Zlatičanin za SK: Olimpijske igre, zvuči zanimljivo

Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Legendarni Mate Parlov uspeo je 7. januara 1978. godine da podigne tadašnju Jugoslaviju na noge. U borbi za titulu prvaka sveta u WBC verziji, pobedio je Argentinca Miguela Anhela Koelja.

Uspeh jednog od najboljih boksera u istoriji Jugoslavije, koji je uz pomenutu svetsku titulu, osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu, zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Havani, dva zlatna i jedno srebrno odličje na Evropskim prvenstvima u Beogradu, Madridu i Bukureštu, je naravno obeleženo kako i dolikuje.

Mnogo godina kasnije, 11. juna 2016. godine, Crnogorac Dejan Zlatičanin je uspeo da ponovi uspeh Mate Parlova. U borbi za najprestižniji WBC pojas, pobedio je momka iz Bolivije Frenklina Mamanija, tehničkim nokautom.

Na taj način stao je uz rame Parlovu, kao jedini bokser sa prostora stare Jugoslavije, koji je osvojio WBC titulu prvaka sveta.

Ponosan sam na taj podatak i još mi je draže što sam titulu osvojio u Americi”, rekao je Zlatičanin za Sport Klub i nastavio:

Ne očekujem da će se mojoj pobedi pridavati tolika pažnja. Iz prostog razloga što te 2016. godine nisam mogao da budem sportista države od strane Crnogorskog olimpijskog komiteta. Najveće poštovanje mi je ukazalo Ministarstvo sporta, koje mi je dodelilo status vrhunskog sportiste. Pored toga, veliko zadovoljstvo mi pričinjava i podatak da mi je Pošta Crne Gore izdala markicu sa mojim likom.”

Dejan Zlatičanin je titulu prvaka sveta u međuvremenu izgubio u duelu sa trenutno jednim od najboljih boraca planete, Majkijem Garsijom. Bio je to prvi poraz u karijeri popularnog „Dinamita”, kada je profi ring u pitanju. U godini koja je ostala iza nas, Zlatičanin se vratio među konopce, ali ne u izdanju na kome smo navikli da ga gledamo. Pobedio je u prvom meču Evisona Ereru iz Kolumbije, ali je nešto kasnije neočekivano poražen od Meksikanca Roberta Ramireza. Na pitanje kakvi su planovi u narednom periodu, Dejan kaže:

Planiram da se vratim u 2019. godini, jer jednostavno boks je deo mene i to je ono što znam najbolje da radim. Nedostaje mi i ne bi bilo u redu da sad okačim rukavice o klin, jer smatram da mogu još da dam sebe boksu”, rekao je Zlatičanin i nastavio:

Da li postoji šansa da se pojavim na Olimpijskim igrama? Iskreno, tim pitanjem ste mi zagolicali maštu. Volio bih se žrtvovati i za olimpijski boks, međutim ne vidim sebe tu, zbog ljudi koji su tu, pre svih selektora Draškovića i trenera Đuričkovića. Izdvojio bih Ružića, koji je pokazao sa svojim takmičarima da je trener koji zaslužuje poštovanje. Ovi ostali su samo nastavili sa starom pričom i kite se tuđim perjem. Sa titulom koju sam osvojio, Crna Gora je mogla da se ispromoviše na najveći nivo, jer je iza mene stajao televizijski gigant kakav je „Showtime”. Nije se to iskoristilo, ali isto tako sam sebe i Crnu Goru postavio na mapi svetskog boksa. Sam podatak da sam u četiri Evropljanina u lakoj kategoriji koji su osvajali WBC titulu prvaka sveta, od njenog uspostavljanja 1963. godine, dovoljno govori kakav sam uspeh ostvario. Pored mene su naslov osvajali jedan Španac i dvojica Britanaca. Svi ostali su uglavnom Latinoamerikanci. Znam da sam postavio najozbiljniji zadatak za mlađe generacije, da pokušaju i da teže da urade ono sto sam ja to uradio”, kaže Zlatičanin.

Foto: Privatna arhiva

O budućnosti crnogorskog boksa, Dejan kaže:

Crna Gora je oduvek imala talentovane boksere. Mi Crnogorci imamo taj ratnički duh, koji je potreban za magični četvorougao. Mlađe generacije obećavaju. Bojana Gojković je biser, koja može u kasnijim godinama da donese i medalju sa Olimpijskih igara. I za momke iz mlađih generacija mogu da kažem da obećavaju, ali na njima je da u tome istraju. Puno je talenata koji su skrenuli sa puta, a obećavali su mnogo. Dodao bih i talentovanog Bata Đinovića, koji je dobar materijal, ali kao i drugi, moraju želeti uspeh, svim silama. Rad je ono što donosi veliki rezultat”.

Mnogi će reći sada da je u pitanju subjektivna procena, ali oni koji objektivno gledaju na sport i koji pravedno sagledavaju situaciju, sigurno moraju da razmišljaju da je Dejan „Dinamit” Zlatičanin heroj i borac, koji treba da stoji rame uz rame sa Matom Parlovim.