Vladimir Joković: Karate postaje brend Crne Gore

Podeli:
Michael Steele Getty Images Sport

U trenutku kada je saopšteno da je karate dobilo zeleno svetlo i da je postalo olimpijski sport, koji će debi imati na Olimpijskim igrama u Tokiju, širom planete su počele žestoke borbe za WKF bodove.

Naime, samo 50 najboljih sa WKF liste, stiče pravo da se bori za mesto na Olimpijski igrama, na kojima će u svakoj kategoriji biti najverovatnije po 12 boraca.

Kako sada stvari stoje Crne Gora i te kako može da se nada da će imati predstavnika u Japanu i to ne samo jednoga. Nogu je pokrenula, što bi se reklo, Marina Raković osvajanjem bronzane medalje na Svetskom prvenstvo u Lincu. Marina Raković je uz Aleksandra Ivovića proglašena za najbolje sportiste Crne Gore u godini koja je ostala iza nas.

U tekućoj godini, Marina Raković je zadržala poziciju oko 10 mesta na WKF listi, a briljirao je mladi i talentovani Mario Hodžić. Prvo je osvojio bronzanu medalju na seniore na Evropskom šampionatu u Turskoj, pa je poražen u borbi za bronzanu medalju na Gran pri mitingu u Istanbulu, zatim uzeo bronzu na turniru serije A u Salcburgu, a tačku na ovu sezonu stavio osvajanjem bronzane medalje na Svetskom prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore.

Hodžić je do medalje stigao u konkurenciji mlađih seniora. Da karate u Crnoj Gori ima sjajnu sadašnjost ali i budućnost, potvrdili su kadeti Bojan Bošković koji je na Svetskom prvenstvu koje je organizovano na Tenerifama osvojio zlatnu medalju i kadetkinja Milene Jovanović koja je osvojila bronzu. Povodom fenomenalnog uspeha koji su ostvarili karatisti Crne Gore u Španiji, osvajanjem tri medalje i 10. mesta u ukupnom poretku svih zemalja planete oglasio se i predsednik Saveza, Vladimir Joković.

U Španiji je ostvaren neverovatan uspeh. Crna Gora ima šampiona sveta i dva treća meesta. To ni najveći optimisti nisu očekivali. Ostvarenim treba da se ponosi cela Crna Gora, Karate savez, a posebno Karate klub Omladinac odakle su svo troje boraca koji su stigli do odličja” rekao je Vladimir Joković i nastavio:

Na svim institucijama države je da ove rezultate adekvatno vrednuje jer je ovo budućnost ne samo karatea nego i vrhunskog sporta u Crnoj Gori. Kao predsednik Saveza istinski se ovome radujem i osećam i veliku obavezu da sve učinimo da se ovakvi uspesi nastave. U ime Saveza od srca čestitam osvajačima medalja, njihovim trenerima i selektorima i karate klubu Omladinac

Vladimir Joković je podsetio da je Marina Raković prošle godine bila najbolji sportista Crne Gore, navodeći da karatiste i ovogodišnji rezultati najozbiljnije kandiduju za to priznjanje.

“Karate polako ali sigurno postaje brend Crne Gore” rekao je Joković.