SP u džudou: Nemac iznenadio u Budimpešti

Podeli:
Raphael Dias, Getty Images Sport

Četvrtog dana Svetskog prvenstva u džudou u Budimpešti na postolju su se našli neki novi heroji, a svakako najveće iznenađenje predstavlja zlatna medalja za Nemačku.

Na tatamiju budimpeštanske dvorane „Laslo Pap“ vođene su borbe u dve kategorije četvrtog dana Svetskog džudo šampionata. Za muškarce u kategoriji do 81 kilograma i za devojke u kategoriji do 63 kilograma.

Mongolka Baldo Roj je posle repasaža i pobede nad Brazilkom Ketlin Kvadros savladala i kinesku takmičarku Jungsiu Jang i došla do bronzane medalje. Posle gubitka polufinala Poljakinja Agata Ozdoba svladala je Martinu Trajdos iako je Nemica tokom borbe bila daleko kvalitetnija protivnica, ali je Ozdoba bila koncentrisanija posle regularnog dela meča u borbi za zlatan poen.

Svakako najviše uzbuđenja donelo je veliko u finale u kom su se sastale dve velike i bivše svetske šampionke Slovenka Tina Trstenjak i francuska predstavnica Klaris Agbe Gnenou. Klaris je možda na ovom šampionatu bila najbolje pripremljena takmičarka i sjajnom taktikom izbacila je Slovenku iz ritma.

Isforsirala je njene tri greške, odnosno tri lažna napda zbog kojih je Tina dobila tri kaznena poena i na taj način bila diksvalifikovana u finalnoj borbi. Francuskinji je ovo druga svetska titula posle 2014. godine.

U muškoj konkurenciji svakako najveće iznenađenje je poraz u polufinalu olimpijskog šampiona Hasana Halmurzajeva, koga je pobedio Nemac Aleksandar Vječežak. U finalu je savladao još jedno veliko iznenađenje turnira 64. džudistu sveta Matea Markonćinija.

U petak se borbe nastavljaju u kategoriji do 70 i 90 kilograma u kojoj za Srbiju nastupa prvi džudista sveta Aleksandar Kukolj i 23. na svetu Nemanja Majdov. Prenose ovih borbi pratite na Sport klubu.