Mrvaljević za SK: Imam samo jedan cilj – plasman na OI

Podeli:
Privatna arhiva

Posle Svetskog prvenstvu Budimpešti prošle godine, Srđan Mrvaljević, jedan od najboljih džudista Evrope je planirao da završi karijeru. Sa ogromnim ambicijama je krenuo na planetarnu smotru, želeo je medalju, a poražen je u prvom kolu.

Udarac je bio izuzetno jak. Mrvaljević je mir pronašao u društvu porodice i najbližih prijatelja. A onda je usledio poziv i radosna vest za sve ljubitelje džudoa u Crnoj Gori.

Dobio sam poruku. Potpuno ste u pravu. Borac se ne poznaje po tome koliko jako može da udari, nego koliko udaraca može da primi i nastavi dalje. Nastavljam dalje. Daleko sam od željene forme. Nisam trenirao od završetka Svetskog prvenstva, a sada počinjem pripreme sa samo jednim ciljem, a to je plasman na Olimpijske igre u Japanu. Period koji sam prošao mogao bih da nazovem – od sumraka do svitanja“, rekao je za Sport klub Srđan Mrvaljević.

Bilo je to krajem prošle godine. Usledio je prvi nastup u 2018. godini i poraz na startu Gran pri turnira u Diseldorfu. Međutim, Mrvaljević nije klonuo duhom.

Privatna arhiva

 “Što se Diseldorfa tiče poraz me nije mnogo pogodio. Početak je godine, prvi turnir, kilaža je još uvek veliki problem tako da poraz ne zabrinjava, to je sasvim normalno u ovom periodu. Momak iz Tunisa je bio bolji, jači i agresivniji. Nisam imao šansu. Ali, idemo dalje. Rekao sam da sam postavio cilj. Ne mogu da obećam plasman na Olimpijske igre, ali mogu da obećam da ću uložiti i poslednji atoma snage da stignem do njega. Želim da se zahvalim porodici i prijateljima koji su bili uz mene kada je mi je bilo najteže. Tek kada vam je najteže shvatite ko vam je prijatelj i na koga možete da se oslonite u životu”.

U dosadašnjoj karijeri Mrvaljević je osvojio srebrnu medalju na Svetskom šampionatu u Parizu, zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Mersinu. Dva puta je osvojao zlatne medalje na Igrama malih zemalja. Međutim, bez ikakve sumnje, najveći uspesi u karijeri Srđana Mrvaljevića su vezane za Olimpijske igre.

Momak koji ima 33 godine, tri puta je bio učesnik najveće sportske manifestacije. Borio se u Pekingu, Londonu, Riju. Najveći uspeh je ostvario u Pekingu gde je stigao do četvrtfinala i gde mu je malo sreće nedostajalo da stigne do medalje.

Privatna arhiva

Zaista sam se jako i dugo spremao za Svetsko prvenstvo prošle godine u Budimpešti i mogu slobodno reći da sam bio maksimalno spreman. Dostigao sam nivo forme potreban da se izdrži pet, šest mečeva u danu istigne do borbi za medalju. U prvom kolu sam vodio protiv Italijana Marconcinija na samo četiri sekunde pre kraja. Napravio sam veliku grešku i izgubio dobijen meč. Italijan je posle lagano nanizao pet pobeda i ušao u finale”, rekao je Srđan Mrvaljević i nastavio:

“U tom trenutku sam doneo odluku da je dosta, da više ne želim da seborim i da je džudo karijera završena. Bio sam uveren da niko i ništa nemože da promeni tu odluku. Osećao sam se slomljeno. Vreme provedeno se porodicom i prijateljima koji su verovali u mene, vratili su mi pozitvnuenergiju koja je nestala. Ponovo se probudio borac u meni, doneo samo dluku da pokušam da izborim plasman na četvrte uzastopne Olimpije igre. Do Olimpijskih igara je ostalo još dosta vremena. Mnogi bi rekli, daleko je 2020. godina, ali iskusni Srđan Mrvaljević zna šta je neophodno da uradi da bi se u žestokoj konkurenciji umešao u borbu i na kraju overio vizu za Japan. Biće pakleno teško„!

Ljubitelji sporta u Crnoj Gori se nadaju da će u trenutku kada dođe do pomenutog gledanja u uoči u očima Srđana Mrvaljevića sijati pobednički sjaj, sjaj u kojima će se videti sreća zbog plasman na Olimpijske igre.