“Iz Rožaja u Tokio, sever CG ima potencijal za džudo"

Podeli:
Privatna arhiva

Medijsku pažnju kada su transferi, odnosno prelasci iz jedne u drugu sredinu, uglavnom privlače kolektivni sportovi. Nisu baš česte situacije da prelazak u indivudalnim sportovima izazove veliku pažnju, ali jedan takav se baš desio u Crnoj Gori.

Srđan Mrvaljević je iz Džudo kluba Akademik, odlučio da pređe u Džudo klub Ibar iz Rožaja. Mrvaljević je pored tri učešća na Olimpijskim igrama (Peking, London, Rio), uz mnoštvo trofeja sa Gran pri mitinga, turnira serije A i Premijer lige, osvojio srebrnu medalju na Svetskom šampionatu u Parizu 2011. godine, srebro na Evropskom šampionatu u Moskvi 2006. godine. Mrvaljević je bio juniorski šampion Evrope, osvojio je dva zlata na Igrama malih zemalja i zlato na Mediteranskim igrama.

Najveći uspeh na Olimpijskim igrama ostvario je u Pekingu gde je stigao do četvrtfinala. Sada želi četvrti uzastopni plasman na Igre, a želi i medalju na Svetskom šampionatu u Tokiju.

Pre svega svima koji prate TV kanale i sajt Sport Kluba da poželim sretnu i uspešnu godinu koja je počela! Odlučio sam da promenim klub iz više razloga. Prvi je što su me čelnici Džudo kluba Ibar iz Rožaja ubedila da žele vrhunske sportske rezultate i da imaju ambicije da Rožaju podare prvog olimpijca u istoriji grada. Trener Omer Nurković, reprezentativac i prvak Crne Gore Jusuf Nurković i ja ćemo pokušati da odgovorimo tom izazovu, zalaganjem, ponašanjem, borbom i rezultatima ispunimo očekivanja. Pored navedenog, Džudo klub Ibar želi da učestvuje u najelitnijem klupskom takmičenju, Ligi šampiona. Drugi razlog je što želim da svojim rezultatima doprinesem razvitku i afirmaciji džudo sporta na severu Crne Gore. Siguran sam da su deca sa severa Crne Gore sjajan potencijal za džudo i treba ga iskoristiti”, naglasio je Srđan Mrvaljević za Sport Klub.

Situacija u Džudo savezu Crne Gore je opšte poznata. Zbog finansijskih malverzacija Ministarstvo sporta je ukinulo finansiranje Džudo savezu Crne Gore, dok im je inspekcija zbog nepoštovanja zakona zabranila rad. Veoma mi je krivo što je sport koji je najviše zahvaljujući mojim rezultatima, ali i rezultatima mojih mlađih koleginica i kolega, postao brend Crnoj Gori i jedini pojedinačni sport koji je ušao u prvu grupu sportova, na osnovu nedavno objavljenje kategorizacije, došao u poziciju u kojoj se nalazi”.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Srđan Mrvaljević borac bez mane i strahe, džudista čije se ime izgovara sa poštovanjem širom planete je nastavio monolog:

Privatna arhiva

I pored vrhunskih rezultata i ogromne višegodišnje finansijske podrške vlade i države Crne Gore, džudo je doveden u teško stanje i pred samo gašenje. Sve to je posledica neodgovornog, neprofesionalnog i bahatog ponašanja jednog čoveka i par ljudi oko njega koji su potpuno zarobili Džudo savez i maksimalno ga iskoristili i zloupotrebili zarad ličnih interesa. Iz svih tih razloga finansije za ovu godinu nisu obezbeđene. Ipak, uz podršku svog kluba i sponzora učestvovaću na par turnira iz serije Gran pri i Grand slem. Prvi turnir će biti Gran pri u Tel Avivu 25. januara To će za mene biti test turnir, a top formu i najbolje rezultate očekujem od početka marta meseca kada ću nastupiti na državnom prvenstvu, Gran pri mitingu u Maroku i Grand slem turniru u Rusiji.”, poručio je Mrvaljević.

Ove godine su Evropske igre krajem jula i one će u džudou biti zamena za zvanično prvenstvo Evrope, dok je planetarna smotra tri nedelje kasnije. Biće teško spremiti se za oba takmičenja, ali prioritet će svakako biti Svetsko prvenstvo u avgustu u Tokiju. Bio bih presretan kada bih se po drugi put okitio medaljom na Svetskom šampionatu

Primarni cilj Srđana Mrvaljevića kao i ostalih džudista Crne Gore koji su zaista sportski brend koji treba iskoristiti je plasman na Olimpijske igre. Pored Srđana Mrvaljevića i Jusufa Nurkovića, za ostvarenje cilja će se boriti braća Gušić, braća Gardašević, Danilo Pantić i Anto Dubreta. Da bi stigli do Tokija, pomenuti momci će morati da budu među 18 najboljih na svetskoj listi kada se podvuče crta, ili da osvoje zlato na Svetskom prvenstvu.

Privatna arhiva

Sve ste lepo naveli. Prioritet je da do aprila 2020. godine budem među 18 najboljih na svetu u svojoj kategoriji. U aprilu 2020. godine se završaju kvalifikacije i od 500 najboljih takmičara sa svetske rang liste, samo će 18 imati tu čast da nastupi na Olimpijskim igrama. Trenutno sam na pripremama na Jahorini i za sada sve ide jako dobro sem kilaže. Svake godine imam veliki problem sa kilažom na početku godine, ali već sam navikao i znam da pred prvi turnir u godini moram da prođem taj pakao skidanja od čak 10 kilograma. Kasnije tokom sezone se to dovede u normalu i bude lakše”, naglasio je Mrvaljević.

Godina koja je počela je biti ili ne biti kada su džudisti širom planete, a samim tim i džudisti iz Crne Gore u pitanju. Biće pakleno teško biti među 18 najboljih na svetskoj listi u aprilu 2020. godine, a bodovi su prikupljaju na Gran pri mitinzima, Grend slem turnirima, Evropskim igrama i Svetskom prvenstvu. Ono što je izuzetno važno je da se borcima omoguće finansijska sredstva da učestvuju na što više velikih takmičenja, jer je to jedini način da se stigne do zlata vrednih bodova, da se obezbedi kontinuitet učešća džudista iz Crne Gore na Olimpijskim igrama.

Taj kontinuitet je održavao do sada Srđan Mrvaljević. Bilo bi sjajno kada bi broj boraca u Japanu bio veći. Biće teško, ali na muci se poznaju junaci. Zar ne?