja, Danilo Pantić i Jovana Petković, iako je Trebalo da učesnika bude i više.

Klub Akademik iz Nikšića, čiji su članovi i prethodno spomenuti borci, bio je spreman da snosi troškove za Nikolu i Marka Gušića, braću koja su nedavno osvojila zlatne medalje na Univerzitetskom prvenstvu Evrope, kao i za Predraga Stanojevića. Međutim, nisu dobili zeleno svetlo od strane čelnika Saveza.

Nedugo zatim, usledilo je saopštenje Ministarstva za sport, koje vodi nekada najbolji vaterpolista planete Nikola Janović, u kojem je naglašeno da je finasiranje džudo i karate Saveza prekinuto i da je Ministarstvo raskinulo ugovore sa spomenutim savezima jer nisu dostavili finansijske izveštaja.

Reagovali su klubovi, ukupno 13 njih, koji su zatražili ostavku predsednika džudo Saveza Dragomira Bečanovića.

Kompletnu situaciju kada je džudo u pitanju, jedan od najboljih džudista u istoriji Crne Gore, Srđan Mrvaljević, prati iz Budimpešte gde se priprema za učešće na planetarnoj smotri.

Intenzivne pripreme za Svetsko prvenstvo su u toku. Peto mesto koje sam osvojio ja Gran priju u Kankunu mi je ulilo veliku dozu samopouzdanja uoči najvažnijeg takmičenja ove godine. Nastojim da ostanem fokusiran na ono što me zajedno sa drugovima iz reprezentacije očekuje na takmičenju, ali to nije lako, jer ste svedoci svega šta se dešava u Crnoj Gori kada je džudo u pitanju. Što se Saveza tiče, sve što sam imao, rekao sam čelnicima direktno u lice i nemam nikakav komentar na ono što se sada dešava“, naglasio je Srđan Mrvaljević za Sport Klub.

Ono što najviše muči Srđana Mrvaljevića je činjenica da Nikola Gušić, jedan od najtalentovanijih boraca sveta, neće imati priliku da se takmiči na Svetskom prvenstvu da stiče iskustvo koje bi mu bilo od neprocenjivog značaja na putu ka Olimpijskim igrama, gde bi Nikola trebalo da dostigne maksimum u takmičarskom smislu.

Nikola Gušić je imao i uvek će imati moju punu podršku. Pošten je momak, pravi profesionalac, veliki radnik, vanserijski talenat. Mnogo smo radili zajedno u proteklom periodu, znam da nikada nije bio spremniji i motivisaniji. Pokazao je to na Univerzitetskom prvenstvu Evrope na kojem je osvojio zlatnu medalju a sve borbe dobio iponom. U karijeri sam prolazio i kroz teže stvari. Nikola sada mora da pokaže snagu i iz cele ove priče izađe još snažniji i jači“ rekao je Mrvaljević za Sport Klub i nastavio:

Što se tiče odluke Ministarstva za sport, mislim da je ona objektivna i u skladu sa zakonom sa jedne, a potpuno poražavajuća za džudo sport sa druge strane. Video sam tekst koji ste objavili o Akademiku, kao i o braći Gušić. U pravu ste potpuno. Radi se o fabrici asova, o motoru džudo sporta u Crnoj Gori, koji je uvek spreman da pruži pomoć manjim i slabijim klubovima. Imamo sreću da je vlasnik kluba MUP Crne Gore, da klub vode ljudi od autoriteta kakvi su predsednik Dragan Pejanović i direktor Novica Milović. Prošle sezone smo osvojili treće mesto u Ligi šampiona, stekli pravo učešća u Zlatnoj ligi, našli se među osam najboljih klubova planete. Ponavljam, fokus je na Svetskom prvenstvu, ali apelujem na sve odgovorne ljude da zaustave degradaciju džudoa u Crnoj Gori.“

Svetsko prvenstvo u džudou počinje 28. avgusta i traje do 3. septembra.